Πολιτική | 17.09.2009
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Ναι στις επιλογές της Ευρώπης και χωρίς τους Αμερικανούς
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία αποδέχεται ως κατευθυντήρια γραμμή τις απόψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για το ρόλο του κράτους, την αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος, τον έλεγχο των διασυνοριακών συναλλαγών των μεγάλων τραπεζών και τους δεσμευτικούς κανόνες για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.
Ναι στους δεσμευτικούς κανόνες για τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών
Το τελευταίο είναι όμως επίμαχο θέμα.
Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία σύγκλιση όσον αφορά το ανώτατο όριο των μπόνους. Στο ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατόν να αποδεχθούν τέτοιες ρυθμίσεις π.χ. οι Βρετανοί ο κος Γιούνκερ απάντησε:
«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο, διότι το ζήτημα αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα δεν κρύβει καθόλου ότι σκοπεύει να προστατεύσει και να στηρίξει τα συμφέροντα του "σίτι". Αλλά πρέπει να το συζητήσουμε και πρέπει να συμφωνήσουμε και σε κανονισμούς για τα μπόνους, έτσι ώστε να μην πριμοδοτείται πλέον το παράλογο.»
«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μόνη της»
Πόσο συγκλίνει ο Ομπάμα με τους Ευρωπαίους;Ο κος Γιούνκερ εκτιμά ότι συνιστά βάση για συζήτηση στην σημερινή συνάντηση η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επιβληθεί ένα σύστημα μπόνους στους μάνατζερ, μετά από αξιόλογηση ‘σε βάθος χρόνου’ και μάλιστα μόνον ‘από εταιρείες που εμφανίζουν κέρδη’.
Εκφράζει όμως την ανησυχία του για τις δραστηριότητες ορισμένων τραπεζών στην Γουόλ Στριτ που αμετανόητες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους με πακέτα υψηλού ρίσκου: «Παρατηρώ με ανησυχία το γεγονός ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν σαν να μην συνέβη τίποτε. Πρέπει να σταματήσουμε μια επιστροφή στα παλιά. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί να εφαρμοστούν τέτοιες μέθοδοι συναλλαγών, οι οποίες ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να προκαλέσουν μία παρόμοια χρηματοπιστωτική καταστροφή με αυτή που βιώνουμε τώρα.»
Στο θέμα πώς θα πειστούν οι Αμερικανοί που μέχρι τώρα αντιδρούν σθεναρά για τους δεσμευτικούς κανονισμούς στα μπόνους, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απάντησε ότι αυτό «είναι καθήκον όσων θα είναι παρόντες στο Πίτσμπουργκ», αλλά πρόσθεσε: «εάν δεν επιτευχθεί σύγκλιση στο Πίτσμπουργκ, τότε είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μόνη της, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετέχουν οι Αμερικανοί ή όχι σε αυτό που υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει.»
Τέλος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σημερινή συνάντηση, δηλώνοντας ότι «θα επιτευχθεί σύγκλιση».
DLF / Silvia Engels / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment