Saturday, February 27, 2010

Παρενέργειες στην υδρόγειο
Γιγάντια παγόβουνα στην Ανταρκτική «απειλούν τα ωκεάνια ρεύματα»
Το πρώτο παγόβουνο (Δ) προσέκρουσε στο άκρο ενός παγετώνα και απέσπασε ακόμα ένα κομμάτι πάγου (Α)
Σίδνεϊ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ο σχηματισμός δύο νέων γιγάντιων παγόβουνων έξω από την Ανταρκτική, και τα δύο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, απειλεί να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα και τη ροή οξυγόνου στις θάλασσες όλου του πλανήτη, προειδοποιούν Αυστραλοί, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές.

Στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου, ένα προϋπάρχον παγόβουνο μήκους 97 χιλιομέτρων προσέκρουσε στο άκρο ενός παγετώνα στην Ανταρκτική και απέσπασε ακόμα ένα γιγάντιο κομμάτι, μήκους 78 χιλιομέτρων, ανέφερε ο Νιλ Γιανγκ, παγετωνολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Ανταρκτικού Κλίματος στην Αυστραλία.

Τα δύο νέα παγόβουνα, συνολικής μάζας 1.560 δισεκατομμυρίων τόνων, πλέουν τώρα 100-150 χιλιόμετρα έξω από την Ανταρκτική, νότια της Αυστραλίας.

Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου σε αυτό το ανοιχτό κομμάτι θάλασσας δεν αποκλείεται τώρα να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα, εκτίμησε ο Γάλλος Δρ Στιβ Ριντούλ, κορυφαίος ειδικός του κλίματος.

Τα ρεύματα αυτά κανονικά τροφοδοτούνται από ψυχρό, πυκνό νερό που βυθίζεται στον πυθμένα έξω από την Ανταρκτική και στη συνέχεια κινείται προς άλλες περιοχές σαν υποβρύχιος ιμάντας μεταφοράς.

Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τώρα τα παγόβουνα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ροής ψυχρού νερού προς τον πυθμένα, ανέφερε στο BBC ο Δρ Γιανγκ.

Ο ερευνητής προβλέπει τώρα μείωση στο ρυθμό κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Δεδομένου ότι το ψυχρό νερό συγκρατεί περισσότερο οξυγόνο, η μείωση του ρυθμού κυκλοφορίας θα μπορούσε επιπλέον να οδηγήσει σε πτώση της συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών.

«Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές των ωκεανών που χάνουν οξυγόνο, και τότε, βέβαια, μεγάλο μέρος της ζωής που βρίσκεται εκεί θα πεθάνει» συμφώνησε ο Μάριο Χοπέμα, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας «Αλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ωκεάνιων ρευμάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων για το παγκόσμιο κλίμα.

Τα δύο παγόβουνα δεν αναμένεται να λιώσουν σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Newsroom ΔΟΛ


Προβλέψεις και εκτιμήσεις
Η ελληνική οικονομία στο επίκεντρο συνάντησης των κορυφαίων της Γουόλ Στριτ
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Ν.Υόρκη οι κορυφαίοι της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του οικονομολόγου Στ.Ζαββού και σε αυτήν πήραν μέρος ο Τζορτζ Σόρος, ο Τζον Πόλσον, ο Στιβ Σβάρτσμαν, ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ και ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Οι περισσότεροι εξέφρασαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να πέσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Συγκεκριμένα, ο Ρουμπινί επανέλαβε τη θέση του περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ανυπαρξία ευρωπαϊκού μηχανισμού για δημοσιονομική παρέμβαση, η ανάγκη της Ελλάδας να εξασφαλίσει άμεσα πόρους και το γεγονός ότι η ΕΕ στερείται της απαραίτητης τεχνογνωσίας για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις καθιστούν αναπόφευκτη την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Πόλσον, ο οποίος -σύμφωνα με την εφημερίδα- έχει στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ, διέβλεψε δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους, λόγω των μέτρων που τελικά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Πόλσον έχει ποντάρει στο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η χώρα θα δανειστεί τα 25 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον προσεχή Απρίλιο και Μάιο, αλλά δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και τελικά θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση με επιτυχία.

Ο «πατέρας» του ευρώ Ρόμπερτ Μαντέλ σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο πρόβλημα του ενιαίου νομίσματος, αλλά της ελληνικής προσαρμογής στην πραγματικότητα που προέκυψε από την κακή δημοσιονομική διαχείριση.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον με την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων μέτρων από την Αθήνα, αλλά και της βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Newsroom ΔΟΛ

27/02/10 18:35
Συναγερμός μέχρι τη Ρωσία
Εκατοντάδες οι νεκροί στη Χιλή, πανικός από το φόβο για τσουνάμι στο Ειρηνικό
Τουλάχιστον μία μεγάλη γέφυρα κατέρρευσε στο Σαντιάγο, πάνω από 300 χλμ μακριά από το επίκεντρο
Σαντιάγο
Τελευταία ενημέρωση 28/02/10 02:23
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Δεκάδες νεκροί από σεισμό 8,8 Ρίχτερ στην κεντρική Χιλή (27/2/2010)

Τουλάχιστον 214 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου. Πανικός από το φόβο του τσουνάμι στον Ειρηνικό, σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του πλανήτη. Στις ακτές της Χαβάη και τη Νέας Ζηλανδίας έφτασε το τσουνάμι.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα τοπική ώρα (08.34 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο περίπου 115 χλμ από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.

Γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Εντμούντο Περέζ Γιόμα, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 214.

Θάνατοι αναφέρθηκαν στις περιοχές Μάουλε, Ο'Χίγκινς, Αραουκάνια και Βαλπαραΐσο, μεταξύ άλλων.

Τα περίχωρα της πόλης Κονσεπσιόν έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής Κάρμεν Φερνάντες, που εκτιμά ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν πληγεί.

Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και πιθανόν δεν είναι κατοικήσιμα δήλωσε η Χιλιανή υπουργός Στέγασης Πατρίτσια Πομπλέτε.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο είναι εκτός λειτουργίας, παρόλο που η πίστα απογείωσης-προσγείωσης είναι άθικτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η χιλιανή τηλεόραση από το εσωτερικό του αεροδρομίου, η αίθουσα αναχωρήσεων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η ζώνη ελέγχου έχει υποστεί καθίζηση, ενώ και η γέφυρα των πεζών στο εξωτερικό του αεροδρομίου έχει καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον χιλιανό Τύπο, πηγές του αεροδρομίου επισημαίνουν ότι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει πριν περάσουν 72 ώρες.

Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε την κεντρική Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, έκτακτη βοήθεια 3 εκατ. ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε να μη σταλεί βοήθεια από τις άλλες χώρες προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες, έτσι ώστε μην «εκτραπεί» βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

«Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Μαριάνο Φερνάντες, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά βοήθειας, αλλά περιμένουμε από την Onemi να εκτιμήσει τις ανάγκες» πρόσθεσε ο Φερνάντες.

Συναγερμός για τσουνάμι

Όπως ανέφερε η πρόεδρος Μπατσελέτ, τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινήθηκε στη συνέχεια προς το Νησί του Πάσχα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 11 αγνοούνται έπειτα από το τσουνάμι που έπληξε το νησί Ρόμπινσον Κρουζό, 700 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ιβάν ντα λα Μάσα, υπεύθυνος του χιλιανού λιμανιού Βαλπαραΐσο, του πιο κοντινού στο νησί, διευκρίνισε ότι μία σειρά από τεράστια κύματα έπληξαν το νησί που έχει περίπου 600 κατοίκους.

Κύματα τσουνάμι χτύπησαν την παραθαλάσσια πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής, προκαλώντας καταστροφές στο λιμάνι και ξεβράζοντας ψαροκάικα στην παραλία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα από τη δόνηση θα σαρώσουν όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό φτάνοντας τις ακτές της Ασίας (ένθετη αριστερά).

Το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 1,8 μέτρων σάρωσαν τις ακτές της Γαλλικής Πολυνησίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.

Αναστάτωση επικράτησε στη Χαβάη όπου οι σειρήνες συναγερμού σήμαιναν για αρκετές ώρες. Το Αμερικανικό Ναυτικό απέσυρε πλοία από το Περλ Χάρμπορ και τη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο για προληπτικούς λόγους.

Το τσουνάμι έφτασε στην περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και το ύψος το κυμάτων ήταν μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς δεν ξεπέρασε το 1.80μ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές και περίπου μία ώρα αργότερα έληξε ο συναγερμός.

Τσουνάμι χτύπησε και τις ακτές της Καλιφόρνια, δεν είχε όμως μεγάλη ισχύ και θύμισε περισσότερο μια συνηθισμένη θαλασσοταραχή. Το μόνο που ανέφεραν οι αρχές ήταν ασυνήθιστος κυματισμός της θάλασσας στα νότια της Σάντα Μόνικα, στο Σαν Ντιέγκο.

Στη συνέχεια το τσουνάμι έφτασε στη Νέα Ζηλανδία και τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας χωρίς, μέχρι στιγμής, να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Η Αυστραλία εξέδωσε συναγερμό για τσουνάμι για το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών της ακτών και για το νησί της Τασμανίας.

Ωστόσο το εθνικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για σοβαρές πλημμύρες και ότι προβλέπονται μόνο ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Συναγερμό έχει σημάνει και η Ιαπωνία, όπου τα κύματα του τσουνάμι αναμένονται να φτάσουν ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ύψος τους θα φτάσει τα 3μ.

Η προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι παραμένει σε 50 χώρες και αλυσίδες νησιών από την Ανταρκτική έως τα βορειοανατολικά της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι δραπέτευσαν

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής, δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής, δήλωσαν πηγές της φυλακής.

«Ένας εξωτερικός τοίχος μίας μονάδας (της φυλακής) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φύλακας και 269 κρατούμενοι να δραπετεύσουν. Εξήντα από αυτούς συνελήφθησαν» δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Αλεχάντρο Χιμένεζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Tercera στον ιστότοπό της.

Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα καθώς βρίσκεται στο όριο όπου συναντώνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες του Ειρηνικού και της Νοτίου Αμερικής, πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη Χιλή είχε εξάλλου σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900 -μια δόνηση 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα το 1960.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Hμερομηνία : 27-02-10 Eκτύπωση | e-mail
Στο πλευρό της Χιλής Παγκόσμια Τράπεζα και Google

Η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρθηκε να βοηθήσει τη Χιλή, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

«Οι σκέψεις μας είναι στο λαό της Χιλής αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον όπου εδρεύει το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση της Χιλής με κάθε τρόπο που η κυβέρνηση θα κρίνει χρήσιμο», πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι «στηρίζεται στη σημαντική εμπειρία που διαθέτει σε σχέση με τη διαχείριση καταστροφών και την ανοικοδόμηση προκειμένου να βοηθήσει τη Χιλή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού», ενός από τους ισχυρότερους των τελευταίων 100 χρόνων.

