Tuesday, February 2, 2010

Κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή
Η κυβέρνηση Μπλερ «παραπλανήθηκε» για τον πόλεμο στο Ιράκ, λέει πρώην υπουργός
Η Κλαιρ Σορτ
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Το υπουργικό συμβούλιο του Τόνι Μπλερ «εξαπατήθηκε» να πιστέψει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν νόμιμος δήλωσε η πρώην υπουργός Διεθνής Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλαιρ Σορτ, στην επιτροπή έρευνας για τον πόλεμο.

Η ίδια δήλωσε ότι τώρα είναι «σοκαρισμένη» από τη συμβουλή που έδωσε πριν από τον πόλεμο ο Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Γκόλντσμιθ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λόρδος Γκόλντσμιθ είχε δώσει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εισβολή, λέγοντας ότι δεν χρειαζόταν μια δεύτερη απόφαση από τον ΟΗΕ για το θέμα.

«Πιστεύω ότι παραπλάνησε το υπουργικό συμβούλιο. Σίγουρα παραπλάνησε εμένα, αλλά ο κόσμος δεν έδωσε σημασία» πρόσθεσε.

Ο Τ.Μπλερ και «τα φιλαράκια του», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κ.Σορτ, αποφάσισαν ότι ο πόλεμος ήταν απαραίτητος και τα πάντα έγιναν πρόχειρα και βιαστικά.

Η Κλαιρ Σορτ είχε παραιτηθεί δύο μήνες μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, αντιδρώντας για την ελλιπή προετοιμασία του διαστήματος που θα ακολουθούσαν των πόλεμο.

Υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική της πολιτικής Μπλερ. Δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι «όργανο λήψης αποφάσεων» και αποκάλεσε το βρετανικό Κοινοβούλιο «υποχείριο» της κυβέρνησης Μπλερ.

Πριν από μερικές ημέρες ο Τόνι Μπλερ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής και δήλωσε ότι δεν αισθάνεται «τύψεις» για την εισβολή στο Ιράκ, προκαλώντας αντιδράσεις στον βρετανικό Τύπο και στο κοινό.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment