Monday, February 15, 2010

Ο ρόλος των τραπεζών
Τακτικές της Γουόλ Στριτ «επιδείνωσαν την κρίση» με την απόκρυψη κρατικών χρεών

ΑΠΕ
Ο επικεφαλής της Goldman Sachs Γκαρι Ντ. Κον
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δείτε το βίντεο...
Τακτικές της Γουόλ Στριτ, συναφείς με αυτές των subrime στεγαστικών δανείων στην Αμερική, «επιδείνωσαν την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και υποσκάπτει το ευρώ βοηθώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κρύψουν τα αυξανόμενα χρέη τους», γράφουν οι New York Times και αναφέρουν ότι η Αθήνα απέρριψε το Νοέμβριο πρόταση από την Goldman Sachs για ένα ανάλογο χρηματοοικονομικό εργαλείο.

«Στις αρχές Νοεμβρίου -τρεις μήνες προτού η Αθήνα γίνει το επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής ανησυχίας- ομάδα της Goldman Sachs επισκέφθηκε την αρχαία πόλη με μία πολύ μοντέρνα πρόταση προς μία κυβέρνηση που πάλευε να πληρώσει τους λογαριασμούς της» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι τραπεζίτες, υπό τον πρόεδρο της Goldman Γκαρι Ντ. Κον, προσέφεραν ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο θα ωθούσε το χρέος του συστήματος Υγείας στο απώτερο μέλλον, όπως περίπου όταν οι δανειολήπτες παίρνουν ένα δεύτερο δάνειο για να ξεχρεώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες».

Η Αθήνα δεν δέχτηκε την πρόταση αυτή, προσθέτουν οι Times της Νέας Υόρκης, κάνουν όμως λόγο για άλλες παρόμοιες τακτικές την τελευταία δεκαετία «οι οποίες εγείρουν ερωτήματα για το ρόλο της Γουόλ Στριτ στο πρόσφατο παγκόσμιο οικονομικό δράμα».

Το άρθρο κάνει λόγο για συμμετοχή της Goldman σε έναν «αθέατο» δανεισμό το 2001, λίγο μετά τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ, ο οποίος επειδή αντιμετωπίστηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή, αντί δανείου, «βοήθησε την Αθήνα να επιτύχει τα ευρωπαϊκά κριτήρια του ελλείμματος, παρότι συνέχιζε να ξοδεύει πέρα από τις δυνατότητές της».

Η εφημερίδα, που κάνει συγκρίσεις με την πρόσφατη κρίση των subprime, αναφέρει ότι «τα εργαλεία που ανέπτυξαν η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και μία πλειάδα άλλων τραπεζών, βοήθησαν τους πολιτικούς να καλύπτουν επιπρόσθετο δανεισμό στην Ελλάδα, την Ιταλία και πιθανώς αλλού», δίνοντας μετρητά μπροστά σε αντάλλαγμα κρατικών πληρωμών στο μέλλον «με αυτές τις υποχρεώσεις να μένουν εκτός βιβλίων [σ.σ.: προϋπολογισμού]».

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment