Thursday, September 5, 2013

οι φωτιές άναψαν..............

Οι φωτιές άναψαν πριν από την επιστροφή της τρόικας

Αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει για τους ελέγχους τους, τα θέματα της διαπραγμάτευσης βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «θερμή» επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Μετά την έκρηξη (και απόσυρση, τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης και με πρωθυπουργική απόφαση) του θέματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καινούργια φωτιά έχει ανάψει το ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόικας, δια του οποίου απορρίφθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Την ίδια ώρα, φωτιές έχει ανάψει και το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επιμένει και χθες, μιλώντας στον Σκάι, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων.
Όπως είπε, η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
«Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα», είπε ο κ. Στουρνάρας, ενώ επανέλαβε ότι βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο», όπως δείχνουν τα στοιχεία, προειδοποιώντας πάντως «ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο».
Όσον αφορά στηη βιωσιμότητα του χρέους, είπε πως εξαρτάται από τα χρέη του παρελθόντος, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Ειδικότερα για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνει πιο ελκυστικά.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε, το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.

Το «κούρεμα»

Η συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βλάπτει την Ελλάδα, καθώς τρομάζει τους επενδυτές, υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», καλώντας συγχρόνως τους Πράσινους να βάλουν τέλος στη «σχετική φιλολογία».
Όπως είπε, η συζήτηση αυτή «βλάπτει, σε τελική ανάλυση, τον Ευρωπαίο φορολογούμενο», διότι «στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει για χρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές».
Ο Γερμανός αξιωματούχος ασκεί μάλιστα έντονη κριτική στο κόμμα των Πρασίνων που συντηρεί τη συζήτηση, προειδοποιώντας ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να φοβίσει τους επενδυτές και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα».
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών παίρνει ωστόσο αποστάσεις και από τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Έσσης και αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατικών, Φόλκερ Μπουφιέ υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. «Όλες αυτές οι εικασίες που διατυπώνονται πριν από το καλοκαίρι του 2014 απλώς παραπλανούν» δηλώνει, αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια και το 2015 -το ύψος της, διευκρινίζει, θα προσδιοριστεί το 2014.
Ο κ. Κάμπετερ πάντως επαινεί τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και επισημαίνει ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση.
Τέλος, πρόωρη θεωρεί τη συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.      elzoni.gr

No comments:

Post a Comment