Friday, February 26, 2010

ΝΕW YORK TIMES (2.24, 2010)

By Nelson Schwartz & Eric Dash

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ!

Τα στοιχήματα κάποιων Τραπεζών, των ίδιων αυτών που είχαν βοηθήσει την Ελλάδα να αποκρύπτει το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος της, είναι τώρα πιθανό να την ωθήσουν στο να καταρρεύσει η οικονομία της σε ερείπια.

Αντανακλώντας την ηχώ των ίδιων εκείνων κινήσεων που έφεραν στο χείλος του γκρεμού την AIG (American International Group), οι διαρκώς αυξανόμενες πλέον τοποθετήσεις ακόμα και ιδιωτών επενδυτών σε ασφάλειες απέναντι στο ρίσκο κατάρρευσης της Ελλάδας, είναι αυτές που θα κάνουν πλέον όλο και πιο δύσκολο για την Αθήνα, να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους των αγορών & διαχειριστές κεφαλαίων.

Τα συμβόλαια αυτά, γνωστά σαν Credit-default Swaps (CDS), επιτρέπουν σε Τράπεζες & hedge funds (Στμ: επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου), να ρυθμίζουν αποτελεσματικά την οικονομική ισορροπία αποδόσεων, απέναντι σε συναγερμούς περιπτώσεων εταιρειών σε κίνδυνο, ή, -όπως με την Ελλάδα-, ολόκληρων χωρών σε κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

«Είναι κάτι σαν να αγοράζεις ΕΣΥ ασφάλεια Πυρός, για το σπίτι ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, δημιουργείς ένα περαιτέρω κίνητρο, για να πιάσει φωτιά το σπίτι..», μας λέει ο Φίλιπ Γισδάκης, επί κεφαλής του τομέα Στρατηγικής των Πιστώσεων της UniCredit στο Μόναχο!

Από τη στιγμή που η συνολική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας άρχισε να χειροτερεύει ραγδαία, υπονομεύοντας όμως έτσι τη σταθερότητα και το κύρος του ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων πολύ μεγάλων τραπεζών, στο να αποκρύπτουν την αλήθεια για το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων της χώρας, άρχισε να δέχεται σκληρή κριτική από τους ηγέτες της ΕΕ.

Ακόμα όμως και πριν όλα αυτά έρθουν στο φως, μια πολύ λιγότερο γνωστή εταιρεία, υποστηριζόμενη όμως από την Goldman Sachs, η JP Morgan Chase, μαζί με περίπου δώδεκα (12) άλλες μικρότερες Τράπεζες, είχαν καταρτίσει έναν πίνακα, που επέτρεπε σε κάποιους παίκτες των αγορών, να στοιχηματίζουν στο αν η Ελλάδα ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα κατέρρεαν!

Τον τελευταίο Σεπτέμβρη, η εταιρεία Markit Group of London, παρουσίασε έναν πίνακα(!), παρουσιαζόμενο με τον τίτλο "The I Traxx SovX Western Europe Index"(!), που στηριζόταν σ' αυτό το είδος ασφαλιστήριων ομολόγων(!), και και επέτρεπαν σε παίκτες, να στοιχηματίζουν πάνω στην Ελλάδα, πολύ προ της έναρξης της κρίσης!

Και βέβαια, μπορεί πλέον να πει κανείς με σιγουριά, πως αυτού του είδους τα προϊόντα, έπαιξαν έναν ρόλο εξωτερικό, στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών, όταν οι διαμορφωτές των αγορών, έστρεψαν το βλέμμα στους (Στμ: εντυπωσιακούς) καθημερινούς τους τζίρους.

Το αποτέλεσμα, συμπεραίνουν κάποιοι άνθρωποι των αγορών, υπήρξε ένας βίαιος κύκλος. Όταν οι Τράπεζες και οι άλλοι, στράφηκαν σ' αυτά τα SWAPs (Στμ: λόγω εξαιρετικών αποδόσεων),το κόστος των ασφαλειών στο ρίσκο της ελληνικής κατάρρευσης, ανέβηκε πλέον στα ύψη! Και, οι επενδυτές Ομολόγων, σοκαρισμένοι απ' αυτό το σήμα κινδύνου, ανέβασαν τα επιτόκια στα ελληνικά «χαρτιά», δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη δυσκολία στη χώρα να αντλήσει δάνεια.

Αυτό με τη σειρά του προσθέτει στην όλη αβεβαιότητα, και όλο αυτό, ξαναρχίζει κυκλικά απ' την αρχή.

Στα εμπορικά γραφεία, εξελίσσονται τον καιρό αυτό, μεγάλες συζητήσεις, ως προς το τι, στ' αλήθεια, βρίσκεται πίσω από τα όντως μεγάλα ελληνικά προβλήματα.

Μερικοί ισχυρίζονται πως τα SWAPs είναι εκείνα που επιδείνωσαν οριακά το πρόβλημα ενώ μερικοί επιμένουν πως η άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αυτή που τελικά πρέπει να κατηγορηθεί.

