Friday, September 11, 2009

Επισκόπηση τύπου | 11.09.2009

«Ο Ομπάμα έχει οράματα, αλλά υποτιμά τις δυσκολίες υλοποίησής τους»

Η μάχη που δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για να περάσει την μεταρρύθμιση για την υγεία απασχολεί σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais:

«Η δημόσια συζήτηση για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ υφίσταται εδώ και 65 χρόνια. Κανένα άλλο μεγάλο θέμα δεν συζητήθηκε τόσο πολύ στην Αμερική, αλλά και δεν θάφτηκε τόσο γρήγορα, διότι τα συμφέροντα που υπάρχουν είναι τεράστια. Γι’ αυτό η ομιλία Ομπάμα στο Κογκρέσο δεν στόχευε μόνον στους κοινοβουλευτικούς, αλλά και στον λαό. Ο Ομπάμα προσπάθησε να αποδείξει στους Αμερικανούς ότι η ισχύς του ως προέδρου είναι αδιαμφισβήτητη και ότι θα υποστηρίξει την μεταρρύθμιση για την υγεία με το ίδιο πάθος και την ίδια δύναμη, που αγωνίστηκε για την κατάκτηση της προεδρίας.»

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine:

«Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι βλέπουν με δυσπιστία το υψηλό χρέος που συσσωρεύετε με τις υποσχέσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε με την ομιλία του στο Κογκρέσο να διώξει ορισμένους από τους φόβους των ψηφοφόρων. Δεν κατάφερε όμως να πείσει όλους τους σκεπτικιστές στο δικό του στρατόπεδο, ούτε έχει συσπειρώσει έστω μια απλή πλειοψηφία.»

Διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης στην υγείαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης στην υγείαΗ δανική εφημερίδα Berlingske Tidente: «Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του: με έναν χαρισματικό λόγο κατόρθωσε να συσπειρώσει πάλι την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού γύρω του.

Ζητούμενο όμως παραμένει, εάν είναι εις θέσιν να μετατρέψει σε καθημερινότητα το πολιτικό του όραμα ‘υγειονομική περίθαλψη για όλους’.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ομπάμα δεν είναι η έλλειψη οραμάτων και σχεδίων, αλλά η υποτίμηση των δυσκολιών για την υλοποίησή τους.»

Η ιταλική Corriere della Sera: «Με έναν πύρινο λόγο ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να στηλιτεύσει αυτούς που σπέρνουν τον πανικό για το μεταρρυθμιστικό του πακέτο, το οποίο τελικά είναι μια μετριοπαθής μεταρρύθμιση σε σχέση με το αρχικό του σχέδιο.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί δεν πείστηκαν και ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται τη στήριξή τους.»

Η πώληση της Opel πύρρεια νίκη;

Τι σημαίνει η πώληση της Opel στην Magna;Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τι σημαίνει η πώληση της Opel στην Magna;Με την απόφαση της General Motors να πουλήσει το 55% της Opel στην Magna ασχολούνται σήμερα όλες οι γερμανόφωνες εφημερίδες.

Η Süddeutsche Zeitung θεωρεί την λύση αυτή πύρρεια νίκη: «Παρά την πολιτική, αλλά πύρρεια νίκη της κυβέρνησης Μέρκελ, για την Opel δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η οικονομική νίκη. Αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες ή σε δύο - τρία χρόνια.

Τι θα γίνει π.χ. εάν οι νέοι ιδιοκτήτες της Opel παίρνουν από αυτήν τεχνογνωσία και την μεταφέρουν στη Ρωσία ή εάν οξυνθεί η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Επιπλέον δεν διευκρινίζεται, εάν η Opel χρειάζεται κρατικές ενισχύσεις παραπάνω από τα ήδη υπεσχημένα 4,5 δις. Όπως και να έχει αυτή η συμφωνία θα στοιχίσει ακριβά στους φορολογούμενους.»

Τέλος η Neue Zürcher Zeitung εκτιμά: «Είναι όντως επιτυχία η πώληση στην Magna του πλειοψηφικού πακέτου της Opel; Μάλλον όχι, διότι διασφαλίζεται κάποιο προϊόν, κάποια επιχείρηση που στην αγορά δεν έχει δυνατότητες επιβίωσης.

Το κράτος στηρίζει δηλαδή με τα χρήματα των φορολογούμενων μια αυτοκινητοβιομηχανία, τη στιγμή που οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλήττονται από την διεθνή υπερπροσφορά και από το γεγονός ότι η παραγωγή τους έχει περάσει πια στις αναδυόμενες οικονομίες.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

No comments:

Post a Comment