Μετά το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει την παροχή έκτακτης βοήθειας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και τη σύσταση ταμείου για την ανοικοδόμηση, σε συνεργασία με δωρήτριες χώρες.

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον η ιντερνετική μηχανή αναζήτησης Google έθεσε στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου μια υπηρεσία που ονομάζει «Ρerson Finder: Chile Earthquake» για να τους βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων τους, στον εντοπισμό τους, για να λάβουν ή να προσφέρουν πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά.

Το εργαλείο αυτό που λειτουργεί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διατίθεται στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση chilepersonfinder.appspot.com.

Οι χρήστες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάποιο πρόσωπο ή να κάνουν έρευνα για να το εντοπίσουν πληκτρολογώντας το όνομά του.

Η εταιρία Google είχε υιοθετήσει την ίδια τακτική και μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή με το εργαλείο «Ρerson Finder» για αυτό το σεισμό να διαθέτει σήμερα 58.700 φακέλους προσώπων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Friday, February 26, 2010

ΝΕW YORK TIMES (2.24, 2010)

By Nelson Schwartz & Eric Dash

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ!

Τα στοιχήματα κάποιων Τραπεζών, των ίδιων αυτών που είχαν βοηθήσει την Ελλάδα να αποκρύπτει το διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος της, είναι τώρα πιθανό να την ωθήσουν στο να καταρρεύσει η οικονομία της σε ερείπια.

Αντανακλώντας την ηχώ των ίδιων εκείνων κινήσεων που έφεραν στο χείλος του γκρεμού την AIG (American International Group), οι διαρκώς αυξανόμενες πλέον τοποθετήσεις ακόμα και ιδιωτών επενδυτών σε ασφάλειες απέναντι στο ρίσκο κατάρρευσης της Ελλάδας, είναι αυτές που θα κάνουν πλέον όλο και πιο δύσκολο για την Αθήνα, να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, σύμφωνα με τους ανθρώπους των αγορών & διαχειριστές κεφαλαίων.

Τα συμβόλαια αυτά, γνωστά σαν Credit-default Swaps (CDS), επιτρέπουν σε Τράπεζες & hedge funds (Στμ: επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου), να ρυθμίζουν αποτελεσματικά την οικονομική ισορροπία αποδόσεων, απέναντι σε συναγερμούς περιπτώσεων εταιρειών σε κίνδυνο, ή, -όπως με την Ελλάδα-, ολόκληρων χωρών σε κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.

«Είναι κάτι σαν να αγοράζεις ΕΣΥ ασφάλεια Πυρός, για το σπίτι ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, δημιουργείς ένα περαιτέρω κίνητρο, για να πιάσει φωτιά το σπίτι..», μας λέει ο Φίλιπ Γισδάκης, επί κεφαλής του τομέα Στρατηγικής των Πιστώσεων της UniCredit στο Μόναχο!

Από τη στιγμή που η συνολική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας άρχισε να χειροτερεύει ραγδαία, υπονομεύοντας όμως έτσι τη σταθερότητα και το κύρος του ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων πολύ μεγάλων τραπεζών, στο να αποκρύπτουν την αλήθεια για το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων της χώρας, άρχισε να δέχεται σκληρή κριτική από τους ηγέτες της ΕΕ.

Ακόμα όμως και πριν όλα αυτά έρθουν στο φως, μια πολύ λιγότερο γνωστή εταιρεία, υποστηριζόμενη όμως από την Goldman Sachs, η JP Morgan Chase, μαζί με περίπου δώδεκα (12) άλλες μικρότερες Τράπεζες, είχαν καταρτίσει έναν πίνακα, που επέτρεπε σε κάποιους παίκτες των αγορών, να στοιχηματίζουν στο αν η Ελλάδα ή και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα κατέρρεαν!

Τον τελευταίο Σεπτέμβρη, η εταιρεία Markit Group of London, παρουσίασε έναν πίνακα(!), παρουσιαζόμενο με τον τίτλο "The I Traxx SovX Western Europe Index"(!), που στηριζόταν σ' αυτό το είδος ασφαλιστήριων ομολόγων(!), και και επέτρεπαν σε παίκτες, να στοιχηματίζουν πάνω στην Ελλάδα, πολύ προ της έναρξης της κρίσης!

Και βέβαια, μπορεί πλέον να πει κανείς με σιγουριά, πως αυτού του είδους τα προϊόντα, έπαιξαν έναν ρόλο εξωτερικό, στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών, όταν οι διαμορφωτές των αγορών, έστρεψαν το βλέμμα στους (Στμ: εντυπωσιακούς) καθημερινούς τους τζίρους.

Το αποτέλεσμα, συμπεραίνουν κάποιοι άνθρωποι των αγορών, υπήρξε ένας βίαιος κύκλος. Όταν οι Τράπεζες και οι άλλοι, στράφηκαν σ' αυτά τα SWAPs (Στμ: λόγω εξαιρετικών αποδόσεων),το κόστος των ασφαλειών στο ρίσκο της ελληνικής κατάρρευσης, ανέβηκε πλέον στα ύψη! Και, οι επενδυτές Ομολόγων, σοκαρισμένοι απ' αυτό το σήμα κινδύνου, ανέβασαν τα επιτόκια στα ελληνικά «χαρτιά», δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη δυσκολία στη χώρα να αντλήσει δάνεια.

Αυτό με τη σειρά του προσθέτει στην όλη αβεβαιότητα, και όλο αυτό, ξαναρχίζει κυκλικά απ' την αρχή.

Στα εμπορικά γραφεία, εξελίσσονται τον καιρό αυτό, μεγάλες συζητήσεις, ως προς το τι, στ' αλήθεια, βρίσκεται πίσω από τα όντως μεγάλα ελληνικά προβλήματα.

Μερικοί ισχυρίζονται πως τα SWAPs είναι εκείνα που επιδείνωσαν οριακά το πρόβλημα ενώ μερικοί επιμένουν πως η άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αυτή που τελικά πρέπει να κατηγορηθεί.

«Είναι μια χώρα που συνεχώς προσθέτει «χαρτιά» σε μια αγορά, που ήδη εξασθενεί όλο και περισσότερο», λέει ο Αζίζ Σαχ, συν-επί κεφαλής του τομέα Στρατηγικής Πιστώσεων της Barclay's Capital, αναφερόμενος στις διαρκείς ανάγκες για συνεχιζόμενο δανεισμό της Ελλάδας.

Αλλά την ώρα που μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν γενικά τους κερδοσκόπους για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, εξαίρεσε γενικά τα SWAPs! Κάποιοι συγκεκριμένοι πολύ μεγάλοι παίκτες, που κυριαρχούν σε αυτή την αρένα, ευθύνονται, είναι η άποψη της κας Λαγκάρντ, και γι' αυτούς, θα έπρεπε να υπάρξουν σκληρότερες ρυθμίσεις, και αυστηρότεροι έλεγχοι.

«Δουλεύοντας» μ' αυτόν τον γνωστό «πίνακα Μαρκίτ» για τα παράγωγα σε εξωτερικά χρέη χωρών, κάποιοι, «βοήθησαν» να βγει εκτός ελέγχου το κόστος των ασφαλειών για το ελληνικό Χρέος, και βέβαια, και αυτά που η Αθήνα έπρεπε να πληρώσει, για να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται!

Για παράδειγμα, το κόστος για να ασφαλίσει κανείς 10 000 000$ ελληνικών Ομολόγων, θα χρειαζόταν τον Φεβρουάριο πάνω από 400 000$, ενώ μόλις τον Γενάρη, δεν θα ήθελε περισσότερα από 280 000$!

Κάποιες μάλιστα μέρες του Γενάρη & του Φλεβάρη, την ώρα που στις αγορές ανέβαινε η ζήτηση ασφαλειών για τα ελληνικά Ομόλογα κάποιοι επενδυτές, έτρεψαν τους πάντες σε φυγή, ενισχύοντας τις αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να βρει αγοραστές σε επόμενες εκδόσεις κρατικών ομολόγων!

«Είναι η ιστορία του τυφλού που οδηγεί τυφλούς», μας λέει ο Συλβαίν Ρέϋνς, ειδικός των "R&R Consulting", New York. Και συνεχίζει: «Ο πίνακας Traxx SovX ΔΕΝ δημιούργησε την κατάσταση, φυσικά. Σίγουρα όμως μπορούμε άνετα να πούμε, πως της επιδείνωσε παρά πολύ».

Τον Φεβρουάριο, η ζήτηση για συμβόλαια στηριγμένα σ' αυτόν τον πίνακα, «χτύπησαν» τα 109.3δις $, από τα 52.9δις $, του προηγούμενου μόλις μήνα! Αλλά (Στμ: Τι περίεργο!) και οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες περιλαμβανομένων και των Ελβετικών γιγάντων Credit Suisse & UBS αλλά και των BNP Paribas & Deutsche Bank , ήταν μεταξύ των ισχυρότερων αγοραστών γι' αυτά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Κι' αυτό, με βάση έγκυρες πληροφορίες από Τραπεζίτες & ανθρώπους των αγορών, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία του, μόνο γιατί δεν έχουν καμιά επίσημη εξουσιοδότηση για δημόσιο σχολιασμό!

Κι' αυτό, γιατί ακριβώς αυτές οι χώρες, είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες! Οι Γαλλικές Τράπεζες συγκεκριμένα, κρατούν περίπου 75.4 δις $ από το ελληνικό δημόσιο Χρέος, ακολουθούμενες από Ελβετικά Ιδρύματα που κρατούν όχι λιγότερα από 64 δις $, ενώ οι Γερμανικές Τράπεζες έχουν περί τα 43.2 δις $, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Bank for International Settlements.

Μερικοί, πάντως, διαχειριστές κεφαλαίων, λένε πως το να επενδύει κανείς σε ελληνικά ομόλογα χωρίς τη βοήθεια του συγκεκριμένου Ίντεξ (πίνακα) είναι πλέον κάτι εξαιρετικά δύσκολο!.

«Είναι σαν να κυνηγάει η ουρά τον σκύλο», λέει ο Μάρκους Κρίγκιερ, επί κεφαλής διαχείρισης Χαρτοφυλακίων στην «AMUNDI ASSET MANAGEMENT» στο Λονδίνο.

