Monday, September 23, 2013

ΣΕ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΕΤΑΊΡΟΥ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΟΥ

Σκληρό «πόκερ» για το συνασπισμό - Πρώτες επαφές Μέρκελ με το SPD

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν άρχισαν σήμερα οι ζυμώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό με την Άγκελα Μέρκελ να έχει μία πρώτη επαφή με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ, όπως δήλωσε θα στραφεί και στους Πράσινους, οι οποίοι ωστόσο, εκφράζουν σκεπτικισμό.

Σκληρό «πόκερ» για το συνασπισμό - Πρώτες επαφές Μέρκελ με το SPD
«Εμείς, οι συντηρητικοί, έχουμε μια ξεκάθαρη εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, έτσι θα εφαρμόσουμε την εντολή αυτή», είπε η Μέρκελ, η οποία αναμένεται να αναλάβει καγκελάριος για τρίτη θητεία μετά τον θρίαμβο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) χθες Κυριακή.
«Είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε συνομιλίες και ήδη είχα μια πρώτη επαφή με τον πρόεδρο του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μου είπε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πρέπει να πραγματοποιήσει πρώτα μια σύσκεψη της ηγετικής του ομάδας την Παρασκευή», δήλωσε η Μέρκελ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία νέα συνεργασία του κόμματος της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες διαφαίνεται ως μία ασφαλέστερη επιλογή επειδή εξασφαλίζει μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ αμφότερα τα κόμματα διαθέτουν εμπειρία και μπορούν να βρουν χρυσές τομές.
Το κυβερνητικό αυτό σχήμα έχει δοκιμαστεί δύο φορές στην μεταπολεμική Γερμανία. Αρχικά, την περίοδο 1966-1969 υπό τον Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ και στη συνέχεια την τετραετία 2005-2009, που έδωσε την πρώτη κυβέρνηση στη Μέρκελ, μετά την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι «στηλώνουν τα πόδια» και βάζουν τον πήχυ ψηλά.
«Όχι, ένα καλό αποτέλεσμα δεν ήρθε και το γνωρίζουν στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών. Παρά το γεγονός ότι το SPD κέρδισε ψήφους σε σχέση με το 2009, ωστόσο δεν τίθεται θέμα επανεξέτασης του αποτελέσματος. Η Ένωση της Μέρκελ έχει χάσει τα μικρότερα κόμματα του συνασπισμού της», αναφέρει το Spiegel.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται για μία δύσκολη εβδομάδα. Η Μέρκελ έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο, για τη δημιουργία συνασπισμού. Επειδή οι Πράσινοι δηλώνουν ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα προτιμούν να κάνουν κάτι άλλο από έναν αμφιλεγόμενο συνασπισμό με τη Μέρκελ, ο «κλήρος» πέφτει στους Σοσιαλδημοκράτες. Τέσσερα χρόνια μετά καλούνται να ξανακυβερνήσουν.
«Εχουμε την εμπειρία από έναν τέτοιο μεγάλο συνασπισμό και δεν είμαστε πολύ θετικοί σε αυτό», δήλωσε πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ. «Το ζήτημα είναι ότι το κόμμα μας δυσκολεύεται για κάτι τέτοιο».
Η γενική γραμματέας του κόμματος, Αντρέα Νάλες, έκανε ανάλογη δήλωση με τον Πέερ Στάινμπρουκ, ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Καγκελαρίου».
Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και ποιες απαιτήσεις θα έχει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από τους Χριστιανοδημοκράτες για το σχηματισμό συνασπισμού. Ο ίδιος ο Στάινμπρουκ, πάλι, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δεχτεί να βρεθεί σε έναν συνασπισμό με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ σε δήλωσή του χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου είπε «πως θα συνιστούσε στο κόμμα του να μείνει στην αντιπολίτευση και να κάνει ισχυρή αντιπολίτευση».
Σκεπτικισμός από τους Πράσινους
Οι Πράσινοι θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές ως οι λιγότερο πιθανοί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε σχέση με το SPD. Η αρχηγός των Πρασίνων Ρενάτε Κιούναστ δήλωσε στο ARD ότι «μία συνεργασία με την Ένωση είναι εξαιρετικά απίθανη».
«Αν η Άγκελα Μέρκελ ζητήσει συνομιλίες με τους Πράσινους για μία νέα κυβέρνηση τότε, θα καθίσουμε να συζητήσουμε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο (συνασπισμός) ξεπερνά τη φαντασία μου: Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιμετωπίσουμε την κυρία Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες όχι μόνο μετά από μία τέτοιου είδους προεκλογική εκστρατεία, αλλά και για το πώς θα έχουμε ένα κοινό αποτέλεσμα». Κατηγόρησε, δε, την Καγκελάριο ότι καθυστερεί στο θέμα της αλλαγής στην ενεργειακή πολιτική.
«Τα δημοκρατικά κόμματα οφείλουν να συζητούν μεταξύ τους», δήλωσαν οι Πράσινοι αλλά χαρακτήρισαν πολύ δύσκολη μια πιθανή συγκυβέρνηση με το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του το Κόμμα της Αριστεράς εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη σύστασης ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Όπως όμως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Μπερντ Ρίξινγκερ, «αυτοί δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί μας».
Bild: Τρία σενάρια για το συνασπισμό
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, τρία είναι τα πιθανά σενάρια σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
  1. Η Μέρκελ να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες,
  2. Συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών Πρασίνων
  3. Συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών με Πράσινους - Αριστερά (το σενάριο αυτό θα ισχύσει σε περίπτωση που το SPD αποδεχθεί πρόταση της Αριστεράς).
Το προσωρινό επίσημο αποτέλεσμα και οι έδρες
  • CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες) 41,5%
  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 25,7%
  • FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) 4,8%
  • Grüne (Πράσινοι) 8,4%
  • AfD (Ευρωσκεπτικιστές) 4,7%
  • Piraten (Πειρατές) 2,2%
  • Die Linke (Αριστερά): 8,6%
Στη Bundestag που διαμοφώνεται στις 630 έδρες, βάσει του αποτελέσματος, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καταλαμβάνουν 311, οι Σοσιαλδημοκράτες 192, η Αριστερά 64 και οι Πράσινοι 63.   ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment