Monday, September 21, 2009

η δίκη της εξουσίας-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η δίκη για την υπόθεση του πολύκροτου σκανδάλου Clearstream ξεκινάει σήμερα και έχει πάρει τη μορφή μονομαχίας μεταξύ δύο ορκισμένων εχθρών: του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του προέδρου Σαρκοζί.

Η δίκη ξεκινάει σήμερα μεταξύ δύο ορκισμένων εχθρών, του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί Η δίκη ξεκινάει σήμερα μεταξύ δύο ορκισμένων εχθρών, του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί Η υπόθεση αφορά συκοφαντική δυσφήμηση γνωστών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο Σαρκοζί. Ονόματα πολιτικών και βιομηχάνων περιλαμβάνονταν σε πλαστές λίστες για ύποπτες καταθέσεις στον τραπεζικό όμιλο του Λουξεμβούργου Clearstream και φέρονταν να συνδέονται με δωροδοκίες από πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν τότε υπουργός στην κυβέρνηση του Βιλπέν, με τον οποίο βρισκόταν σε ανελέητο ανταγωνισμό για τη διαδοχή του Σιράκ στην προεδρία. Υποψιάζεται ότι ο Βιλπέν συμμετείχε στη δυσφημιστική εκστρατεία για να του κόψει τον δρόμο προς τα Ηλύσια. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, δήλωσε στον Ζακ Σιράκ «θα φτάσω στα άκρα προκειμένου να γνωρίσω την αλήθεια», απειλώντας να κρεμάσει «στο τσιγκέλι του χασάπη» τον υπεύθυνο της σκευωρίας.

Ο Ντε Βιλπέν (εκ των πέντε κατηγορουμένων) κατηγορείται για «συνενοχή σε συκοφαντική καταγγελία» εφόσον γνώριζε την ύπαρξη πλαστών ντοκουμέντων από έρευνες, αλλά δεν ενημέρωσε τον Σαρκοζί. Κινδυνεύει με πέντε χρόνια φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο. Στο δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός παίζει το πολιτικό του μέλλον και αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η δίωξη πρώην πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της δημοκρατίας είναι πρωτοφανής. Η «Le Monde», με τίτλο «Ενα κρατικό μίσος εμπρός στο δικαστήριο», αναφέρει ότι «από ταμπεραμέντο και από τη θέση του ο πρόεδρος πιέζει με όλο το βάρος του τη δικαστική εξουσία, ιδιαίτερα στους εισαγγελείς, η καριέρα των οποίων εξαρτάται από τη δική του θέληση και την πολιτική του εξουσία».

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο ανώτατος ρυθμιστής στη δικαιοσύνη. Οι προκάτοχοί του δεν ασκούσαν διώξεις, παρόλο που ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να υποβάλει μήνυση αν εκτιμήσει ότι υπήρξε θύμα συκοφαντίας, είτε πολιτικών χειρισμών. Η «Monde» αναφέρει ότι «στη δίκη του Clearstream δεν υπάρχει ισότητα... γιατί ο πρόεδρος επωφελείται της προεδρικής ασυλίας». Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα μπορούσε να επικαλεστεί την ευρωπαϊκή συνθήκη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ορίζει (άρθρο 6) ότι «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκδικάζεται η υπόθεσή του ισότιμα από ένα αμερόληπτο δικαστήριο». *

No comments:

Post a Comment