Sunday, September 27, 2009

Επισκόπηση τύπου | 25.09.2009

«Ο ψήφισμα του ΣΑ είναι μια καινούργια αρχή»

Το ιστορικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχολιάζεται σήμερα εκτενώς στον ευρωπαϊκό τύπο. Πολλές εφημερίδες αμφισβητούν το ειδικό βάρος του εν λόγω ψηφίσματος.

Στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και στο σχετικό ιστορικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τα πυρηνικά αναφέρονται σήμερα όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η βρετανική The Independent: «Όλες αυτές οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου είναι μια σαφέστατη ένδειξη καλής θελήσεως, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που προωθεί η κυβέρνησή του με τους εξκπροσώπους του ιρανικού καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Έτσι με τις κινήσεις αυτές θα είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια συμμαχία για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε αποτυχία.»

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Υποθέτουμε ότι η ουτοπία που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Ομπάμα, ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά, έχει ως άμεσο στόχο να τερματιστεί η διασπορά των πυρηνικών όπλων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως άλωστε καταδεικνύεται στο παράδειγμα της Ινδίας, του Πακιστάν, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.»

Η ισπανική El Pais: «Το χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ανέδειξε τη νέα γραμμή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εγκατέλειψε οριστικά τη γραμμή του προκατόχου του. Το ψήφισμα του ΣΑ στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας. Εκφράζει καλές προθέσεις που όμως δύσκολα υλοποιούνται. Κάνει πάντως μια καινούργια αρχή.»

Τα μπόνους των μάνατζερ δεν θα αποτρέψουν μια νέα κρίση»

Η σύνοδος κορυφής των 20 στο Πίτσμπουργκ σχολιάζεται και αναλύεται σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει: «Οι επικριτές της συνόδου των 20 θεωρούν σίγουρο ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πολυδάπανης συνάντησης θα είναι υποσχέσεις κενές περιεχομένου και γενικολογίες. Ακόμη και εκεί που φαίνεται ότι συμφωνούν οι περισσότερες χώρες, υποστηρίζουν οι επικριτές, τα διάφορα συμφέροντα θα δυναμιτίσουν τη σύγκλιση.»

«Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η σύνοδος των 20 στο Πίτσμπουργκ έχει ρεαλιστικές δυνατότητες να κάνει κάποια βήματα, λίγα, αλλά σημαντικά: πρώτον στο θέμα της αύξησης του αποθεματικού των τραπεζών και δεύτερον στο θέμα των μπόνους των τραπεζικών στελεχών.»

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung υπογραμμίζει ότι στο Πίτσμπουργκ μπορούν να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα: «Μια ουσιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών είναι απαραίτητη κυρίως στις συναλλαγές υψηλού κινδύνου, όπου η ρύθμιση και ο έλεγχος φάνηκε να πάσχουν ιδιαίτερα. Παράλληλα πρέπει να καθιερωθεί το σύστημα του ορίου των τραπεζικών χρεών, όπως το έχει η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ και ασφαλώς οφείλουν οι τράπεζες να διασφαλίζουν πάντα επαρκές αποθεματικό.»

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει: «Οι βασικές αιτίες της κρίσης ήταν η τυφλή εμπιστοσύνη ορισμένων ελίτ, η ελλειμματική ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και το φθηνό, ρευστό χρήμα που διοχέτευαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η αποτροπή όλων αυτών των παραγόντων είναι πολύπλοκη υπόθεση, γι’ αυτό οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των 20 θα ασχοληθούν με τα μπόνους των μάνατζερ, που δεν είναι εντελώς ασήμαντο γεγονός, αλλά συνιστά παράγοντα αποτροπής μιας νέας κρίσης.»

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην Αθήνα…

Στην πρόσφατη έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Κολωνάκι και στις συλλήψεις που ακολούθησαν αναφέρεται σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger. Ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ αφού αναφέρεται καταρχήν στο ιστορικό των συλλήψεων σχολιάζει:

«Από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελλάδα ζει μια αναβίωση της τρομοκρατίας, για την οποία πολλοί πίστευαν πως είχε ηττηθεί μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη το 2002. Μετά τη δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασαν ταραχές στην πρωτεύουσα αλλά και σε πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν 2 εβδομάδες.

Ειδικοί πιστεύουν ότι οι ταραχές του Δεκεμβρίου κινητοποίησαν μια νέα γενιά τρομοκρατών. Σε κάθε περίπτωση έχουν αυξηθεί έκτοτε οι επιθέσεις εναντίον τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων κι κυβερνητικών κτιρίων.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

No comments:

Post a Comment