........................................................................................................

«Η Ελλάδα, δεν είναι καθόλου μια μικρή χώρα», επιμένει ο Ρέϋνς, των "R & R, New York" C.D. SWAPs, μπορεί, στους περισσότερους να δίνουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Εκείνο όμως που κάνουν στην πραγματικότητα, δεν είναι, παρά να αυξάνουν δραματικά τους συστημικούς κινδύνους...», καταλήγει...

Μτφρ., προσαρμογή, σχόλιο: Β.Δ.Καργούδης

26/02/10 14:30
Πρόσθετα μέτρα με αντάλλαγμα βοήθεια
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Reuters
Στην Αθήνα έρχεται την επόμενη εβδομάδα ο Όλι Ρεν
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δείτε το βίντεο...
Σε περίπτωση που χρειαστεί και εφόσον αυτό ζητηθεί από την Αθήνα, η Κομισιόν θα εξετάσει πιθανή βοήθεια για την Ελλάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα.

Συγκεκριμένα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

«Αν υπάρξει ανάγκη και σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και ειδικότερα από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα» σημείωσε.

Υπογράμμισε, όμως, ότι πρώτος στόχος είναι «να μπει σε λειτουργία» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και προσέθεσε πως «αν χρειαστεί, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν, εκτός από το θέμα των πρόσθετων μέτρων, ο κ. Ρεν προτίθεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι «όλες οι πτυχές αυτού του ζητήματος συνδέονται» και επανέλαβε το πολιτικό μήνυμα στήριξης των 27 ηγετών της ΕΕ προς την Ελλάδα.

«Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από πολλά στοιχεία, ωστόσο το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, των πρόσθετων μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο και εφόσον κριθεί αναγκαίο και νέων πρόσθετων μέτρων», ανέφερε ο κ. Αλταφά και πρόσθεσε ότι προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση.

Επίσης, ο κ. Αλταφά είπε ότι η Κομισιόν έλαβε το βράδυ της Τρίτης νέες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τη συμφωνία swap που είχε συνάψει η Ελλάδα το 2001 με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Στο ενδεχόμενο ευρω-βοήθειας αναφέρθηκε και ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών, Λικ Φριντέν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προκειμένου να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση, σημείωσε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ευρώπη είναι μία κοινότητα αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να εξελιχθεί σε κίνδυνο για την ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Thursday, February 25, 2010

World War II | 25.02.2010

Germany denies accusations it failed to pay WWII reparations to Greece

Tension between Germany and Greece has risen after offensive doctored photographs have appeared in both countries' media. Some Greek officials have also claimed Germany owes them billions in war reparations.

Germany has rejected recent accusations by a Greek official that the country still owed Greece billions of euros in reparations for World War II.

Greek Deputy Prime Minister Theodoros Pangalos was quoted on the BBC Web site on Wednesday saying that Germany "took away the gold that was in the Bank of Greece … and they never gave it back."

Andreas Peschke, spokesman for the German Foreign Ministry, rejected the accusations at a press briefing in Berlin by saying Germany had paid Greece the equivalent of more than 4.4 billion euros ($5.9 billion) in formal war reparations and compensation for slave laborers.

"A discussion of the past is not of great help in resolving Greece's problems," he added.

Fight in the press

Tensions in German-Greek relations have escalated since German magazine Focus printed a cover image of the famous Venus statue making an obscene hand gesture. The accompanying article called Greece the "traitor" of the euro for its excessive deficit spending.
Focus cover with Venus statue making obscene hand gestureBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Focus' cover provoked some Greeks
Vassiliki Gergiadou, professor of political science at Panteion University in Athens, said she found the article and picture offensive, and that it placed collective guilt on the Greeks.

"I belong to the group of people who work hard and pay their taxes," she told Deutsche Welle. "How does that make me a 'traitor of the euro family'?"

Stefan Borst, foreign correspondent for Focus, said anyone who read the article should understand it did not engage in "Greek-bashing," but that it simply told the truth about Greece's fiscal irresponsibility.

"One Greek government after another financed a standard of living based on credit, that simply wasn't proportionate to the economic reality," he said.

Greek response

Greek newspaper Eleftheros Typos responded to the Focus article by printing a doctored photograph of the statue atop Berlin's Victory Column holding a swastika.

The press row led Greek parliamentary speaker Philippos Petsalnikos on Tuesday to invite the German ambassador for a discussion of what he called subjective, simplistic and sometimes inaccurate media coverage, according to Ana news agency.

Much of the tension between Germany and Greece stems from speculation that Germany, Europe's largest economy, will eventually foot the bill of Greece's massive budget deficit.

acb/dpa/AFP/AP
Editor: Nancy Isenson

from dw

Tuesday, February 23, 2010

...| ΕΙΔΗΣΕΙΣ ONLINE | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Προβόπουλος: «Ή τώρα ή ποτέ»
«Η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, και όχι απλώς για συζήτηση σχετικά με αυτές, δεδομένου ότι το κόστος ευκαιρίας που θα είχε η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι τεράστιο», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος.

Στις διαπιστώσεις αυτές πρόεβη ο κ. Προβόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα» των κ.κ. Τάσου Γιαννίτση, Σταύρου Ζωγραφάκη, Ιωάννας Καστέλλη και Δέσποινας Μαυρή.

