Πολιτική | 05.02.2010
Το ευρώ είναι ευαίσθητο, όχι στο ΔΝΤ
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί στο επόμενο ΕCOFIN το πρωτοφανές για τα χρονικά της Ένωσης καθεστώς επιτήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λέει ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. "Κατ΄ αρχήν πρέπει να εγκριθεί από το ECOFIN. Είναι πράγματι ιστορικό το βήμα, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόταση από την πλευρά της Κομισιόν. Τα κράτη - μέλη μπορούν να αντισταθούν και υπό την έννοια αυτή πολλά εξαρτώνται από την απόφαση του ECOFIN. Είμαι όμως απόλυτα πεπεισμένος, ότι η Ελλάδα δεν θα αντισταθεί. Είναι μοναδική περίπτωση , η κυριαρχία της Ελλάδας στα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού περιορίζεται δραστικά και η ίδια η Ελλάδα πρέπει να το αποδεχτεί".
Πάρα πολύ δύσκολο για τον Γ. Παπανδρέου
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του FDP, υπ. Εξ. Γκίντο ΒεστερβέλεΤα συνδικάτα στην Ελλάδα έχουν εξαγγείλει ήδη σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων κατά των περικοπών που έρχονται με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, σε μια συγκυρία που η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη εκτιμά ο κ. Χατζημαρκάκης. "Κινητοποιήσεις είχαμε χρόνια τώρα, και πέρυσι είχαμε και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας και τις ταραχές. Υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις, πολύ ισχυρές. Τώρα έρχονται να προστεθούν και οι κινητοποιήσεις για την οικονομία. Και όταν σε λίγο θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις, που κατά βάση θέτουν υπό κηδεμονία ένα κυρίαρχο κράτος, η κατάσταση θα γίνει πολύ τεταμένη. Ελπίζω μόνο ότι ο Παπανδρέου, πρωθυπουργός με νωπή εντολή και ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία που εξαρτάται όμως από την αποδοχή του λαού, θα αντέξει. Αλλά θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για αυτόν."
Όχι στην ενεργοποίηση του ΔΝΤ
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα Η εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή κηδεμονία και τις κοινωνικές εντάσεις είναι η έξωθεν οικονομική βοήθεια. Το ΔΝΤ δια στόματος του επί κεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν έχει αυτοπροσφερθεί, αλλά ο Γερμανός ευρωβουλευτής απορρίπτει τη λύση αυτή για μια χώρα της Ευρωζώνης. "Πρέπει να δούμε περί τίνος πρόκειται", λέει ο κ. Χατζημαρκάκης. "Πρόκειται για το ευρώ, το οποίο στηρίζεται σε μία κοινή συνθήκη που δεν προβλέπει ότι η Ένωση θα αναλάβει τα προβλήματα μιας χώρας μέλους. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα τώρα να βοηθηθεί, κατά βάση, μόνη της. Και αυτό θα γίνει εάν ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτό το πολύ καλό πρόγραμμα για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος από το 12% στο 3%. Η πρόταση που κάνει το ΔΝΤ ακούγεται ελκυστική, αλλά το ευρώ είναι ευαίσθητο. Εάν δραστηριοποιηθεί το ΔΝΤ, και μπορεί να γίνει, το είδαμε στην Ουγγαρία που δεν είναι όμως μέρος της ευρωζώνης, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές για την ισοτιμία του ευρώ. Για αυτό πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ρυθμίσουμε το θέμα μόνοι μας. Δεν μπορούμε να παρακαλέσουμε το ΔΝΤ να μας βοηθήσει ή να παρέμβει. Το αντίθετο. Πρέπει να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας μόνοι μας, αλλά υπό τον όρο ότι δεν θα δοθούν ούτε θα χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μόνη της πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης. Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο."
Γιούργκεν Λιμίνσκι / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment