Κοινωνική ατζέντα στη ΔΕΘ από Σαμαρά
Σε δύο μεγάλα «κεφάλαια» επρόκειτο να χωριστεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ: Στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και στην προαναγγελία μιας αμιγώς κοινωνικής πολιτικής, αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να χαρακτηρίσει «εθνικό στόχο» την επίτευξη πλεονάσματος στο τέλος του έτους και θα υπογραμμίσει ότι αυτή ακριβώς είναι και η αφετηρία για την τελική ευθεία που θα οδηγήσει με τη σειρά της στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Θα επιχειρήσει να προβάλει ένα όραμα ελπίδας για τους πολίτες, δεσμευόμενος ότι τα δύσκολα περάσαν και ότι από τις αρχές του νέου έτους θα φανούν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.
Θα τονίσει ότι μέρισμα της επιτυχίας της χώρας θα φτάσει στην κοινωνία και θα δεσμευθεί ξανά ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας της «σκληρής» προσαρμογής των τριών τελευταίων ετών.
Θα μιλήσει συγκεκριμένα για τη στήριξη των χαμηλο-συνταξιούχων αλλά και των ένστολων, αλλά θα αποφύγει να επεκταθεί, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί για υιοθέτηση πολιτικής παροχών...
Εγκρατής θα είναι επίσης και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα τονίσει ότι στόχος παραμένει η μείωση του ειδικού φόρου, αλλά θα δηλώσει ότι δεν είναι κάτι που μπορεί σήμερα να γίνει. Αντίθετα, είναι πιθανόν να προαναγγείλει αλλαγές στην κατανομή του ειδικού επιδόματος αλλά και στον χρόνο καταβολής του.
Ολο αυτό το «πακέτο», έστω και δραματικά περιορισμένο, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα τονώσει την ψυχολογία των πολιτών και - κυρίως - θα πείσει το μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών αρχίζουν, έστω σιγά σιγά, να αποδίδουν καρπούς. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, επιτυχία θα θεωρηθεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2009, ανοίγει «η κοινωνική ατζέντα» και η συζήτηση δεν περιορίζεται σε περικοπές και νέους φόρους, αλλά στη στήριξη των εισοδηματικά αδύναμων...
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει ως ισχυρό «χαρτί» της κυβέρνησής του τη σταθεροποίηση της χώρας και την αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Το grexit είναι πλέον παρελθόν», αναμενόταν να τονίσει επιμένοντας ότι η προσπάθεια που κατεβλήθη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας δεν ήταν εύκολη.
Ο πρωθυπουργός θα επιμένει στην ανάγκη διατίμησης της προσήλωσης στους στόχους των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και θα τονίσει ότι μόνον όταν αυτές υλοποιηθούν η χώρα δεν θα έχει ανάγκη πλέον από μνημόνια. Θα ζητήσει τη στήριξη των πολιτών προκειμένου να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες.
A Η «ολοήμερη» επίσκεψη του πρωθυπουργού, που δεν περιλαμβάνει ομιλία στις παραγωγικές τάξεις και τη συνέντευξη Τύπου, επρόκειτο να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, με τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε ακροατήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών.
Χωρίς περίπτερα ο δημόσιος τομέας
Ο δημόσιος τομέας, με τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις, τα υπουργεία κ.λπ. έμειναν εντελώς έξω από τη φετινή 78η ΔΕΘ, που δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των προηγούμενων χρόνων -και κυρίως προ της κρίσης- όταν κάλυπταν ακόμη και το 60%-70% των συμμετοχών και του εκθεσιακού χώρου, με πολυδάπανες παρουσίες.
Η φετινή γενική έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είναι καθαρά του ιδιωτικού τομέα, με μόνη εξαίρεση το ΕΣΠΑ, του οποίου όμως η εκθεσιακή παρουσία καλύπτεται από την ΕΕ, με δαπάνες που προβλέπονται για το σκέλος της προβολής. Η μη συμμετοχή του δημόσιου τομέα αποτέλεσε τόσο κυβερνητική κατεύθυνση όσο και αναγκαστική επιλογή των ίδιων των φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε επιπλέον έξοδα προβολής.
Ετσι έχουν κοπεί εντελώς τα διάφορα εγκαίνια περιπτέρων κ.λπ. από κυβερνητικά στελέχη, προέδρους, διοικητές κ.ά. Η φετινή διοργάνωση είναι αισθητά μεγαλύτερη από την περσινή, με αύξηση 65% σε συμμετοχές και 40% σε εκθεσιακό χώρο. Οι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.000, ενώ η διοίκηση της ΔΕΘ φιλοδοξεί να προσελκύσει φέτος πάνω από 200.000 επισκέπτες έναντι 115.000 πέρυσι και 1.000.000 και πάνω στο παρελθόν. Είναι γεγονός ότι σε μια κατιούσα πορεία μέσα στην κρίση η ΔΕΘ τον περασμένο χρόνο έφτασε ίσως στο ναδίρ, όμως από φέτος γίνεται προσπάθεια να τριοχιοδρομηθεί ο θεσμός σε μια νέα πορεία.
Γιάννης Σαραντάκος ΕΘΝΟΣ
No comments:
Post a Comment