Στη μελέτη αφού διαπιστώνεται ότι στη χώρα μας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική υστέρηση, η οποία αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, προτείνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής για την υπέρβαση της υστέρησης αυτής. Διευκρινίζεται δε ότι «πίσω από τον όρο 'τεχνολογία' βρίσκονται οι γνώσεις, οι συμπεριφορές, οι αντιλήψεις, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί που κινούν τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες σε μια χώρα».

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση της αδυναμίας τεχνολογικού και παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, όπως τόνισε ο κ. Γ. Προβόπουλος, απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων των οικονομικών παραγόντων, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη δικτύων επιχειρήσεων και τον
εκσυγχρονισμό των μηχανισμών χρηματοδότησης.

Στο βιβλίο δεν γίνεται ρητή μνεία στις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας. Δίνεται όμως έμφαση στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, κι αυτό έμμεσα μας υπενθυμίζει τη «δίδυμη» κρίση που διερχόμαστε σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα δίδυμα ελλείμματα και στα δίδυμα χρέη.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα οποία στη χώρα μας μόνο μερικώς οφείλονται στην οικονομική ύφεση, ενώ κυρίως αποτελούν το σωρευτικό αποτέλεσμα χρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν όταν υπήρχαν σχετικώς άνετα περιθώρια, αλλά αντίθετα διευρύνθηκαν εξαιτίας των άτολμων
και ακατάλληλων πολιτικών που ακολουθήθηκαν, τόνισε ο κ. Γ. Προβόπουλος.
Κέρδος online 23/2/2010 14:35

«Δυστυχώς επτωχεύσαμε», λένε και οι Γερμανοί

Tης απεσταλμένης μας στο Βερολινο Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini. gr

Στην Ποτσντάμερ Πλατς, καθ' οδόν προς τις αίθουσες προβολών της Μπερλινάλε στο εμβληματικό Σόνι Σέντερ του αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, οι επισκέπτες του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου περπατούν σαν πιγκουίνοι. Βαδίζουν στη σειρά προσεκτικά, ισορροπώντας δύσκολα πάνω στον πάγο. Αμάθητοι στο ασταθές έδαφος με ακατάλληλα παπούτσια, οι περισσότεροι ξένοι, σινεφίλ και κριτικοί, προσπαθούν να μην πέσουν. Η κυβέρνηση του Βερολίνου, χρεοκοπημένη πλήρως, δεν βρήκε φέτος χρήματα για να ρίξει αλάτι στα πεζοδρόμια και να εκχιονίσει τους δρόμους. Σχεδόν τρεις μήνες έχει κρατήσει η κακοκαιρία και η γερμανική πρωτεύουσα έχει καλυφθεί από μόνιμο στρώμα πάγου. Ενα βερολινέζικο ταμπλόιντ, η BZ, προκηρύσσει διαγωνισμό για λίγους τυχερούς. Οσοι άνεργοι προσέλθουν για να φτυαρίσουν χιόνι, θα λάβουν 50 ευρώ μεροκάματο. Εμφανίζονται 27.000 άνθρωποι.

Στο S-bahn, το μετρό του Βερολίνου, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Το επιβατικό κοινό διαμαρτύρεται. Η κακοδιαχείριση έχει οδηγήσει στην πλήρη διάλυση του δικτύου. Η γερμανική συνέπεια παύει να αποτελεί αξίωμα. Μέσα στους συρμούς παρελαύνουν δεκάδες αναξιοπαθούντες. Οι περισσότεροι πωλούν τη Motz, την εφημερίδα των αστέγων. Μυρίζουν αλκοόλ, μιλούν όμως με εντυπωσιακή ευγένεια. «Ελπίζω να μην ενοχλώ, απλά θα ήθελα την προσοχή σας στο πρόβλημα των αστέγων. Με μόλις 1,3 ευρώ μπορείτε να βοηθήσετε πολλούς από εμάς να βρούμε στέγη, έστω για ένα βράδυ», λέει ο ακτιβιστής-κλοσάρ και βγαίνει από το βαγόνι, ευχόμενος «Καλή διασκέδαση στους τουρίστες μας». Στο κατάστημα της Motz στη Φριντριχστράσε, λίγα μέτρα από τις βιτρίνες με τις πανάκριβες Bentley, μπορεί κανείς να αγοράσει από καναπέδες μέχρι πιστολάκια και να δωρίσει οτιδήποτε περισσεύει στο νοικοκυριό του. «Οποιος έχει πολλά δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα λίγα», είναι το σύνθημα του μαγαζιού. Τρία ευρώ ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια, σετ ποτηριών για λίγα σεντς.

Ενας στους επτά

Η πελατεία του φτηνότερου πολυκαταστήματος της πόλης είναι μεγάλη. Ενας στους επτά Γερμανούς βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία του 2008, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το ινστιτούτο DIW. Πράγματι 11,5 εκατ. Γερμανοί ανήκουν σήμερα σε ένα σύγχρονο λούμπεν προλεταριάτο και επιβιώνουν με βοηθήματα, επιδοτήσεις ενοικίων και άλλες μορφές κρατικής υποστήριξης. «Υπάρχει μεγάλη οργή στον κόσμο, είναι δύσκολο ακόμη και να συζητήσεις μαζί τους, είναι τόσο χαμηλού επιπέδου», λέει μια καλοντυμένη κυρία μέσα στο βιβλιοπωλείο του Μπούντεσταγκ στη Ντοροτεενστράσε. Ετοιμη να αγοράσει τo βιβλίο που βασίζεται στη συνομιλία του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιντ με τον ιστορικό Φριτς Στερν, πιστεύει ότι δεν έχει νόημα να μιλήσει κανείς με απλούς Γερμανούς πολίτες για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά με τραπεζίτες και ειδικούς.

