Οικονομία | 21.02.2010
Γιώργος Παπανδρέου: «Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω»
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα είναι πολύ οδυνηρή. Πρόκειται όμως για την επιβίωση της χώρας μας. Και προς τούτο έχουμε την ευρεία στήριξη του λαού. Αυτό το ξέρουν ακόμα και τα συνδικάτα. Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του προς τη γερμανική επιθεώρηση ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της, κάτι που όπως διευκρινίζει, είναι χειρότερο από το δημόσιο χρέος. Υπόσχεται να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία, ενώ στο ερώτημα εάν για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων ευθύνεται και ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής απαντά ότι δεν θέλει να αποφανθεί πριν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική έρευνα. «Φυσικά και δεν είναι υπεύθυνος μόνο ένας αξιωματούχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος οφείλει τη θέση του σε πολιτικό διορισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα όμως να αποφανθώ, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
Δεν ζητήσαμε χρήματα από την Ευρώπη
Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην ΑθήναΟ κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από την ΕΕ και ζήτησε να αποφεύγονται οι συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις στα ΜΜΕ. «Κατανοώ τους Γερμανούς πολίτες που περνούν μια δύσκολη περίοδο. Δεν απαιτούμε όμως χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές έτσι το εμφανίζουν κάποιοι. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας, όπως έκανε και η Γερμανία κατά το παρελθόν. Ωστόσο, όπως όλα τα κράτη, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε δάνεια με κανονικούς όρους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την κάλυψη της ΕΕ. Διαφορετικά, το κράτος μας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Σε άλλο σημείο και εξηγώντας την κακή λειτουργία του κράτους τονίζει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη και ότι το πολιτικά μας σύστημα υποθάλπει ευνοιοκρατία και σπατάλη και διευκρινίζει: «Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους».
Περικοπές σε μισθούς και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης
Ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Καραμανλή για τα στατιστικά στοιχεία θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπήΣύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων. Προγραμματίζουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία οι καλύτερα αμειβόμενοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα δικαιοσύνης και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή». Ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται στο μέλλον κατόπιν αυστηρών εξετάσεων.
Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: «Τέτοια σκέψη δεν κάναμε ούτε εμείς ούτε κανένας σοβαρός συνομιλητής μας στην Ευρώπη. Αυτό θα αποδυνάμωνε δραστικά το κοινό εγχείρημα. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
No comments:
Post a Comment