Saturday, February 27, 2010

Προβλέψεις και εκτιμήσεις
Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο συνάντησης των κορυφαίων της Γουόλ Στριτ
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Ν.Υόρκη οι κορυφαίοι της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του οικονομολόγου Στ.Ζαββού και σε αυτήν πήραν μέρος ο Τζορτζ Σόρος, ο Τζον Πόλσον, ο Στιβ Σβάρτσμαν, ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ και ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Οι περισσότεροι εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Συγκεκριμένα, ο Ρουμπινί επανέλαβε τη θέση του περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού μηχανισμού για δημοσιονομική παρέμβαση, η ανάγκη της Ελλάδας να εξασφαλίσει άμεσα πόρους και το γεγονός ότι η ΕΕ στερείται της απαραίτητης τεχνογνωσίας για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις καθιστούν αναπόφευκτη την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Πόλσον, ο οποίος -σύμφωνα με την εφημερίδα- έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ, διέβλεψε δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους, λόγω των μέτρων που τελικά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Πόλσον έχει ποντάρει στο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η χώρα θα δανειστεί τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο, αλλά δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και τελικά θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση με επιτυχία.

Ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα του ενιαίου νομίσματος, αλλά της ελληνικής προσαρμογής στην πραγματικότητα που προέκυψε από την κακή δημοσιονομική διαχείριση.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον με την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων μέτρων από την Αθήνα, αλλά και της βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment