Sunday, September 22, 2013

συμφωνία για πλεόνασμα και Υφεση

 Υπουργείο Οικονομικών - τρόικα: Συμφωνία για πλεόνασμα και ύφεση

Σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, φαίνεται ότι προέκυψε, μετά από τη σημερινή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, πρώτη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο (το ύψος της ύφεσης), με την απόκλιση να είναι στο 0,1 της μονάδας».
Με δεδομένο ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους. Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί καθ' όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1- 2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών).HR NET

No comments:

Post a Comment