Ευρώπη | 18.09.2009
Πυρκαγιές σε προεκλογικό φόντο
Όλα δείχνουν ότι η Ε.Ε. θα ενεργοποιήσει και πάλι το Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως έκανε και το 2007. Ωστόσο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την ελληνική πρόταση για έναν κοινό ευρωπαϊκό φορέα πολιτικής προστασίας. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης εξηγεί: «Καμιά φορά είναι δύσκολο για χώρες του Βορρά να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς στον Νότο, που μπορεί να είναι σεισμοί ή πυρκαγιές. Είμαστε σε ένα οικοσύστημα που είναι πανέμορφο, ακριβώς επειδή είναι τόσο εύθραυστο. Παρ’ όλα αυτά η έκταση των φαινομένων, και λόγω της κλιματικής αλλαγής, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση...»
Πταίει η δεξιά; Bildunterschrift: Δορυφορική φωτογραφία της φλεγόμενης Αττικής
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ο ξένος Τύπος, εκτιμούν ότι η βιβλική καταστροφή στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, αλλά στην ανικανότητα της κρατικής μηχανής να εξαφανίσει τα αυθαίρετα και να εξασφαλίσει μηχανισμούς πρόληψης με «αιχμή του δόρατος» τους εθελοντές πυροσβέστες. Επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ανοχής στους εμπρηστές. Του υπενθυμίζουμε πάντως ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική έχουν αρχίσει από τη δεκαετία του ΄ 80... «Μπορεί να έχουν γίνει λάθη και στο παρελθόν πολλές φορές, κανείς δεν αμφιβάλλει γι αυτό», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Αλλά το μήνυμα ήταν πάρα πολύ σαφές αυτά τα έξι χρόνια. Η Δεξιά στο Κοινοβούλιο καταψήφισε τις προτάσεις που ζητούσαν από την Κομισιόν να επιβάλει στα κράτη-μέλη να μην υπάρχει αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις».
Πταίει η αριστερά; Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Σκυλακάκης απορρίπτει εμφατικά την κριτική. Υποστηρίζει ότι η απόρριψη συγκεκριμένων τροπολογιών ήταν ένας απαραίτητος ελιγμός για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι στην πραγματικότητα η κομματική αντιπαράθεση είναι άνευ αντικειμένου και γίνεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων... «Αυτό είναι ένα είδος λαϊκισμού ευρωπαϊκής κοπής», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. «Αντί να ασχολούμαστε με θέματα που μπορεί πράγματι να προωθήσει η Ε.Ε. κάνουμε εσωτερική πολιτική και αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα είναι ότι το θέμα των χρήσεων γης είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Κατά συνέπεια η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν θέση σε αυτό το θέμα, πρέπει εμείς να το λύσουμε ως Έλληνες. Και καλό είναι να μη μεταφέρουμε τους καυγάδες και τις αδυναμίες μας στην Ευρώπη»
Και τί κάνουν οι οικολόγοι; Bildunterschrift:
Τη δική της φωνή κριτικής υψώνουν και οι Έλληνες Οικολόγοι. Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περνώντας σημαντικές τροπολογίες, όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος των Οικολόγων και συνεργάτης του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου: «Θεωρούμε ότι πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη αυτές τις μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι ευθύνες και οι αιτίες των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι κύριες τροπολογίες που περάσαμε και πιστεύουμε ότι ενδυνάμωσαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος αφορούσαν αφενός την επιστροφή της κοινοτικής βοήθειας εφόσον παρατηρούνται παρανομίες σε ό, τι αφορά την αποκατάσταση ή την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων καθώς και ότι καταδικάζουμε τις παράνομες πρακτικές για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
No comments:
Post a Comment