Β. Ματβιένκο: «Η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη»
17 Σεπτεμβρίου 2013
Σε ποιοτικά νέο επίπεδο περνούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, σύμφωνα με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, μετά από σειρά συναντήσεων και εποικοδομητικών συνομιλιών που είχε με την ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, η κ. Ματβιένκο μίλησε για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη», ενώ ανέφερε ότι η Gazprom εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τηΔΕΠΑ, τονίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνέντευξή της που ακολουθεί η κ.Ματβιένκο δηλώνει μεταξύ άλλων και … «Ελληνίδα…σε προηγούμενη ζωή».
«Σε ποιοτικά νέο επίπεδο οι ελληνορωσικές σχέσεις»
ΕΡ.: Ποια θέματα θίχτηκαν κατά τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά; Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα;
ΑΠ.: Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ακούσαμε ο ένας τον άλλο και για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσα εξ ονόματος της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας το ενδιαφέρον της Ρωσίας για διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους μας στην Ευρώπη, όπως είναι η Ελλάδα. Η διεύρυνση της συνεργασίας αφορά όλες τις κατευθύνσεις. Θεωρούμε ότι ύστερα από ένα διάλειμμα, το τελευταίο διάστημα οι επαφές, οι σχέσεις, ο διάλογος σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο αλλά και μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών μας, έχουν αποκτήσει πιο έντονο χαρακτήρα, και έχει γίνει πιο ενεργή η δουλειά της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής. Αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι ρωσοελληνικές σχέσεις να περάσουν σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο.
«Η Gazprom εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ»
ΕΡ.: Όσον αφορά τις ρωσικές επενδύσεις, παρατηρούμε ενδιαφέρον μόνον γύρω από την απόκτηση κάποιων ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τη Gazprom σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών εταιριών φυσικού αερίου απέτυχαν, λόγω της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποτέλεσμα είναι η Gazprom να πουλά στην Ελλάδα το φυσικό αέριο 30% ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά μ΄αυτό;
ΑΠ.:Θέλω να πω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς ρωσικών εταιριών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προκειμένου όμως οι επενδύσεις αυτές να γίνουν πραγματικότητα, χρειάζονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, είναι αναγκαία η διαμόρφωση αμοιβαία αποδεκτών όρων και η πορεία προς τα εμπρός. Νομίζω πως ο ελληνικός Τύπος δεν δημιουργεί μια απόλυτα ορθή ατμόσφαιρα όσον αφορά την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, θεωρώντας ότι σχεδόν επιδεινώθηκαν οι ρωσοελληνικές σχέσεις, και ότι η συνδιαλλαγή απέτυχε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι.
Η Gazprom ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά οι όροι που προτάθηκαν ήταν μη αποδεκτοί. Η ελληνική κυβέρνηση κατανόησε το δίκαιο των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν, αλλά ο χρόνος για τη συνολική νομική διατύπωση δεν στάθηκε αρκετός. Γι’ αυτό λέμε, ότι αν οι προϋποθέσεις που συζητήθηκαν αποτελέσουν τη βάση κατά τον νέο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, τότε η Gazprom θα συμμετάσχει σε αυτόν. Το κύριο και ουσιώδες πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις σε διμερές επίπεδο, χωρίς μεσάζοντες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην ασκείται καμία πολιτική πίεση κατά την επίλυση θεμάτων σε ρεαλιστική βάση.
«Ελπίζουμε σ’ έναν διαφανή διαγωνισμό χωρίς μεσάζοντες»
Κατανοούμε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει τις κινήσεις της για τους όρους του διαγωνισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συνυπολογίσει τις απόψεις και των άλλων εταιριών. Κατόπιν τούτου, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει την απόφαση για το ποια εταιρία κέρδισε και ευθύς να υπογράψει μαζί της συμφωνία. Ενώ, σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν, η κοινοποίηση για τη νικήτρια εταιρία θα έπρεπε να σταλεί στις Βρυξέλλες. Είναι άγνωστο πόσο καιρό οι Βρυξέλλες πρόκειται να εξετάσουν το θέμα αυτό, αν θα εκδώσουν θετική ή αρνητική απόφαση, αν θα ζητήσουν επιπρόσθετους όρους. Αυτό δεν είναι διαγωνισμός. Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό δεν θα συμμετάσχει καμία εταιρία. Για αυτό ελπίζουμε ότι οι όροι θα μεταβληθούν. Δεν απαιτούμε πρόβλεψη κατ’ εξαίρεση για τη Gazprom. Επιθυμούμε να διαγωνιστούμε με τους άλλους υποψηφίους ισότιμα, αλλά με αποδεκτές, διαφανείς και κατανοητές συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία.
«Η Gazprom στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας»
Διαβάστε επίσης:
Θέλω να πω για μια ακόμη φορά ότι ηGazprom είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, εδώ και 17 χρόνια αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενεργειακών πόρων στη χώρα αυτή. Αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα, αυτό θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για την ελληνική οικονομία. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα ακολουθήσουν μεγάλες επενδύσεις. Η Gazporm είναι έτοιμη να εξετάσει το θέμα της κατασκευής μιας διακλάδωσης του South Streamστην Ελλάδα, γεγονός που θα κάνει πιο φτηνή την τιμή του φυσικού αερίου, είναι επίσης διατεθειμένη να επενδύσει στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να εξάγεται. Η Gazprom ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των καταναλωτών αερίου, καθώς αυτό είναι συμφέρον από επιχειρηματική άποψη.
«Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος»
Δεν ήμουν εγώ, αλλά εσείς αυτοί που είπατε, ότι οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στην έλευση της Gazprom στην Ελλάδα. Αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο, επειδή όλες οι χώρες της ΕΕ αναπτύσσουν ενεργά τη συνεργασία με τη Gazprom. Στην Ελλάδα η Gazprom χορηγεί περίπου 2,5 δις κυβικά μέτρα αερίου, στη Γερμανία περίπου 30 δις. Συγκρίνετε τις ποσότητες. Για ποια κυριαρχία της Gazprom στην Ελλάδα μπορεί να γίνει λόγος;! Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος σε ζητήματα όπως αυτά. Έχει το δικαίωμα να αποφασίζει με ποιον έχει συμφέρον να συνεργάζεται στον ενεργειακό τομέα. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμάνι της Θεσσαλονίκης»
Προς επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την περαιτέρω ανάπτυξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, θέλω να αναφέρω ότι σήμερα -τελευταία μέρα κατάθεσης των αιτήσεων- η εταιρία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» (ΡΣ) υπέβαλε την αίτησή της για συμμετοχή στην εξειδικευμένη επιλογή που αφορά την ιδιωτικοποίηση της διευθύνουσας εταιρίας σιδηρόδρομων της ΕλλάδαςΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προκειμένου όμως και σε αυτή την περίπτωση να μην υπάρξουν αισθήματα απογοήτευσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους -η μεγαλύτερη σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα σιδηροδρομική εταιρία- δεν υπάρχει νόημα να αγοράσουν μόνο την εταιρία διαχειριστή των σιδηροδρόμων. Αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στους «Ρωσικούς Σιδηροδρόμους». Οι προθέσεις της εταιρίας ΡΣ είναι να έρθει εδώ και σε συνεργασία με τις ελληνικές εταιρίες να πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών, να συνενώσει τις δυνατότητες των σιδηροδρόμων και των λιμανιών, προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα ένα ισχυρό συγκοινωνιακό λογιστικό κέντρο μεταφόρτωσης φορτίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προορίζονται για την Κεντρική Ευρώπη. Ως εκ τούτου οι ΡΣ προτείνουν την ιδιωτικοποίηση ως ιδιωτικοποίηση ενιαίου συνόλου, σιδηροδρομικών και λιμενικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αν η ελληνική κυβέρνηση λάβει διαφορετική απόφαση, τότε το σχέδιο αυτό δεν έχει οικονομικό κίνητρο, καθώς για μια τόσο μεγάλη εταιρία το να αποκτήσει απλώς μια σημαντική διαχειριστική εταιρία δεν εμπεριέχει ούτε οικονομική αποτελεσματικότητα και ούτε παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Αν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση ανακοινωθούν ως ξεχωριστοί, τότε η οικονομική σκοπιμότητα και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον των εταιριών, όχι μόνο των ρωσικών αλλά και των υπολοίπων, θα μειωθεί αισθητά, είτε γενικά δεν θα υπάρξει λόγος για συμμετοχή. Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας διαχειριστή; Είναι το ίδιο με το να ιδιωτικοποιείς αέρα. Τι προοπτική μπορεί να υπάρξει;
ΕΡ: Πώς σχολιάζετε μομφές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προς επιχειρηματίες που επενδύουν στην ελληνική οικονομία;
ΑΠ: Ο πρόεδρός μας εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα περνά οικονομικά δύσκολους καιρούς, οι ρωσικές εταιρίες επενδύουν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί στη Ρωσία δεν έχουμε δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για πιο ενεργές επενδύσεις στη δική μας, τη ρωσική οικονομία. Δηλαδή αντίθετα, ο πρόεδρος υποστήριξε την Ελλάδα. Γενικότερα, μην ψάχνετε «για μαύρη γάτα μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο». Πραγματικά, δεν χρειάζεται.
«Ήμουν Ελληνίδα σε προηγούμενη ζωή»
Ερωτηθείσα η κ Ματβιένκο για το φετινό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα απάντησε πως μόνον ο ρωσικός τουρισμός προς την Ελλάδα μεταφράζεται σε 1,2 δις ευρώ «ζωντανά» χρήματα, ενώ μιλώντας για τις αναμνήσεις της από την εποχή που ήταν πρέσβειρα της Ρωσίας ανέφερε: «Παρότι έχουν περάσει ήδη 15 χρόνια, θυμάμαι με μεγάλη θέρμη την εργασία μου ως πρέσβειρα στην Ελλάδα. Για μένα η καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στην ψυχή και την καρδιά μου. Αγάπησα την Ελλάδα, και τους Έλληνες οι οποίοι είναι άνθρωποι ανοιχτοί, ειλικρινείς, εγκάρδιοι και αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τη Ρωσία και τους Ρώσους. Αν πιστέψουμε ότι υπήρχε προηγούμενη ζωή, τότε ήμουν σίγουρα Ελληνίδα, επειδή αισθάνομαι εγγύτητα με τους Έλληνες, πνευματική, όσο και από πλευράς ιδιοσυγκρασίας και ενέργειας» Η ΡΩΣΊΑ ΤΩΡΑ
No comments:
Post a Comment