Thursday, September 12, 2013

Ακραία στρατηγική από Τσίπρα

Ακραία στρατηγική από Τσίπρα
Στρατηγική ακραίας αντιπολίτευσης με μοχλό τις κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση και τελικό στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές υιοθετεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να τον εγκαλεί, επί της ουσίας, ότι επιχειρεί να πυροδοτήσει κύμα καταλήψεων στα σχολεία.
Της Δώρας Αντωνίου

Η πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, προς τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας «να στηρίξετε τον αγώνα των γονιών σας πάνω απ’ όλα και των καθηγητών σας», γιατί «όλα τα διεκδικούμε με αγώνα» και η βεβαιότητά του, στη συνέχεια, ότι από τις κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης «θα ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα αντίστασης και ανατροπής», αποτυπώνουν τη στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα, με επίκεντρο τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.
Τις επόμενες ημέρες δύο είναι τα ορόσημα, στα οποία η Κουμουνδούρου προσβλέπει. Πρώτα η ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον κ. Τσίπρα, αύριο στις 7.30 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, όπου οι πολίτες καλούνται σε μαζική συμμετοχή με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για την ανατροπή». Κατά δεύτερον, η απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την επόμενη εβδομάδα και το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, στο οποίο καλούνται σε συμμετοχή όλοι οι εργαζόμενοι. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ένα συλλαλητήριο με μαζική συμμετοχή μπορεί να αποτελέσει αφετηρία ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Στην Κουμουνδούρου απορρίπτουν τη μομφή ότι υποκινούν τις κινητοποιήσεις και απαντούν στην κριτική που δέχονται ότι το πλαίσιο τίθεται από την πραγματικότητα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά στηρίζει ολόθερμα και ολόψυχα τις κινητοποιήσεις που γεννά ο αναβρασμός που επικρατεί στην κοινωνία. Αυτή η «ολόθερμη» υποστήριξη των κινητοποιήσεων αποτυπώνεται και στην παρουσία στελεχών του κόμματος σε κάθε μορφής κινητοποίηση. Χθες, βουλευτές του κόμματος συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των σχολικών φυλάκων, στους οποίους υποσχέθηκαν «αποκατάσταση από μια κυβέρνηση της Αριστεράς όσων απολυθούν με βάση αντισυνταγματικές και παράνομες διαδικασίες», ενώ άλλοι βουλευτές συμμετείχαν σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και τονίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα μιας δημοκρατικής ανατροπής».
Παράλληλα, διατυπώνεται η υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και την αμυντική βιομηχανία, καθώς και στις αναμενόμενες κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Ταυτόχρονα, στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι όταν γίνεται αναφορά σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αυτό αφορά δυναμική κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα: στη Βουλή, σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, σε πίεση προς κάθε κατεύθυνση, τοποθέτηση που προδιαγράφει ένα ιδιαίτερα «θερμό» πολιτικό τοπίο κατά την προσεχή περίοδο. Ολα αυτά καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακούς όρους να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα και ότι εδώ και καιρό έχει εισέλθει σε πορεία αντίστροφης μέτρησης, την οποία, προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να επισπεύσει.
Χθες συνεδρίασε η Γραμματεία του κόμματος, με αντικείμενο την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Συζητήθηκε το πλαίσιο των τοποθετήσεών του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται στη δημόσια ομιλία του να ασκήσει κριτική για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα που θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι είναι λίγο έως πολύ αυτονόητα, όπως το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και πώς θα κινηθεί εάν στην επαναδιαπραγμάτευση που ζητεί, συναντήσει την άρνηση των δανειστών. Απαντώντας, πάντως, σε ερώτημα για ορισμένες πιο «προωθημένες» τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος περί μονομερούς διαγραφής χρέους, συνεργάτες του κ. Τσίπρα απαντούν ότι, πέραν των προσωπικών απόψεων, το κόμμα κινείται στο πλαίσιο που αποφασίσθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.            kathimerini

No comments:

Post a Comment