Saturday, February 13, 2010

Πανευρωπαϊκό παράρτημα της Frontex στον Πειραιά


09-02-2010

[insert caption here]
Η έδρα της Frontex στη Βαρσοβία

Ο Πειραιάς θα είναι η έδρα του πρώτου πανευρωπαϊκού παραρτήματος του Frontex του διεθνούς οργανισμού για την προστασία των συνόρων μετά από απόφαση που πάρθηκε στο Συμβούλιο του οργανισμού στην Μαδρίτη στα πλαίσια της Ισπανικής προεδρίας. Στην σχετική ψηφοφορία που έγινε οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν 21 ψήφους υπέρ στον Πειραιά, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και 2 κατά.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι είναι μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα καθώς οι επιχειρησιακές ικανότητες του Frontex αναβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Η θέσπιση αυτού του πρώτου επιχειρησιακού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού στον Πειραιά θωρακίζει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας η οποία αποκτά έτσι μια σημαντική παρουσία στην μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης καθώς και οι ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν μια απ’ ευθείας εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπισή του.

Η έδρα του των επιχειρήσεων του παραρτήματος θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στο οποίο λειτουργεί ήδη από το 2004 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων που είναι και το σημείο επαφής της χώρας μας με τον Frontex για τα θαλάσσια σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον το 75% του συνόλου των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παράνομης διέλευσης συνόρων και το Αιγαίο παραμένει το κύριο σημείο εισόδου των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

voa

1 comment:

  1. καιρός ήτανε να ληφθούν κάποια μέτρα. Κατήντησε η χώρα να είναι το ανάχωμα της Ευρώπης με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή της αλλοίωση.

    ReplyDelete