Ο ταξιτζής με την έντονη βερολινέζικη προφορά είναι έξαλλος. Μέσα σε ένα χείμαρρο ύβρεων κατά της Ελλάδας, των Γερμανών πολιτικών και της πλουτοκρατίας συλλήβδην, μπορεί να διακρίνει κανείς όλη τη λαϊκίστικη ρητορική του γερμανικού Τύπου. «Γιατί να πληρώνουμε εμείς με τους φόρους μας τα σπασμένα για όλους τους μεσογειακούς λαούς; Μας είχαν τάξει νομισματική σταθερότητα όταν εγκαταλείψαμε το μάρκο. Εμείς βγαίνουμε στη σύνταξη 65 - 67. Δεν μας περισσεύουν λεφτά για να δώσουμε και σε σας». Ο βουλευτής των Πρασίνων Γκέρχαρντ Σικ παραπέμπει στα σχόλια των αναγνωστών της ιστοσελίδας του περιοδικού Focus, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το κλίμα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη γερμανική κοινή γνώμη έναντι της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι ένα μοναδικό μουσείο. Στην είσοδο γράφει διαφθορά», πιστεύει ένας από τους χρήστες του site, ενώ μια γυναίκα ζητάει από την Ελλάδα να βοηθήσει μόνη της τον εαυτό της. Αυτή είναι άλλωστε και η μόνιμη επωδός στα χείλη των επισήμων στο Βερολίνο. «Βοήθεια για αυτοβοήθεια» (Hilfe zur Selbsthlife) είναι το σλόγκαν των περισσότερων Γερμανών πολιτικών, που καλλιεργούν τεχνηέντως την ασάφεια για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος μιας έμπρακτης, οικονομικής υποστήριξης προς την Αθήνα.

Οσο η Γερμανία δεν χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, η Ελλάδα παραμένει για τους Γερμανούς, πάνω από όλα, ένας δημοφιλής τόπος διακοπών. «Οχι, δεν θέλουμε να βγείτε από την Ευρωζώνη, περνάμε τόσο ωραία στα νησιά σας», λένε οι περισσότεροι Γερμανοί στο δρόμο. Η TUI διαφημίζει βουτιές σε καταγάλανα νερά, οι ελληνικές ταβέρνες μουσακά και χωριάτικη και οι αφίσες στο μετρό του Βερολίνου τον βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο που συμπράττει με τη συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου στη μεγάλη αίθουσα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου, στην οδό Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Aυτή είναι η Ελλάδα μας, δεν είναι οι κάμποι.

Monday, February 22, 2010

Και τώρα η «μετρολαγνεία»

Και τώρα η «μετρολαγνεία»

Αυτό είναι απώλεια «εθνικής κυριαρχίας» και όχι αν τα spreads θα είναι πάνω από 300

Αυτό είναι απώλεια «εθνικής κυριαρχίας» και όχι αν τα spreads θα είναι πάνω από 300

Η αλήθεια για τα γεγονότα του 1993

Η αλήθεια για τα γεγονότα του 1993

Επισκόπηση τύπου | 19.02.2010

Ελλάδα: Πολύ κακό για το τίποτα;

Η Ελλάδα έχει σήμερα την τιμητική της στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία με δύο σχόλιά της ανιχνεύει με νηφαλιότητα τις πραγματικές διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος.

«Πολύ κακό για το τίποτα – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και στην Αθήνα οι καπνοί είναι πια τεράστιοι, η Ακρόπολη είναι στις φλόγες. Καταπληκτικό σκηνικό για το δράμα του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση και μαζί της ολόκληρη η Ευρώπη. Πριν γίνει όμως ευρωκράχ και συντριβεί η ΟΝΕ θα πρέπει να ρωτήσουμε τους απαισιόδοξους, μήπως είναι υπερβολικός ο πανικός για τα ελληνικά ελλείμματα και τα χρέη;»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η συντήρηση της συζήτησης προς το συμφέρον των κερδοσκόπων

«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση χρεοκοπήσει. Διότι καταφέρνει χωρίς πρόβλημα στις διεθνείς αγορές και αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Το απέδειξε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν δανείστηκε οκτώ δισεκατομμύρια. Τα χρέη της Ελλάδας ξεπερνούν στο μεταξύ το 100% των ετήσιων οικονομικών επιδόσεων της, αλλά είναι το ήμισυ του κρατικού χρέους της Ιαπωνίας και η Ιαπωνία, ως γνωστόν, δεν έχει χρεοκοπήσει. Σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, που έχει την ίδια οικονομική ευρωστία με τη Γερμανία, και αδυνατεί πρακτικά να αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν το ευρώ βρίσκεται σε άμυνα λόγω των δυσκολιών μιας όχι τόσο σημαντικής οικονομίας, όπως είναι η ελληνική, τότε το δολάριο θα πρέπει λόγω της Καλιφόρνιας να κινδυνεύει σοβαρά. Ουδείς όμως αναφέρεται στην περίπτωση της Καλιφόρνιας.

