Tuesday, September 3, 2013

«ΟΤΑΝ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΛΕΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ»

«ΟΤΑΝ Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΛΕΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ»

Μητσοτάκης στο Spiegel: Οι προκάτοχοί μου έπαιζαν με το χρόνο

Εκτενή αναφορά στις νέες απόπειρες μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης κάνει στο νέο του τεύχος το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φιλοξενώντας και δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταλογίζει στους προκατόχους του παρελκυστική πολιτική.

Μητσοτάκης στο Spiegel: Οι προκάτοχοί μου έπαιζαν με το χρόνο
Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Πέραν της ζώνης των ανέσεων» και έχει υπότιτλο «Ο νέος υπουργός για τη Διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να αποδείξει στην τρόικα ότι το εννοεί σοβαρά. Γι' αυτό και προσεχώς θα απομακρύνει 25.000 δημοσίους υπαλλήλους από την ενεργό υπηρεσία».
Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο χρόνος πιέζει τον νέο υπουργό και οι εκπρόσωποι των πιστωτών από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρ. Επιτροπή θέλουν αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι οι τρύπες δισεκατομμυρίων που τακτικά αποκαλύπτονται στον ελληνικού προϋπολογισμό δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
«Οι πιστωτές επιθυμούν η χώρα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων να μην έχει πλέον 769.000 δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κατά πολύ λιγότερους. Η επιθυμία δεν είναι καινούργια, αντιθέτως. Καινούργιο είναι ίσως το ότι για αυτό το ζήτημα δεν θα δοθεί πλέον παράταση», σημειώνει το δημοσίευμα.
Φωτογραφία από το Spiegel
Φωτογραφία από το Spiegel
«Ο 45χρονος, ψηλόλιγνος, με το αγορίστικο πρόσωπο υπουργός έχει ίσως το δυσκολότερο πόστο στην ελληνική πολιτική, η οποία εδώ και καιρό δεν έχει πλέον να προσφέρει καμία ζώνη ανέσεων στους ισχυρούς.
Ο Μητσοτάκης ήταν μόλις τρεις ημέρες στο αξίωμα, όταν έπρεπε να διαπραγματευθεί με τους εκπροσώπους της τρόικα αναφορικά με το πώς μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον κ. υπουργό οι προκάτοχοί τουέπαιζαν με το χρόνο και η συντάκτης υπενθυμίζει ότι ένας από τους προκατόχους του, ο Δημήτρης Ρέππας ευρισκόμενος κάποτε στο πόντιουμ ψιθύρισε εμπιστευτικά σε συνάδελφό του ότι «όταν η τρόικα είναι εδώ, λέμε πάντα ναιΑυτοί φεύγουν και πάλι συνεχίζουμε». Αλλά αντίθετα με ό,τι πίστευε, το μικρόφωνο δεν ήταν κλειστό.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επισήμως την αρμοδιότητα να δώσει τέλος στους παραλογισμούς, οι οποίοι είναι υπεραρκετοί στην ελληνική δημόσια διοίκηση: μπορεί να κλείσει κάθε τμήμα-φάντασμα, το οποίο δεν επιτελεί καμία λειτουργία, αλλά έχει μόνο επικεφαλής».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο υπουργείο του υπάρχουν εξαιρετικοί υπάλληλοι που έχουν καταγράψει και αριθμήσει τους οργανισμούς, το αντικείμενο των οποίων είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφές. Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα το νούμερο 1040, ο «οργανισμός για τη διαχείριση υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές», ο οποίος έχει μόνο έναν εργαζόμενο, που κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει, αλλά βρίσκεται στη μισθοδοσία της ελληνικής δημοκρατίας.
Τονίζεται ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να κάνει πολλά με διαφορετικό τρόπο» και πως επιθυμεί να «εκπληρώσει επιτέλους» τις απαιτήσεις της τρόικα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 12.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε κινητικότητα και εντός οκτώ μηνών θα πρέπει να εξετασθεί εάν υπάρχει μία άλλη θέση για αυτούς και οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
«Εναπόκειται τώρα και στον Μητσοτάκη να αποδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση, στον έκτο χρόνο της κρίσης μπορεί όχι μόνο να ανακοινώνει αλλαγές, αλλά και να τις πραγματοποιεί. Έχει να κάνει και με τη δική του αξιοπιστία».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι το 80% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοσθεί πριν από μία δεκαετία και μάλιστα χωρίς την τρόικα.
Το ρεπορτάζ κάνει μία σύντομη αναφορά στην πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται ο κ. Μητσοτάκης και η συντάκτης υπενθυμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έπεσε από την εξουσία λόγω ελιγμού του Αντώνη Σαμαρά, σημερινού Πρωθυπουργού, στο υπουργικό συμβούλιο του οποίου ανήκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γνωρίζω ότι προέρχομαι από μία πολιτική οικογένεια», λέει στο Spiegel ο Κ. Μητσοτάκης και αναγνωρίζει ότι γι' αυτό το λόγο οι άνθρωποι τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό. Για μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους είναι απλώς ένας κλεπτοκράτης, όπως όλοι οι άλλοι πολιτικοί πριν από αυτόν, σημειώνει το ρεπορτάζ.
«Έχω επίγνωση του ότι με αυτό το όνομα πρέπει να κάνω περισσότερα από τους άλλους, δεν επιτρέπεται να κάνω κανένα σφάλμα», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Το ρεπορτάζ κάνει σύντομη αναφορά και στην προσωπική του σταδιοδρομία, επισημαίνοντας ότι είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Harvard, ότι έχει εργαστεί ως αναλυτής σε τράπεζα του Λονδίνου και εν συνεχεία στη εταιρεία McKinsey και πως το 2003, στο Davos, σε ηλικία 34 ετών, τιμήθηκε ως «Global Leader of tomorrow».
Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι «η αρχή ήταν εύκολη, το όνομα βοήθησε, ο κόσμος τον ήξερε. Αλλά μετά έγινε δυσκολότερο». Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γρήγορα έγινε λιγότερο αγαπητός στους άλλους συναδέλφους του βουλευτές, όταν έκανε λόγο για κατάργηση των υπηρεσιακών οχημάτων και του επιπρόσθετου επιδόματος για την παρουσία τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Οι επιτροπές ανήκουν στις υποχρεώσεις ενός βουλευτή, εξάλλου γι' αυτό το λόγο λαμβάνουμε αποζημίωση», υποστηρίζει.
«Ίσως δεν ήταν κακή ιδέα κάποιος που προηγουμένως έχει εργασθεί στην McKinsey να καταπιαστεί με την ελληνική δημόσια διοίκηση. Και ίσως κατ' εξαίρεση δεν παίζει κανένα ρόλο από ποια οικογένεια προέρχεται», καταλήγει το ρεπορτάζ.

No comments:

Post a Comment