Tuesday, February 23, 2010

...| ΕΙΔΗΣΕΙΣ ONLINE | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Προβόπουλος: «Ή τώρα ή ποτέ»
«Η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και όχι απλώς για συζήτηση σχετικά με αυτές, δεδομένου ότι το κόστος ευκαιρίας που θα είχε η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι τεράστιο», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος.

Στις διαπιστώσεις αυτές πρόεβη ο κ. Προβόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα» των κ.κ. Τάσου Γιαννίτση, Σταύρου Ζωγραφάκη, Ιωάννας Καστέλλη και Δέσποινας Μαυρή.

Στη μελέτη αφού διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική υστέρηση, η οποία αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, προτείνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής για την υπέρβαση της υστέρησης αυτής. Διευκρινίζεται δε ότι «πίσω από τον όρο 'τεχνολογία' βρίσκονται οι γνώσεις, οι συμπεριφορές, οι αντιλήψεις, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που κινούν τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες σε μια χώρα».

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση της αδυναμίας τεχνολογικού και παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο κ. Γ. Προβόπουλος, απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων των οικονομικών παραγόντων, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη δικτύων επιχειρήσεων και τον
εκσυγχρονισμό των μηχανισμών χρηματοδότησης.

Στο βιβλίο δεν γίνεται ρητή μνεία στις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας. Δίνεται όμως έμφαση στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, κι αυτό έμμεσα μας υπενθυμίζει τη «δίδυμη» κρίση που διερχόμαστε σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα δίδυμα ελλείμματα και στα δίδυμα χρέη.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα οποία στη χώρα μας μόνο μερικώς οφείλονται στην οικονομική ύφεση, ενώ κυρίως αποτελούν το σωρευτικό αποτέλεσμα χρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν όταν υπήρχαν σχετικώς άνετα περιθώρια, αλλά αντίθετα διευρύνθηκαν εξαιτίας των άτολμων
και ακατάλληλων πολιτικών που ακολουθήθηκαν, τόνισε ο κ. Γ. Προβόπουλος.
Κέρδος online 23/2/2010 14:35

No comments:

Post a Comment