Tuesday, September 10, 2013

σε σημείο καμπής.....................

Πολιτική

Σε σημείο καμπής η κρίση στη Συρία;

Η ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά της Συρίας βρίσκει θετικό αντίκτυπο σε ΗΠΑ και Κίνα. Γερμανία και Γαλλία τηρούν στάση αναμονής. Η συριακή αντιπολίτευση αντιδρά.
Αποτελεί σημείο καμπής η ρωσική πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας; Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διακρίνει θετική εξέλιξη στη ρωσική πρωτοβουλία. Στις συνεντεύξεις του σε έξι τηλεοπτικά αμερικανικά δίκτυα τόνισε ότι θα πάγωνε ένα στρατιωτικό πλήγμα σε περίπτωση που η Δαμασκός έθετε υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας τα χημικά της. Ούτως ή άλλως, είπε, η επιθυμία του είναι να επιλυθεί η κρίση χωρίς στρατιωτικό πλήγμα. Παράλληλα δήλωσε πως δεν αισιοδοξεί ότι το Κογκρέσο θα ταχθεί υπέρ μιας επέμβασης στη Συρία. Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατάξει ένα πλήγμα ακόμα και χωρίς πράσινο φως από το Κογκρέσο.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεπε τη Συρία να καταστρέψει τα χημικά της και να υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για τα χημικά όπλα. Τόνισε μάλιστα ότι θα επικοινωνήσει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ αν αυτό συμβάλλει στην αποτροπή μιας στρατιωτικής παρέμβασης.
Ναι της Κίνας, στάση αναμονής από τη Γερμανία
Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης μετά τις προτάσεις ΛαβρόφΕλπίδες για εκτόνωση της κρίσης μετά τις προτάσεις Λαβρόφ
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο στηρίζει τη ρωσική πρόταση. Παράλληλα ανακοίνωσε συνομιλίες με την αντιπολίτευση της Συρίας. Αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών αναμένεται σήμερα στην Κίνα.
Από γερμανικής πλευράς η Αγκελα Μέρκελ στην προεκλογική εκπομπή «Εκλογική Αρένα» χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» τις προτάσεις Λαβρόφ. «Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε αν τα λόγια θα ακολουθηθούν από πράξεις», είπε η καγκελάριος επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε την προσεκτική εξέταση των ρωσικών προτάσεων. Για την αποδοχή τους ωστόσο πρέπει να ισχύουν τρεις προϋποθέσεις: καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας, δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ καθώς και τιμωρία εκείνων που πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου.
Απορρίπτει η αντιπολίτευση στη Συρία
Ξεκάθαρο «όχι» της αντιπολίτευσης στη Συρία, που ζητά την τιμωρία του ΑσάντΞεκάθαρο «όχι» της αντιπολίτευσης στη Συρία, που ζητά την τιμωρία του Ασάντ
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση στη Συρία απορρίπτει τη ρωσική πρόταση. Η Εθνική Συριακή Συμμαχία ανακοίνωσε την περασμένη νύχτα ότι η ρωσική πρόταση αποτελεί για τον Μπασάρ αλ Άσαντ μια νέα ευκαιρία να κερδίσει χρόνο και να σκοτώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Και επέμεινε ότι οι εγκληματίες πολέμου θα πρέπει να τιμωρούνται. Σε περίπτωση που το καθεστώς Ασάντ δεν υποστεί συνέπειες για τη χρήση χημικών, δεν θα υπάρξουν ούτε διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση του εμφυλίου, εκτιμά η Εθνική Συριακή Συμμαχία.
Από την πλευρά του το καθεστώς Ασάντ χαιρέτισε την ρωσική πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας χωρίς ωστόσο να την αποδεχθεί.
dpa /Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου   

No comments:

Post a Comment