Tuesday, February 2, 2010

02/02/10 15:12
Ερώτηση στην Κομισιόν
Η στήριξη από την ΕΕ ίσως είναι δυνατή με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης

ΑΠΕ
Σε «έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχο του κράτους-μέλους» αναφέρεται το άρθρο 122
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας από την ΕΕ, με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης, ζητεί με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Συναπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουντής επικαλείται την ενεργοποίηση του άρθρου 122, παράγραφος 2 της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει άμεσα πρόταση προς το Συμβούλιο, στη βάση της κοινοτικής αλληλεγγύης, για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας.

Στο σχετικό άρθρο της Συνθήκης αναφέρεται ότι «όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, με πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης.Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση».

Όπως σχολιάζει ο κ. Χουντής, η αναφορά του άρθρου σε «έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του κράτους-μέλους» επιτρέπει τη χρηματοδοτική ενίσχυση, αφού «ο νομοθέτης επέβαλε αυτή τη γενική διατύπωση προκειμένου να δώσει δυνατότητες σε κατεξοχήν πολιτικές αποφάσεις».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει συγκεκριμένη πρόταση προς το Συμβούλιο για τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης, και ερωτά εάν έχουν βολιδοσκοπηθεί σχετικά τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment