Πολιτική | 28.09.2009
Η βραδιά των εκλογικών ρεκόρ
Η Γερμανία γυρίζει σελίδα. Μετά από 4 χρόνια συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα πάρουν τώρα θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν μαζί με τον εταίρο της προτίμησής τους, τους Φιλελεύθερους(FDP), την πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο και μπορούν έτσι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Απώλειες για Χριστιανοδημοκράτες
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Παραμένει στην καγκελαρία η ΜέρκελΜπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να παραμένουν πρώτη δύναμη στη Γερμανία, ωστόσο το 33,8 % που έλαβαν κατά την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα τα τελευταία 60 χρόνια. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε παρόλα αυτά ικανοποιημένη: "Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ. Συμμερίζομαι τη χαρά σας. Πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Πετύχαμε τον κύριο στόχο μας, να φέρουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία, μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Φιλελευθέρων και έτσι πρέπει".
Θεαματική άνοδος των Φιλελευθέρων
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βέστερβελε, ο μεγάλος νικητής των εκλογώνΑκόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά και ικανοποίηση στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων που πέτυχαν το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους λαμβάνοντας το 14,6 % των ψήφων. Μετά από 11 χρόνια στην αντιπολίτευση μπορούν να συμμετέχουν και πάλι στην κυβέρνηση. Χάρη στις καλές επιδόσεις τους η Μέρκελ μπορεί να παραμείνει καγκελάριος και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκίντο Βέστερβελε, να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών:
"Ευχαριστούμε τους ψηφοφόρους για το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχαν ποτέ οι Φιλελεύθεροι από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας", είπε ο ίδιος. "Χαιρόμαστε για το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα γιατί μπορούμε να φροντίσουμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, καλύτερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών".
Συντριβή για Σοσιαλδημοκράτες
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Μια πικρή ήττα", είπε ο ΣτάινμαγερΧάνοντας 11,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2005, οι Σοσιαλδημοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση. Το 23 % είναι το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος και μια "μοναδική ευκαιρία για ανανέωση", σημειώνουν σήμερα αναλυτές. Ο υποψήφιος καγκελάριος Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να αναλάβει τα ηνία της κοινοβουλευτικής ομάδας:
"Είναι μια πικρή ημέρα για τη Σοσιαλδημοκρατία. Δεν μπορούμε να το περιγράψουμε διαφορετικά. Είναι μια πικρή ήττα. Το αποτέλεσμα δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία. Ωστόσο μπορώ να υποσχεθώ στους ψηφοφόρους το εξής: ως αντιπολίτευση θα παρακολουθούμε στενά το έργο της νέας κυβέρνησης. Τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν. Και προσωπικά αμφιβάλω ότι μπορούν".
"Διψήφιοι" οι Πράσινοι
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διψήφιο ποσοστό πέτυχαν οι ΠράσινοιΤις ίδιες αμφιβολίες έχουν και οι Πράσινοι (Grüne). Μπορεί να μην πέτυχαν το βασικό τους στόχο, τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ωστόσο κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό τους κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες στο 10,7%. Και όπως είπε η πρόεδρος του κόμματος Κλάουντια Ροτ:
"Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε ποτέ. Παρόλα αυτά, και αυτό είναι πικρό, δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψουμε το σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι θα βρεθούν όμως αντιμέτωποι με μια ισχυρή αντιπολίτευση, μια ισχυρή πράσινη αντιπολίτευση".
Ικανοποίηση στην Αριστερά
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Αριστερά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζειΤα μαχαίρια του ακονίζει ήδη και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που πέτυχε επίσης το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του λαμβάνοντας το 11,9 % των ψήφων. Όπως δήλωσε ο Όσκαρ Λαφοντέν: "Πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας και ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα στη δυτική. Πριν από λίγα χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο".
Χριστιανοδοημοκράτες και Φιλελεύθεροι συμφωνούν σε πολλά και κυρίως στην φορολογική και οικονομική πολιτική ενώ διαφωνούν μεταξύ άλλων στην κοινωνική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης. Το μεγάλο ερώτημα καταρχήν είναι, εάν οι Φιλελεύθεροι διεκδικήσουν με επιμονή μια πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων που ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές τους υποσχέσεις. Οι ίδιοι προσανατολίζονται επίσης σε περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Τον τελευταίο λόγο όμως στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την πολιτική των επόμενων τεσσάρων ετών, έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Sabine Kinkartz/Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment