Friday, February 26, 2010

26/02/10 14:30
Πρόσθετα μέτρα με αντάλλαγμα βοήθεια
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Reuters
Στην Αθήνα έρχεται την επόμενη εβδομάδα ο Όλι Ρεν
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δείτε το βίντεο...
Σε περίπτωση που χρειαστεί και εφόσον αυτό ζητηθεί από την Αθήνα, η Κομισιόν θα εξετάσει πιθανή βοήθεια για την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.

Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

«Αν υπάρξει ανάγκη και σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα» σημείωσε.

Υπογράμμισε, όμως, ότι πρώτος στόχος είναι «να μπει σε λειτουργία» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν, εκτός από το θέμα των πρόσθετων μέτρων, ο κ. Ρεν προτίθεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι «όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος συνδέονται» και επανέλαβε το πολιτικό μήνυμα στήριξης των 27 ηγετών της ΕΕ προς την Ελλάδα.

«Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από πολλά στοιχεία, ωστόσο το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων», ανέφερε ο κ. Αλταφά και πρόσθεσε ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση.

Επίσης, ο κ. Αλταφά είπε ότι η Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Τρίτης νέες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία swap που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Στο ενδεχόμενο ευρω-βοήθειας αναφέρθηκε και ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, σημείωσε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

1 comment:

  1. Σχόλιο από τον λορνιον.----------------------Πως και άλλαξαν όλα μέσα σε μια νύχτα...Ο Σαμαράς χτες στις Βρυξέλλες, οι αλήθειες του Παγκάλου,η πρόσκληση του Ομπάμα ,η πρόσκληση της Καγκελαρίου, η παρεξήγηση με τον τύπο και τα χοντρά λόγια των αθυρόστομων Ευρωπαίων εστησαν σκηνικό κατανόησης που συμπέρασμα του είναι οτι,- η ΟΝΕ εχει ενα λεπτό κρίκο -την Ελλάδα-που αν σπάσει ,το ευρωπαικό οικοδόμημα πάει στο διάολο. Δεν ξέρω αν εμείς το σκεφτήκαμε. μάλλον ναί.λορνιόν

    ReplyDelete