ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Monde: Ισχυρούς σεισμούς στο νότο της Ευρώπης προβλέπουν επιστήμονες
Στην πιθανότητα να σημειωθεί στην Ευρώπη σεισμική δραστηριότητα - σημαντικά μεγαλύτερη της ιστορικά καταγεγραμμένης- η οποία με τις υφιστάμενες επιστημονικές μεθόδους δεν θα ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί σωστά, αναφέρεται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, τονίζοντας ότι στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκεται ολόκληρος ο Νότος και ιδιαιτέρως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία.
«Μένουν πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας» αναφέρει ο Φαμπρίς Κοτόν, καθηγητής σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Joseph-Fourier της Γκρενόμπλ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκαν χάρτες που απεικονίζουν την σεισιμική επικινδυνότητα σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Όπως υπενθυμίζει στο άρθρο της, η Monde και απεικονίζεται και στους συνοδευτικούς χάρτες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία βρίσκονται στην ζώνη υψηλής επικινδυνότητας.
«Δεν είμαστε παρά στην αρχή της κατανόησης της λειτουργίας των ρηγμάτων. Ελλείψει επαρκών γνώσεων, η σεισμική επικινδυνότητα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη σωστά» σημειώνει ο καθηγητής Κοτόν.
Η εκτίμηση της επικινδυνότητας βασίζεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις μετρήσεις των επίγειων υποθαλλάσιων ή δορυφορικών εργαλείων που καταγράφουν τις παραμορφώσεις του φλοιού της Γης.
«Μπορεί να σημειωθούν σεισμοί πολύ πιο δυνατοί από τους σεισμούς (που αποτελούν) ιστορικό σημείο αναφοράς» λέει ο καθηγητής Κοτόν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον καταστροφικό σεισμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011. Ο σεισμός, με το τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσε τον θάνατο 19.000 ανθρώπων και ήταν μεγέθους 9 Ρίχτερ, ενώ στην περιοχή οι σεισμικές δονήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 7,3 Ρίχτερ, όπως σημειώνεται.
«Μπλοκαρισμένα ρήγματα θα προκαλέσουν, μια μέρα, σεισμούς, εκεί που στον παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Share- που κοστίζει 4,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ενωση- συνεργάζονται επιστήμονες από 13 χώρες.
Η ομάδα του Share μελετά τα ιστορικά δεδομένα και δημιουργεί νέους χάρτες για την σεισμική επικινδυνότητα, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, νέα μοντέλα πρόβλεψης των δονήσεων του εδάφους, προσαρμοσμένα στο ευρωπαϊκό γεωλογικό περιβάλλον.
Πηγη: Le Monde ΕΘΝΟΣ
Διαφημίσεις Google |
Get More Power For Less Great Deals On Toshiba Laptops. Toshiba.ca/laptop-deals Justin Trudeau Poll Will Justin Trudeau be the next PM? www.AngusReidForum.com Cuba Vacations from $342 Easy, Affordable Online Booking. www.tripcentral.ca/Cuba-Vacations 1000+ Russian Women 1000+ Russian Women Online to Date www.Charmingdate.com |
donkeytonk Τετάρτη 16:10 | Ειναι δεκτο οτι οι χωρες του νοτου ( Ελλαδα, Ιταλια, Τουρκια, Ρουμανια) ειναι σεισμογενεις περιοχες αποτελοντας αντικειμενο μελετης για τους επιστιμονες ολου του κοσμου. Αλλα σε καμια περιπτωση κατι τετοιο δεν αποτελει ειδηση. Οτι οι συντακτες της Monde εμαθαν την γεοσεισμικη φυση την περιοχης με μια ερευνα, δειχνει ποσο ανικανοι ειναι να κρινουν τα δεδομενα με τα οποια τους τροφοδοτουν. Ειδηση λοιπον αγαπητοι δημοσιογραφοι ειναι : 1) Με βαση το χαρτη του Γαλλικου κεντρου ερευνων που βαλατε για να απεικονισει το αρθρο σας, ειδηση λοιπον ειναι οτι το παλαιοτερο πυρηνικο εργοστασιο της Γαλλιας (γυρω στα 40 λειτουργιας) ειναι χτισμενο πανω σε ριγμα. 2) Η Γαλλικη εταιρια Areva θα κτησει 2 πυρινικα εργοστασια στην Τουρκια βαζοντας σε κυνδινο ολους το πλυθησμο της ευρητερης περιοχης. Αυτο ειναι ειδηση, και οχι οτι υπαρχουν μεγαλα ριγματα στο νοτο. Mαλλον η συντακτηκη ομαδα της Monde ειναι απο αλλο κοσμο, ιδου και το ονομα της. |
Πατριδα-Τιμη-Αργυροχρυσοχοΐα Τετάρτη 15:41 | Θυμαμαι σεισμους στην Αθηνα απο το 1981 αυτον των 6,6 ριχτερ με επικεντρο τον κορινθιακο. Δευτερος μεγαλος σεισμος αυτος της παρνηθας το 1999 με μεγεθος 5,6. Αυτοι οι δυο σεισμοι απεχουν χρονικα 18 χρονια. Εχουν περασει 14 χρονια χωρις μεγαλο σεισμο στην Αθηνα. Ισως θα πρεπει να ανησυχουμε ομως προβλεψη με ημερομηνια και ωρα επερχομενου σεισμου δεν εχουμε ουτε οι Γαλλοι επιστημονες μπορουν να προβλεψουν. Ακομα και με περιθωριο λαθους ενος μηνος αν μπορουσαν εγω δεν θα μπορουσα να μενω στο αυτοκινητο μου στο πεδιο του αρεως για ενα μηνα περιμενοντας το σεισμο. Γι αυτο λοιπον ακολουθουμε πατροπαραδοτες μεθοδους. Προσευχη στο Θεο να πανε ολα καλα σε περιπτωση που μας τυχει. |
No comments:
Post a Comment