Saturday, September 5, 2009

Περιβάλλον | 05.09.2009

H Γροιλανδία "κερδισμένη" από τις κλιματικές αλλαγές

Οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν γρήγορα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Αυτό όμως που για άλλες ίσως χώρες φαντάζει καταστροφή, για τη Γροιλανδία είναι μια ευκαιρία.

Από τον περασμένο Ιούνιο η Γροιλανδία είναι μερικώς ανεξάρτητη. Για την εξωτερική της όμως πολιτική και την πολιτική άμυνας υπεύθυνη είναι η Δανία. Ο Άνταμ Βορμ, είναι πολιτικός και εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Γροιλανδίας στην κυβέρνηση της Δανίας. Δηλώνει πως ανήκει στα καθήκοντα του στρατού της Δανίας να διατηρηθεί παρόλα αυτά η δανική κυριαρχία πάνω στη Γροιλανδία και το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε μάλιστα να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στο νησί, καθώς, λόγω των κλιματικών αλλαγών, η γεωστρατηγική σημασία της Αρκτικής έχει ενισχυθεί. Ο καθηγητής Γέσπερ Μέντσεν από το Πανεπιστήμιο του Aarhus είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Γροιλανδίας σε θέματα περιβάλλοντος και για αυτόν η συνάφεια μεταξύ των συμφερόντων της κυβέρνησης της Γροιλανδίας και της εξερεύνησης της Αρκτικής είναι προφανής: «Θα πρέπει να δει κανείς τι υπάρχει από πίσω, ότι η Γροιλανδία θέλει την αυτοδιοίκηση και την πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη. Γνωρίζετε όμως φυσικά πως η εξερεύνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό παρατηρούμε πώς αντιδρά για παράδειγμα το οικοσύστημα στην εξόρυξη πετρελαίου. Η πολιτική επιθυμία όμως να ενισχυθεί η οικονομία είναι πολύ μεγάλη».

Οι πολιτικοί της Γροιλανδίας είναι πραγματιστές

Καλύπτεται μέχρι 85% από πάγο Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Καλύπτεται μέχρι 85% από πάγο Οικονομική ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος. Η Κάρεν Φίλσκοβ εργάζεται στο γραφείο περιφερειακής ανάπτυξης στην πόλη Ιλουλισάτ στις δυτικές ακτές. Και δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει μόνο οικονομικές βλέψεις: «Η κυβέρνησή μας μιλάει πολύ για την προστασία του περιβάλλοντος. Βρέθηκε για παράδειγμα ουράνιο στη νότια Γροιλανδία και συζητήσαμε πολύ το θέμα. Η κυβέρνησή μας όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλει την εξόρυξη ουρανίου».

Οι πολιτικοί της Γροιλανδίας όμως είναι ρεαλιστές όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της χώρας τους. Έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με τους Δανούς για να μοιραστούν τα κέρδη από μελλοντική εκμετάλλευση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Το σίγουρο πάντως είναι πως η Γροιλανδία ανήκει στους κερδισμένους των κλιματικών αλλαγών, όσο και αν μια τέτοια διατύπωση ακούγεται ίσως παράξενη.

Irene Quaile / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment