Η απρόσμενη τροπή στο μέτωπο της κρίσης στη Συρία μετά τη ρωσική πρωτοβουλία κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Η απρόσμενη αλλαγή δεδομένων στο ζήτημα της συριακής κρίσης, μετά τη ρωσική πρόταση να θέσει το συριακό καθεστώς τα χημικά του όπλα υπό διεθνή έλεγχο και την καταρχήν προθυμία της Δαμασκού να συνεργαστεί, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν η δεδηλωμένη πρόθεση του συριακού καθεστώτος να συνεργαστεί στη βάση της ρωσικής πρωτοβουλίας αποτελεί «στροφή ή μπλόφα». Εκτιμώντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πραγματικές προθέσεις του καθεστώτος Άσαντ, σχολιάζει: «Οι ΗΠΑ φυσικά και θα λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο ότι ο Άσαντ επιχειρεί να μπλοφάρει. Ωστόσο, παρατηρεί κανείς ότι η Δαμασκός επικαλείται τη Ρωσία ως εμπνευστή της πρότασης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το θέμα έχει συζητηθεί στη Σύνοδο του G20».
Ασαφής η γερμανική στάση
H Tageszeitung του Βερολίνου θεωρεί ότι στην υποθετική περίπτωση που το συριακό καθεστώς συνεργαζόταν πλήρως με τη διεθνή κοινότητα και παρέδιδε όντως τα χημικά του όπλα, ο Ομπάμα θα πετύχαινε τους στόχους που ήθελε να πετύχει μέσω μίας στρατιωτικής επέμβασης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, σε μία τέτοια περίπτωση «κάθε αιτιολογία θα κατέρρεε και στην πραγματικότητα θα είχε επιτευχθεί αυτό που δεν μπορεί να επιφέρει ένα στρατιωτικό χτύπημα: λίγη περισσότερη προστασία για τον πληθυσμό. Ένα όμορφο σενάριο. Μάλλον υπερβολικά όμορφο» σχολιάζει με νόημα η TAZ.
Η Neue Osnabrücker Zeitung επισημαίνει ότι πρέπει δοθεί οπωσδήποτε μία ευκαιρία, ώστε να υλοποιηθεί η ρωσική πρόταση και υπογραμμίζει σχολιάζοντας και το ρόλο του Μπαράκ Ομπάμα: «Αν υποχωρήσει η Δαμασκός, μπορεί να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση. Ο πόλεμος στη Συρία είναι πάντως πολύ σοβαρή υπόθεση, ώστε να αφεθεί στα χέρια ενός κατόχου του Νομπέλ Ειρήνης που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».
Στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης εστιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου παρατηρώντας ότι «η Γερμανία παρουσιάζει δύο εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές μία εικόνα σύγχυσης: δεν θέλει να παρεκκλίνει, αλλά ούτε και να συμμετέχει. (…) Η Γερμανία θα κρυβόταν ευχαρίστως πίσω από ασάφειες. Μόνο που είναι απλά πολύ μεγάλη για να κρυφτεί».
«Η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί»
Η ευρωκρίση δεν έχει πλέον τόσο δραματικές διαστάσεις, ωστόσο απέχει ακόμη πολύ από την υπέρβασή της, εκτιμούν επιφανείς οικονομολόγοι στο πλαίσιο σχετικής δημοσκόπησης που διενήργησε μεταξύ ειδικών ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «οι περισσότεροι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι εκ των υστέρων (σ.σ. διορθωτικές) μεταρρυθμίσεις επαρκούν, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της κρίσης. ‘Ο επείγων όγκος των μεταρρυθμίσεων έχει επιτευχθεί στις λιγότερες χώρες’ δήλωσε ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. Υπάρχει αυξανόμενη κόπωση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Όπως είπε, έχουμε διανύσει λιγότερο από το μισό του δρόμου που οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης. (…) ‘Θεωρώ πιθανό να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη μεμονωμένες χώρες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις’ είπε ο Γ. Σταρκ».
Ορισμένοι από τους οικονομολόγους που απάντησαν στις ερωτήσεις της FAZ έκαναν μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα. Ο Βάλτερ Κρέμερ, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Στατιστικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, επισημαίνει: «Δεν θα έπρεπε να διασώζει κανείς προβληματικές τράπεζες και οφείλει να τηρεί τους κανόνες. Αυτό σημαίνει να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει». Λάθος χαρακτηρίζει τη χορήγηση των πακέτων οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες της κρίσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Όπως διευκρίνισε, «η Ελλάδα θα είχε ήδη ξεπεράσει τις δυσκολίες αν της είχε επιτραπεί να αποχωρήσει (από το ευρώ) με την υποστήριξη της κρατών της νομισματικής ένωσης και οι υπόλοιπες χώρες θα είχαν καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
No comments:
Post a Comment