Monday, February 1, 2010

Πολιτική | 01.02.2010

Η Μέρκελ θέλει το cd rom με τα στοιχεία των φοροφυγάδων

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα με στοιχεία «τραπεζικού θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση του CD rom με στοιχεία φοροφυγάδων που προσφέρει στη γερμανική κυβέρνηση πληροφοριοδότης έναντι αμοιβής 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από σιωπή τριών ημερών, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της τάχθηκε υπέρ της απόκτησης του επίμαχου CD rom. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσουμε τα στοιχεία που μας προσφέρονται, εφόσον αυτά είναι σημαντικά», τόνισε η κ. Μέρκελ, «αδειάζοντας» έτσι στελέχη του κόμματός της που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συναλλαγής με εγκληματικά στοιχεία.

Πρόκειται για στοιχεία πελατών της HSBC;

Αρνείται κλοπή στοιχείων της η UBSBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αρνείται κλοπή στοιχείων της η UBSΤο CD ROM περιέχει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 Γερμανούς πολίτες που έχουν βγάλει τις αποταμιεύσεις τους στην Ελβετία, πιθανότατα στην τράπεζα UBS, όπως υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Στη Ζυρίχη ωστόσο η εν λόγω τράπεζα δηλώνει ότι δεν έχει διαπιστώσει κάποια υποκλοπή στοιχείων.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» δημοσιοποιεί σήμερα το όνομα του πιθανού πληροφοριοδότη, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ο 37χρονος Ερβέ Φαλσιανί, τεχνικός πληροφορικής σε ελβετική θυγατρική του βρετανικού ομίλου HSBC στη Γενεύη, που ειδικεύεται στο private banking. Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Φαλσιανί αποπειράθηκε τον περασμένο Αύγουστο να πουλήσει το CD rom στις γαλλικές οικονομικές υπηρεσίες. Οι Γάλλοι είπαν ότι ο «κομιστής» υποστήριξε τότε ότι η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία 130 χιλιάδων πελατών από όλο τον κόσμο. Πάντως η τράπεζα HSBC υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και ότι το CD rom περιλαμβάνει λιγότερα από 10 ονόματα πελατών της.

Υπολογίζεται ότι αν η γερμανική κυβέρνηση δεχθεί τη συναλλαγή και καταβάλει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, θα βάλει στα ταμεία της 100-200 εκατομμύρια ευρώ από αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα, μετά την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων. Μόνο τα διασταυρωμένα στοιχεία πέντε λογαριασμών, που έχει δώσει ενδεικτικά ο πληροφοριοδότης στις αρχές, είναι ικανά να αποφέρουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ κατά άτομο.

Υπουργείο Οικονομικών: Θα ακολουθηθεί η «πρακτική Λιχτενστάιν»

Το CD rom με τη λίστα των Γερμανών φοροφυγάδων στο Λιχτενστάιν έφερε στο κράτος 180 εκ. ευρώBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το CD rom με τη λίστα των Γερμανών φοροφυγάδων στο Λιχτενστάιν έφερε στο κράτος 180 εκ. ευρώΣτο Βερολίνο η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση δια στόματος του προέδρου του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλεί την κυβέρνηση Μέρκελ να δεχθεί τη συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών αλλά και έγκριτος νομικός Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σιωπά, αλλά μέσω του εκπροσώπου του, Μίχαελ Όφερ, διαμηνύει ότι «θα ακολουθηθεί η πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Λιχτενστάιν». Τότε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) είχε πληρώσει σε πληροφοριοδότη 5 εκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσει CD rom με 1.500 ονόματα φοροφυγάδων στο πριγκιπάτο. Το φορολογικό όφελος που αντλήθηκε από την εκδίκαση των υποθέσεων ως τώρα ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ. «Η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, αφού προηγουμένως απαντηθούν κάποια νομικής φύσεως ζητήματα», τόνισε ο κ. Όφερ.

Οι Ελβετοί προειδοποιούν το Βερολίνο

Αντιδρά ο φορολογικός παράδεισος της ΕλβετίαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αντιδρά ο φορολογικός παράδεισος της ΕλβετίαςΑντίθετα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών δηλώνει στην οικονομική επιθεώρηση «Handelsblatt» ότι «ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να δίνει κίνητρα για υποκλοπές στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών».

Και ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, ο Σύνδεσμος Γερμανών Φορολογουμένων και η Ένωση Γερμανών Αστυνομικών καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο ντηλ και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, η ελβετική κυβέρνηση εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια και προειδοποιεί. Κυβερνητικά στελέχη στη Βέρνη καλούν την το Βερολίνο να μην χρησιμοποιήσει τα στοιχεία και προειδοποιούν ότι στο μέλλον θα πρέπει η χώρα τους να επιβάλει σχετικές ρήτρες σε διεθνείς συμφωνίες προκειμένου να αποφεύγεται η «διπλή φορολογία» και να διαφυλάσσεται τα τραπεζικό απόρρητο.

Σε περισσότερα από 475 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι «γκρίζες» καταθέσεις των Γερμανών στους φορολογικούς παραδείσους.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου---/dw

No comments:

Post a Comment