Επισκόπηση τύπου | 03.02.2010
«Η χρεοκοπία σου (Ελλάδα), χρεοκοπία μας»
"Σκληροί οι όροι για την Ελλάδα", "Ο Παπανδρέου ζητά τη στήριξη του προγράμματός του από τα ελληνικά κόμματα", "Ο Μπαρόζο δίνει πράσινο φως" είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανόφωνου τύπου.
Το στίγμα της ημέρας για την Ελλάδα και την αναμενόμενη συνέντευξη τύπου του Χοακίν Αλμούνια δίνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στο σύντομο ρεπορτάζ της με τίτλο "Θύμα των κερδοσκόπων": "’Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κερδοσκόπων που μπορούν να βουλιάξουν την οικονομία μας", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι πρέπει η ευρωζώνη να βοηθήσει την Ελλάδα, διότι ενδέχεται να μπουν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και Ισπανία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ χθες ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι το σχέδιο εξυγίανσης είναι φιλόδοξο, αλλά εφαρμόσιμο."" Η ευρωζώνη πρέπει να βοηθήσει"(Γ. Παπακωνσταντίνου)
Ναι στο ευρωομόλογο
Η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel σε ανάλυσή της με τίτλο "Η χρεοκοπία σου (Ελλάδα), χρεοκοπία μας", υποστηρίζει την έκδοση ευρωομολόγων:
"Όλα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι Έλληνες μπορούν και πρέπει να βγουν από το αδιέξοδο της υπερχρέωσης με τις δικές τους δυνάμεις. Και όμως αυτό είναι από οικονομικής άποψης ανοησία. Διότι ακόμη και αν ήταν δυνατόν οι Έλληνες να βγουν χωρίς έξωθεν βοήθεια από το οικονομικό τους αδιέξοδο, αυτό θα γίνει με αιματηρές θυσίες, οι οποίες όμως θα βυθίσουν τη χώρα σε μια τόσο σοβαρή ύφεση, που θα απορροφήσει τουλάχιστον το ήμισυ των εξοικονομηθέντων εσόδων μέσω του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης. Ταυτόχρονα σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα θα αγγίξουν νέα ρεκόρ με αποτέλεσμα να μην μπορεί τελικά να αποσοβηθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Και το χειρότερο: τότε θα έρθει αμέσως η σειρά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας και οι κερδοσκόποι θα μπορούν να αυξήσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα επιτόκια με αποτέλεσμα τη διάλυση της ίδιας της Ευρωζώνης.
Και όμως, είναι προ πολλού σαφές ότι η ευρωζώνη πρέπει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, όπως έκανε και η αμερικανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Καλιφόρνιας. Διότι οι πιθανές ζημίες από την άρνηση παροχής της όποιας βοήθειας θα είναι μεγαλύτερες, από το κόστος ενός από κοινού εγγυημένου προσωρινού δανείου που θα μπορούσε να προστατεύσει την Ελλάδα από την κερδοσκοπική αύξηση των επιτοκίων. Η έκδοση ενός ευρωομόλογου είναι η αρχή ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κατόπιν θα πρέπει οι χώρες - μέλη της Ευρωζώνης να δώσουν απάντηση στο ζήτημα της τεράστιας διαφοράς που υφίσταται ανάμεσα στις οικονομίες της.
Ασφαλώς οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους όλα αυτά τα χρόνια και βέβαια ο Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει στις ανάλογες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει και την ευκαιρία να δει τους καρπούς της εξυγίανσης…
Με την περίπτωση της Ελλάδας καταρρέει η δεκαετής αυταπάτη των πρωθυπουργών της ευρωζώνης ότι μπορεί να υπάρξει ΟΝΕ χωρίς οικονομικό συντονισμό και δημοσιονομική ισορροπία. Έτσι μια κοινή οικονομική κυβέρνηση είναι αναπότρεπτη, ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζεται."
Πλήρης δημοσιονομική σύνεση ίσον χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
"H μαγεία του χρήματος και ο κόσμος των δύο ταχυτήτων", είναι ο τίτλος ανάλυσης στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt:Ευρώπη: ενάρετη, αλλά με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης;
"..Αν υποτεθεί ότι οι Έλληνες ενστερνιστούν τις συμβουλές και τις απαιτήσεις και περιορίσουν δραστικά το διψήφιο έλλειμμα, τότε με βεβαιότητα η Ελλάδα θα βυθιστεί σε ύφεση με μειούμενα κρατικά έσοδα, αυξανόμενα χρέη και οικονομική καχεξία".
Η εφημερίδα συνεχίζει την υπόθεση εργασίας σημειώνοντας: "Ας υποτεθεί ότι την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία τις πιάνει επίσης μια κρίση δημοσιονομικής σύνεσης, και ότι ακόμη και η κυβέρνηση της Γερμανίας μετά τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία επανέλθει σε αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Το καθένα από αυτά θα ήταν σίγουρα ένα ενάρετο, χρηστό βήμα, αλλά στο σύνολό τους θα οδηγούσαν την ευρωζώνη σε οικονομική στασιμότητα ή τουλάχιστον σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για χρόνια. Διότι η δημοσιονομική εξυγίανση αφαιρεί από την οικονομία την ζήτηση και περιορίζει την ανάπτυξη.
Τί θα κάνουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία; Κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέψουν μεγαλύτερο πληθωρισμό για να περιορίσουν το βάρος του χρέους"... "Κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία θα επαναληφθεί. Και στην Ευρώπη θα μείνει η παρηγοριά ότι είναι ενάρετη, και ας έχει μικρότερη ανάπτυξη".
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς
No comments:
Post a Comment