Tuesday, February 2, 2010

Ένα βήμα πιο κοντά στη αλήθεια
Παράνομη η επέμβαση στο Ιράκ, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας στην Ολλανδία

ΑΠΕ
Την Τρίτη δημοσιεύτηκε το πόρισμα για την ολλανδική συμμετοχή στο Ιράκ
Αμστερνταμ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Κόλαφος το πόρισμα πολυαναμενόμενης ολλανδικής έρευνας για τη συμμετοχή της χώρας στο Ιράκ: Οι Ολλανδοί σύρθηκαν σε έναν πόλεμο «που ήταν παράνομος», χωρίς καν να υπάρξει επαρκής ενημέρωση της κυβέρνησης, υποστηρίζει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ τη δεκαετία του 1990 «δεν νομιμοποιούσε» την επέμβαση του 2003, λέει η έκθεση, ενώ η Ολλανδία συμμετείχε εξαιτίας των υποτιθέμενων όπλων μαζικής καταστροφής -κάτι που τελικά δεν έστεκε.

Η επέμβαση, σημειώνει η έκθεση, στόχευε επίσης στην ανατροπή του καθεστώτος, κάτι που δεν βρίσκει έρεισμα στη διεθνή νομοθεσία και γνώριζε η ολλανδική κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε επαρκώς το κοινοβούλιο της χώρας για τα δεδομένα και το κόστος της συμμετοχής. Η δε απόφαση για τη συμμετοχή στην εκστρατεία, υποστηρίζει η έκθεση, ελήφθη ουσιαστική σε μία 45λεπτη συνεδρίαση, στην οποία δεν συμμετείχε καν ο τότε (και νυν) πρωθυπουργός, αναφέρει το Reuters.

Το 2002, η τότε ολλανδική κυβέρνηση είχε παραιτηθεί έπειτα από πόρισμα έκθεσης που έδειχνε αποτυχία της Ολλανδίας να εμποδίσει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Συνεχίζεται η έρευνα στη Βρετανία

Παράλληλα, το Λονδίνο συνεχίζει την έρευνά του για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην επέμβαση: Στην ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης παρουσιάστηκε την Τρίτη ο Αλαστερ Κάμπελ, γραμματέας Τύπου και σύμβουλος του τέως Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπερασπίζεται «κάθε λέξη στο ντοσιέ για το Ιράκ».

Ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον Α.Κάμπελ, είχε δώσει στον τότε Αμερικανό πρόεδρο την υπόσχεση ότι θα υποστηρίξει την αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ σε «αρκετές» προσωπικές επιστολές του 2002.

Ο Α.Κάμπελ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη σε εσκεμμένη υπερβολή των στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment