Πολιτική | 25.09.2009
Ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα
Διπλά ιστορική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά τη διεύθυνε Αμερικανός πρόεδρος, για πέμπτη φορά από την ίδρυση του ΟΗΕ συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών. Η απόφαση 1887 του 2009 ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 15, ανακοίνωσε ο προεδρεύων Μπάρακ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αποτροπή της διασποράς πυρηνικών όπλων. "Βρισκόμαστε μπροστά στη διασπορά ατομικών όπλων σε τέτοιο βαθμό και σύνθετο τρόπο, που απαιτούν νέες στρατηγικές και μέτρα. Η ιστορική απόφαση που μόλις εγκρίναμε καταγράφει την κοινή υποχρέωσή μας να εργαστούμε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Με αυτό το στόχο το Συμβούλιο Ασφαλείας συμφώνησε σε ένα συνολικό πλαίσιο δράσης για τον περιορισμό των πυρηνικών κινδύνων".
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε κυρώσεις για τους παραβάτεςΔιάσκεψη τον Απρίλιο του 2010
Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα έχει καταγραφεί όλο το υπάρχον υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ατομικά όπλα. Τον Απρίλιο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διοργανώσουν διάσκεψη για το θέμα. Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να ισχυροποιηθεί το σύμφωνο μή διασποράς πυρηνικών όπλων με την ένταξη Ισραήλ, Ινδίας και Πακιστάν που δεν είναι σήμερα μέλη. Η χρηματοδότηση πυρηνικών προγραμμάτων πρέπει να σταματήσει και η ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την προσπάθεια, επισήμανε όμως την ανάγκη να θεσπιστούν και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις αποφάσεις αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. "Το Ιράν δεν θα πρέπει με τη συμπεριφορά του να αποσπάσει τη διευνή κοινότητα από το δρόμο σε μιά εποχή ειρήνης" είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για τον πυρηνικό αφοπλισμόΠυρηνικό υλικό στα χέρια εξτρεμιστών;
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να περιέλθει επικίνδυνο ατομικό υλικό στα χέρια τρομοκρατών, ανησυχία που εξέφρασε και ο αποχωρών πρόεδρος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι. «Η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο είναι κατά τη γνώμη μου το ενδεχόμενο να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών πυρηνικό υλικό. Στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δηλωθεί τον περασμένο χρόνο πάνω από 200 περιπτώσεις παράνομου εμπορίου, απωλειών ή κλοπών και είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο κ. Μπαραντέι
Ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για την επικύρωση της απόφασης του 1996 για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών που έχουν υπογράψει 180 χώρες, όχι όμως 11 μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
"Υπάρχει ένα νέο ξεκίνημα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και ειρήνη", διαπίστωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, "είναι σπάνιο και πρέπει να αξιοποιηθεί".
Lena Bodewein / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment