Thursday, September 19, 2013

Βιωσιμότητα του χρέους με έμμεσο κούρεμα

Βιωσιμότητα του χρέους με έμμεσο κούρεμα

Share
Η πολιτική βούληση των εταίρων να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα είναι δεδομένη και εκφράζεται δημόσια στο πλέον υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, η ποιότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη τους επόμενους έξι μήνες, αλλά και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις γερμανικές εκλογές.
Την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο Βιλνιούς της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εξέτασης των δύο ελληνικών θεμάτων, αλλά και της λήψης των αποφάσεων.
Όπως είπε, πρώτη προτεραιότητα χρονικά είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει το ποσό που έχει δει το φως της δημοσιότητας για 11 δισ. ευρώ. Το ποσό θα βγει από την αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, ανέφερε, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από την επόμενη τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (14 Οκτωβρίου). Πρακτικά, μέσα στις τρεις επόμενες συνεδριάσεις (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος), πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Η κάλυψη του δημοσιονομικού θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του δεύτερου προβλήματος, που είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μπορεί να διαχωρίζει τα δύο θέματα, ωστόσο εκ των πραγμάτων θα συνδεθούν στη διάρκεια των συζητήσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Οι τελικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος θα ληφθούν τον Απρίλιο του 2014, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη Eurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας για το 2013, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευση που ανέλαβε για πρωτογενές πλεόνασμα.
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση του περισσεύματος από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ή η πρόβλεψη πρόσθετης πιστωτικής γραμμής από το Ταμείο Διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) σε συνδυασμό με την έκδοση από την Ελλάδα βραχυπρόθεσμών ομολόγων.
Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους θα γίνει με έμμεσο κούρεμα των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους. Δηλαδή, μια περαιτέρω μείωση ή και μηδενισμό των επιτοκίων μαζί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για μία επιπλέον δεκαετία. Με άλλα λόγια, να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια σε βάθος 40 ετών, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους, αφού στην ουσία ο πληθωρισμός θα μειώνει το αρχικό κεφάλαιο. Πρόκειται για μια λύση που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στη λογική της αλληλεγγύης, εκείνο που δεν θα αποδέχονταν ήταν ένα άμεσο κούρεμα των κεφαλαίων των δανείων.
Η επίλυση των δύο ελληνικών προβλημάτων, κυρίως της βιωσιμότητας του χρέους, αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα γιατί μόνο με δύο ισχυρές αποφάσεις των εταίρων θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές και τους υποψήφιους επενδυτές ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Η σημερινή αβεβαιότητα λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και αυτό φαίνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου το ενδιαφέρον από Ευρωπαίους επενδυτές είναι ανύπαρκτο. Οι εταίροι έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως αυτήν την αναγκαιότητα και για το λόγο αυτό κανένας δεν αμφισβητεί πλέον την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με το κλίμα που κυριαρχούσε για το θέμα αυτό πέρσι τον Δεκέμβριο, όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η ευνοϊκή συγκυρία και η σημασία των εκλογών στη Γερμανία
Στα θετικά που ευνοούν τη λήψη προχωρημένων αποφάσεων είναι η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία. Η κατάσταση βελτιώνεται στις άλλες μνημονιακές χώρες, κυρίως στην Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία, περιορίζοντας και τα προς επίλυση προβλήματα. Η συζήτηση στο Εurogroup για τις δύο αυτές χώρες δεν αφορά πλέον σε νέα πακέτα στήριξης, αλλά στο πώς θα τις βοηθήσουν να βγουν στις αγορές ομολόγων, φέτος, η Ιρλανδία και του χρόνου η Πορτογαλία. Η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει επίσης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί και να ενταθεί η ανάκαμψη τους επόμενους έξι μήνες, κάτι που αποτελεί και το βασικό σενάριο των προβλέψεων της Κομισιόν.
Από την άλλη, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θεωρείται επίσης καθοριστικός παράγοντας για τη χώρα μας. Όχι γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, άλλωστε το έχει πει δημόσια και η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά για το εύρος της στήριξης. Με δεδομένες τις θετικές θέσεις της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα αποτέλεσμα που θα οδηγούσε στο λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών θα ήταν το ιδανικό σενάριο γιατί θα περιόριζε το πολιτικό κόστος για τα δύο κόμματα σε μια ισχυρή στήριξη της χώρας μας.
Πάντως, για να καταστεί δυνατή η λήψη των αποφάσεων θα πρέπει κι εμείς να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε οι υπουργοί να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας το 2014 και 2015. Δεν πρέπει να επαναληφθούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γιατί, διαφορετικά, θα ξαναζήσουμε ένα νέο ψυχόδραμα.
Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”
This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.  ANTINEWS

No comments:

Post a Comment