Της απεσταλμένης μας στη Φρανκφουρτη Ξενιας Kουναλακη
Τις τελευταίες ημέρες οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη Griechenland (Eλλάδα) προκαλεί ειρωνικά μειδιάματα στη Φρανκφούρτη, την καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα κοστουμαρισμένα στελέχη της Commerzbank, στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη του αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι μόλις βρεθεί μπροστά τους Ελληνας. Σχεδόν ετοιμάζονται να του δώσουν ελεημοσύνη ή να τον κεράσουν καφέ της παρηγοριάς στο αίθριο με τους πίνακες-σύννεφα που τους κάνουν να μοιάζουν με έργα του Ρενέ Μαγκρίτ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της επιτροπής του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), Χάινερ Φλάσμπεκ, είναι ο μοναδικός Γερμανός που στηρίζει την Ελλάδα αυτήν την εποχή. Θεωρεί συνυπεύθυνη για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη Γερμανία. «Με την καθήλωση των μισθών στη Γερμανία και την ανεξέλεγκτη άνοδό τους στην Ελλάδα, αυξήθηκε σοβαρά το κόστος εργασίας στη χώρα σας με αποτέλεσμα να χάσει την ανταγωνιστικότητά της η οικονομία σας», επισημαίνει σε τηλεφωνική συνομιλία από τη Γενεύη, όπου είναι η έδρα της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ. «Ο λάθος δρόμος είναι το μισθολογικό ντάμπινγκ που ακολουθεί η Γερμανία και όχι ο ελληνικός», λέει, αλλά αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη από τις κυβερνήσεις στην Αθήνα. Η αιρετική του άποψη βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους συμπατριώτες του. «Είναι σαν να έχουμε δύο πλανόδιους που πωλούν λουκάνικα και αυτός που έχει εξωφρενικά υψηλές τιμές να κατηγορεί τον άλλο επειδή τις κρατά χαμηλές και έχει ανθηρές πωλήσεις», σχολιάζει ο Στέφαν Ρούκαμπ της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Είμαι ο μοναδικός Γερμανός που έχει απομείνει στον πλανήτη Γη να υποστηρίζει την Ελλάδα», αποφαίνεται γελώντας. Χθες, όμως, σε σχόλιο στη γερμανική έκδοσή τους οι Financial Times φάνηκαν να υιοθετούν την άποψή του, εκτιμώντας ότι το αγκάθι στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο η Ελλάδα όσο η Ισπανία και η Γερμανία. Ο Φλάσμπεκ θεωρεί λάθος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν χρησιμοποιεί την επιχειρηματολογία αυτή για να πιέσει τους μεγάλους της Ε.Ε. να ασκήσουν κι εκείνοι αυτοκριτική. «Κανείς δεν μιλάει για τη Γαλλία που επίσης έχει πρόβλημα», τονίζει και προτείνει στην κυβέρνηση Παπανδρέου να συμμαχήσει με τους ηγέτες των «αδύναμων» χωρών της Ευρώπης, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, τις επονομαζόμενες κι απαξιωτικά PΙIGS. Τα σενάρια περί χρεοκοπίας τα θεωρεί γελοία («έχουν υπάρξει χώρες στον κόσμο με πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα»), απλώς η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση περί μισθών και ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. «Το είπε και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη συνέντευξή του την Κυριακή στη “Ζιντόιτσε”, αναρωτιέμαι γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται τόσο ηττοπαθής και δεν συντάσσει η ίδια την ατζέντα του διάλογου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη γενικότερη μακροοικονομική εικόνα, γιατί οι προοπτικές είναι δεινές για ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στις λεπτομέρειες περί ελλείμματος, προσωρινής οικονομικής βοήθειας και σκληρών μέτρων», σχολιάζει. Πάντως θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση την έκδοση ευρωομολόγου, μια εναλλακτική φτηνή κι ανώδυνη, από την οποία θα μπορούσαν να ευεργετηθούν και οι άλλες χώρες PΙIGS.
Δριμεία κριτική
Σε ρεπορτάζ γερμανικού καναλιού για την υπόθεση με τα swaps της J.P. Morgan και της Goldman Sachs, γίνονται παραλληλισμοί με τους μάγους που εξαφανίζουν αντικείμενα. Οι αιχμές πάντως στρέφονται και κατά των αμερικανικών κολοσσών. Ο Φλάσμπεκ πιστεύει ότι αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τέτοιου είδους μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κι επιτρέπει στα μέλη της να καταφεύγουν σε αυτές. «Κινδυνεύει εν τέλει η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας; Ασφαλώς όχι», απαντά.
Στην ερώτηση κατά πόσον η κρίση και ο χειρισμός της θα επηρεάσουν δυσμενώς τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας είναι απαισιόδοξος. «Πιστεύω ότι θα έχει επιπτώσεις, και ο τρόπος που καλύπτουν το θέμα τα γερμανικά ΜΜΕ δεν βοηθάει ιδιαίτερα», παραδέχεται.
No comments:
Post a Comment