Saturday, February 13, 2010

Παπανδρέου κατά Ε.Ε. και κυβερνήσεων της Ν.Δ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε οργισμένος από τις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε και μια «σκληρή» συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο (φωτό αρχείου).

«Ιστορικές ευθύνες» στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον «κατήφορο» στον οποίον οδήγησαν τη χώρα, επέρριψε -κατά τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο- ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ασκώντας, παράλληλα, σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για ατολμία και πολυφωνία και, κυρίως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (12/02/2010).

«Mπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωα σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών. Και αυτό έχει και την ιστορική του σημασία, διότι βεβαίως δεν είχε υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε οργισμένος από τις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε και μια «σκληρή» συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, επέμεινε στην ομιλία του σε δυο σημεία:

Πρώτον, στις «ανυπολόγιστες ευθύνες» των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει σήμερα η Ελλάδα:

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωα σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών».

«Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο τη χώρα και το κράτος, και σηκώθηκαν κι έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού», είπε. «Λεηλατούσαν μέχρι και το παρά πέντε, χωρίς καμιά ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς, λόγω των επιλογών τους».

«Τα λέω αυτά, γιατί σε κάθε μάχη που δίνω, τα βρίσκω μπροστά μου. Μου αναφέρουν τις πολιτικές του παρελθόντος, ως απόδειξη ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους Έλληνες. Και, βεβαίως, αυτό μας πληγώνει όλους», τόνισε.

Δεύτερον, στις ευθύνες της προηγούμενης -υπό τον κ. Μπαρόζο πάλι- Ευρωπαϊκής Επιτροπής που, όπως άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί, «κάλυπτε» τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που παραποιούσαν τα στοιχεία:

«Υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα», είπε. «Την ευθύνη της Ένωσης, της Επιτροπής, ακόμη και του Eurostat να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να επισημάνουν στην προηγούμενη κυβέρνηση τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων - μια πραγματικά σκόπιμη παραποίηση από τη Νέα Δημοκρατία».

Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός άσκησε γενικότερα κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σημερινή συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι έδωσε την πολιτική της στήριξη, αλλά «στη μάχη, στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς, υπήρξε το λιγότερο άτολμη».

Εκτός από άτολμη, όμως, δεν κατάφερε, όπως είπε, να έχει ενιαία φωνή: «Υπήρξε και απέραντη "μετρολογία" αρμοδίων και αναρμοδίων, πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να υπονομεύεται τελικά η ενιαία στήριξη της Ε.Ε., αλλά και να σπρώχνεται η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο περιθώριο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «όσα πέρασε και εξακολουθεί να περνάει η χώρα μας είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής» και τόνισε ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές με τρόπο ορθό και συστηματικό, χρειάζεται να ξεφύγουμε από την άμεση κρίση:

«Είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα μια ανάσα ζωής, ώστε να μπορεί να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία της και τους θεσμούς της... Να της δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης», τόνισε.

Έκλεισε, ωστόσο, την ομιλία του με μια θετική νότα: «Δεν υπάρχει ατολμία, ούτε φόβος μήπως ξεβολευτούμε. Θα φύγουμε μπροστά, για να ανοίξουμε ένα νέο και αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας», κατέληξε

No comments:

Post a Comment