Monday, September 30, 2013

Tο "ειλικρινές όραμα” του Νίκου Αναστασιάδη για επανένωση της Κύπρου

Tο "ειλικρινές όραμα” του Νίκου Αναστασιάδη για επανένωση της Κύπρου

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Αθηνά Κρικέλη
Την Πέμπτη το πρωί μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού χάρτη του Οργανισμού του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα, η πολιτική και οικονομική επιρροή και ισχύς των κρατών ή ακόμη και των διεθνών οργανισμών είναι ασύμμετρη και άνιση.

Εξέφρασε επίσης την βαθειά του ανησυχία για τα τεκταινόμενα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τα οποία απειλούν την κυριαρχία των κρατών, αλλά και την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις πράξεις βίας και τρομοκρατίας, καταπάτησης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απολαμβάνουν τα κράτη, προσάρτηση περιοχών με χρήση βίας, παραγωγή και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, χρηματοδότηση και υπόθαλψη αποσχιστικών και τρομοκρατικών κινημάτων, θρησκευτικού φονταμενταλισμού που εκφράζεται μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων, βίαιη εκτόπιση εκατομμύριων ανθρώπων και τέλος της πείνας και δυστυχίας που εντείνουν τα μεταναστευτικά κύματα δημιουργώντας δημογραφικές αλλαγές.

Μιλώντας για την Κύπρο είπε χαρακτηριστικά:
«Θα περιοριστώ στο παράδειγμά της δικής μου, μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, η οποία για 40 σχεδόν χρόνια έχει διαιρεθεί δια της βίας, παρά τα αναρίθμητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καλούν για την επανένωση της και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.  Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι αποφασισμένος όπως εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, ούτως ώστε όλες οι κοινότητες της Κύπρου να ζήσουν και να ευημερήσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να σέβεται πλήρως τις αρχές και αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της και να διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερούσα συνεργασία τους».

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε "ως ηγέτης" την επιθυμία του με ένα "ειλικρινές όραμα επανένωσης" να καλέσει την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες, να επιδείξουν την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα να καταστούν εταίροι στην προσπάθεια για την επανένωση μιας ειρηνικής, ασφαλούς και ευημερούσας πατρίδας.

Ο κ. Αναστασιάδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης καλωσόρισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στη πρόταση του για τη διεξαγωγή συναντήσεων με τον διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους τομείς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταπολέμησης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.  "Η διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο με ένα εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο, είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου" είπε χαρακτηριστικά.  "Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια αξιόπιστη και συνδετική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και από πλευράς αντίληψης και από πλευράς ενεργειών, όπως επίσης και μια αξιόπιστη και σταθερή χώρα που πιστεύει πραγματικά ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο".

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης επισήμανε την αναγκαιότητα της επανένωσης της Κύπρου που δεν είναι μόνο προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, "αφού μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα χωρίς αμφιβολία θα έχει μια πολύ σημαντική αλυσιδωτή επίδραση στην επίτευξη και διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή μας" είπε.

"Είμαστε αποφασισμένοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής ευθύνης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την παροχή ενός πιο σταθερού, ακμάζοντος και διαλλακτικού μέλλοντος στην άμεση περιοχή, έτσι ώστε η κληρονομιά μας να μείνει στην ιστορία για τις επόμενες γενιές” επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  VOA

No comments:

Post a Comment