«Είναι μια χώρα που συνεχώς προσθέτει «χαρτιά» σε μια αγορά, που ήδη εξασθενεί όλο και περισσότερο», λέει ο Αζίζ Σαχ, συν-επί κεφαλής του τομέα Στρατηγικής Πιστώσεων της Barclay's Capital, αναφερόμενος στις διαρκείς ανάγκες για συνεχιζόμενο δανεισμό της Ελλάδας.

Αλλά την ώρα που μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν γενικά τους κερδοσκόπους για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, εξαίρεσε γενικά τα SWAPs! Κάποιοι συγκεκριμένοι πολύ μεγάλοι παίκτες, που κυριαρχούν σε αυτή την αρένα, ευθύνονται, είναι η άποψη της κας Λαγκάρντ, και γι' αυτούς, θα έπρεπε να υπάρξουν σκληρότερες ρυθμίσεις, και αυστηρότεροι έλεγχοι.

«Δουλεύοντας» μ' αυτόν τον γνωστό «πίνακα Μαρκίτ» για τα παράγωγα σε εξωτερικά χρέη χωρών, κάποιοι, «βοήθησαν» να βγει εκτός ελέγχου το κόστος των ασφαλειών για το ελληνικό Χρέος, και βέβαια, και αυτά που η Αθήνα έπρεπε να πληρώσει, για να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται!

Για παράδειγμα, το κόστος για να ασφαλίσει κανείς 10 000 000$ ελληνικών Ομολόγων, θα χρειαζόταν τον Φεβρουάριο πάνω από 400 000$, ενώ μόλις τον Γενάρη, δεν θα ήθελε περισσότερα από 280 000$!

Κάποιες μάλιστα μέρες του Γενάρη & του Φλεβάρη, την ώρα που στις αγορές ανέβαινε η ζήτηση ασφαλειών για τα ελληνικά Ομόλογα κάποιοι επενδυτές, έτρεψαν τους πάντες σε φυγή, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να βρει αγοραστές σε επόμενες εκδόσεις κρατικών ομολόγων!

«Είναι η ιστορία του τυφλού που οδηγεί τυφλούς», μας λέει ο Συλβαίν Ρέϋνς, ειδικός των "R&R Consulting", New York. Και συνεχίζει: «Ο πίνακας Traxx SovX ΔΕΝ δημιούργησε την κατάσταση, φυσικά. Σίγουρα όμως μπορούμε άνετα να πούμε, πως της επιδείνωσε παρά πολύ».

Τον Φεβρουάριο, η ζήτηση για συμβόλαια στηριγμένα σ' αυτόν τον πίνακα, «χτύπησαν» τα 109.3δις $, από τα 52.9δις $, του προηγούμενου μόλις μήνα! Αλλά (Στμ: Τι περίεργο!) και οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες περιλαμβανομένων και των Ελβετικών γιγάντων Credit Suisse & UBS αλλά και των BNP Paribas & Deutsche Bank , ήταν μεταξύ των ισχυρότερων αγοραστών γι' αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Κι' αυτό, με βάση έγκυρες πληροφορίες από Τραπεζίτες & ανθρώπους των αγορών, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία του, μόνο γιατί δεν έχουν καμιά επίσημη εξουσιοδότηση για δημόσιο σχολιασμό!

Κι' αυτό, γιατί ακριβώς αυτές οι χώρες, είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες! Οι Γαλλικές Τράπεζες συγκεκριμένα, κρατούν περίπου 75.4 δις $ από το ελληνικό δημόσιο Χρέος, ακολουθούμενες από Ελβετικά Ιδρύματα που κρατούν όχι λιγότερα από 64 δις $, ενώ οι Γερμανικές Τράπεζες έχουν περί τα 43.2 δις $, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Bank for International Settlements.

Μερικοί, πάντως, διαχειριστές κεφαλαίων, λένε πως το να επενδύει κανείς σε ελληνικά ομόλογα χωρίς τη βοήθεια του συγκεκριμένου Ίντεξ (πίνακα) είναι πλέον κάτι εξαιρετικά δύσκολο!.

«Είναι σαν να κυνηγάει η ουρά τον σκύλο», λέει ο Μάρκους Κρίγκιερ, επί κεφαλής διαχείρισης Χαρτοφυλακίων στην «AMUNDI ASSET MANAGEMENT» στο Λονδίνο.

........................................................................................................

«Η Ελλάδα, δεν είναι καθόλου μια μικρή χώρα», επιμένει ο Ρέϋνς, των "R & R, New York" C.D. SWAPs, μπορεί, στους περισσότερους να δίνουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Εκείνο όμως που κάνουν στην πραγματικότητα, δεν είναι, παρά να αυξάνουν δραματικά τους συστημικούς κινδύνους...», καταλήγει...

Μτφρ., προσαρμογή, σχόλιο: Β.Δ.Καργούδης

No comments:

Post a Comment