Επισκόπηση τύπου | 05.02.2010
"Για να σώσουμε την τιμή της Ελλάδας"
«Η Αθήνα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες της», «Η Ελλάδα αποχαιρετά την καλοπέραση», «Highway to Hellas», «Κακό παράδειγμα για την Αθήνα», «Για να σώσουμε την τιμή της Ελλάδας», είναι μερικοί από τους σημερινούς τίτλους των γερμανικών εφημερίδων.
Η Γερμανία ωραιοποιεί τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Σε δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, την Süddeutsche Zeitung και τους Financial Times Deutschland επικρίνεται η γερμανική κυβέρνηση για την ωραιοποίηση των δημοσιονομικών της στοιχείων.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times με τίτλο «Κακό παράδειγμα για την Αθήνα».
«Πως πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει μια χώρα, η οποία ωραιοποιεί τα στοιχεία που στέλνει στην ΕΕ; Και ασφαλώς ανακοινώνει παράλληλα ότι επιδιώκει τη μείωση του χρέους της για να ανταποκριθεί στο όριο του 3% του ΑΕΠ, αλλά δεν μας λέει πως θα το πετύχει;
Όχι, δεν πρόκειται για την Ελλάδα, αλλά για τη Γερμανία. Η ωραιοποίηση των στοιχείων που παρουσίασε χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ασφαλώς διαστάσεις απάτης, αλλά αμαυρώνει το προφίλ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μας αναφέρει βέβαια την ταχύτητα και το μέγεθος της μείωσης των ελλειμμάτων, αλλά δεν αποκαλύπτει πως θα την κάνει. Αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό…Ο λόγος για αυτή τη μυστικοπάθεια του υπουργείου είναι όμως σαφής: πριν από τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (09.05.10) ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων δεν θέλει να προκαλέσει τη λαϊκή οργή για τις περικοπές, διότι στο κρατίδιο αυτό κυβερνούν επίσης μαζί Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - υπ. Οικονομικών της Γερμανίας: δίνει το "κακό παράδειγμα";
Αλλά αυτή η τακτική προκαλεί μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στους κομματικούς τους φίλους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ως γνωστόν βλάπτει και το ευρώ. Η Γερμανία ήταν εξάλλου εκείνη που ήθελε τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ για να ενισχύει την αξιοπιστία του νέου νομίσματος. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση διαμόρφωσε στην ΟΝΕ μια νέα κατάσταση, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου σχεδόν όλες οι χώρες - μέλη παραβιάζουν τις ρήτρες του Μάαστριχτ.»
«Αυτά όλα όμως δεν αποδεσμεύουν τη Γερμανία από την υποχρέωσή της να συμπιέσει το χρέος της στο 3%. Διότι εάν από το κράτος - υπόδειγμα, δηλαδή από τη Γερμανία, ανακοινώνονται για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας μόνον υποσχέσεις-άλλοθι, τότε οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν έχουν κανένα λόγο να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Τακτική που εάν γενικευθεί μπορεί να πλήξει πιο σοβαρά το ευρώ από ότι η κρίση σε μια μικρή οικονομία, όπως είναι αυτή της Ελλάδας.»
Η "ελληνική ιδιοσυγκρασία" δεν φθάνει για να εξηγήσει την κρίση
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Στην ίδια εφημερίδα, Financial Times Deutschland, ο επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών της Thomas Fricke στη μόνιμη στήλη του αναφέρεται στην Ελλάδα με τίτλο «Για να σώσουμε την τιμή της Ελλάδας».
Ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής διαπιστώνει ότι «οι ύβρεις για τους Έλληνες αγγίζουν τη γελοιότητα, ίσως επειδή αν αναζητηθούν σοβαρά τα αίτια κάποιοι θεματοφύλακες της σταθερότητας στη Φραγκφούρτη, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θα αποκαλυφθούν συνυπεύθυνοι.
«Ναι, ήταν λάθος να εξωραΐζουν οι Έλληνες πολιτικοί το έλλειμμα. Ναι, όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα απ’ ότι θα έπρεπε να ξοδέψουν. Αλλά αυτά που ακούγονται και γράφονται για την Ελλάδα και την κρίση είναι φαιδρές υπερβολές: πιθανολογείται η κατάρρευση μιας χώρας, ο Έλληνας στιγματίζεται ως απατεωνίσκος και αμαυρώνεται η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια αυτά γράφονται κυρίως από σχολιογράφους της καρέκλας που μέχρι πρότινος οι γνώσεις τους για την Ελλάδα έφταναν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το ούζο. Όλα δείχνουν όμως ότι η κρίση δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο με την ελληνική ιδιοσυγκρασία.»
«Μόλις πριν από τρία χρόνια οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ διαπίστωναν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα εξελισσόταν, η οικονομία της σταθεροποιούνταν με μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, η εξυγίανση προχωρούσε, η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα εκτιμούνταν στο 4%. Και στις εκθέσεις της Κομισιόν διαβάζαμε σελίδες επί σελίδων για το πως προχωρά η μείωση της γραφειοκρατίας και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι μεγάλο, αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δικαιολογούσε μια χρεοκοπία, αλλά ούτε τώρα τη δικαιολογεί», γράφει ο σχολιαστής και διαπιστώνει: «Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι βεβαίως το σκέλος των εσόδων και πρωτίστως η ανταγωνιστικότητα, η οποία αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου της που αγγίζει πάνω από το 10% του ΑΕΠ.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Αυτό έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Η Γερμανία για παράδειγμα με την πολιτική συγκράτησης των μισθών χρόνια τώρα έκανε τα πάντα για να γίνει η οικονομία της ανταγωνιστικότερη. Τώρα εξανίσταται που οι άλλοι δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί και οδηγούνται σε κρίση.
«Μία τέτοια κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τετριμμένα κλισέ και όργια ελέγχων στην ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζονται περισσότερα:
Χρειάζεται μία κεντρική τράπεζα, που να θεωρεί αποστολή της να αποτρέπει υπερβολικές ανατιμήσεις, χρειάζεται μία γερμανική κυβέρνηση που να σταματήσει να παίζει τον ιεραπόστολο της ηθικής, και να εγκαταλείψει το μοντέλο της αυτοσυγκράτησης εις βάρος άλλων. Και φυσικά οι ζογκλέρ - χρηματιστές πρέπει να ψάξουν άλλη δουλειά πριν χάσουν παντελώς κάθε επαφή με την πραγματικότητα οδηγώντας την επόμενη χώρα στην καταστροφή.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/dw
No comments:
Post a Comment