Βέβαια τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν τα χάλια τους και η ανταγωνιστικότητα της χώρας πλήττεται, όπως και εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση, η παράδοση άνευ όρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Προσπαθεί λοιπόν με περικοπές να ελέγξει την κατάσταση και η ΕΕ θα προσφέρει τη βοήθειά της στην εσχάτη των περιπτώσεων, διότι το μάθημα που πήρε με την κατάρρευση της Lehman Brothers της έμεινε αλησμόνητο.

Γι’ αυτό η όποια αναζωπύρωση της ‘φωτιάς’ είναι αποκλειστικά και μόνον προς το συμφέρον των κερδοσκόπων.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Το ήξεραν, αλλά;

«Δεν αντελήφθησαν τίποτε, αλλά ήξεραν πολλά», είναι ο τίτλος του δεύτερου σχολίου της ίδιας εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Η σχολιαστής, Κριστιάνε Σλότσερ, υπενθυμίζει ότι κυρίως από το 2004 όλοι οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες ήξεραν πως η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με παραποιημένα στατιστικά στοιχεία: «Οι συντηρητικοί που κυβερνούσαν τότε στην Ελλάδα μετέθεσαν όλες τις ευθύνες στους σοσιαλιστές που ήταν πριν από το 2004 στην εξουσία. Σήμερα κυβερνούν οι σοσιαλιστές και κατέστησαν υπεύθυνους για τα υπέρογκα χρέη τους συντηρητικούς. Βέβαια αυτή η κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα συνέπεσε και με τις αλλαγές στην ΕΕ και τη Γερμανία: τότε πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ο Ρομάνο Πρόντι και Γερμανός καγκελάριος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, και οι δύο αριστεροί με την ευρεία έννοια του όρου, που ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στη ευρωζώνη το 2001.

Όταν το 2004 κυβερνούσαν την Ελλάδα οι συντηρητικοί, μπορούσαν να υπολογίζουν στην στήριξη του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της νέας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Όμως τότε υπήρχαν και άλλοι λόγοι που προστάτευσαν την Αθήνα από τη σκληρή κριτική: Η χώρα έπρεπε να σταθεροποιήσει την οικονομία της και επιπλέον, μετά τη διεύρυνση με 10 νέες χώρες - μέλη, που επικυρώθηκε κατά την ελληνική προεδρία κάτω από την Ακρόπολη, η ΕΕ δεν ήθελε να δείξει μικροπρέπεια.»

Ρομάνο Πρόντι και Άγκελα ΜέρκελBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ρομάνο Πρόντι και Άγκελα Μέρκελ

Η σχολιαστής επισημαίνει επίσης ότι και η διαπλοκή και η διαφθορά στην Ελλάδα ήταν γνωστές στην ΕΕ και τη Γερμανία και αναφέρεται στο παράδειγμα της Siemens που «με παχυλές δωρεές στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα προωθούσε τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα», και καταλήγει: «Στο μεταξύ όμως οι Έλληνες έμαθαν ότι με την πολιτική της μετάθεσης των ευθυνών και των απότοκων κινδύνων στο μέλλον, υπό τα βλέμματα μάλιστα της ΕΕ, έβλαψαν περισσότερο τους εαυτούς τους.»

Ναι στην εγγυητική ομπρέλα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τέλος στην Die Welt του Βερολίνου δημοσιεύεται συνέντευξη με Γερμανό οικονομολόγο με τίτλο: «Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει πιθάρι δίχως πάτο». Ο οικονομολόγος Κάι Κόνραντ, σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το φορολογικό δίκαιο και την ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζει ότι η όποια βοήθεια πρέπει να δοθεί με προσοχή, με συγκεκριμένες ρήτρες και στόχο: «Η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει έτσι τη βοήθεια προς την Ελλάδα ώστε να ηρεμήσουν οι επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να βάλει και φρένο στον απεριόριστο δανεισμό. Η ΕΕ μπορεί π.χ. να προχωρήσει σε εγγυήσεις για τα υπάρχοντα χρέη της Ελλάδας. Αυτή η εγγυητική ομπρέλα πρέπει να ισχύει και για τον νέο δανεισμό, με τον οποίο η χώρα θα καλύψει τις ήδη υπάρχουσες πιστώσεις. Η εγγύηση όμως αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνον για χρέη που εγκρίνει η ΕΕ και όχι για τα υπόλοιπα που πιθανόν θέλει να πάρει η Ελλάδα.»

Μήπως όμως αυτή η εγγυητική ομπρέλα προτρέπει και άλλες χώρες της ευρωζώνης σε δημοσιονομική απειθαρχία; Και ο Γερμανός οικονομολόγος απαντά: «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διλήμματος: εάν η ΕΕ δεν βοηθήσει την Ελλάδα, τότε θα έχει η ίδια πρόβλημα στην ευρωζώνη. Εάν βοηθήσουμε, θα επιτρέψουμε εμμέσως και σε άλλες χώρες να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία. Όμως η υπόσχεση για βοήθεια δόθηκε ήδη και τώρα πρέπει απλώς να φροντίσουμε για τον περιορισμό της ζημίας.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου/ FROM DW

Sunday, February 21, 2010

Οικονομία | 21.02.2010

Γιώργος Παπανδρέου: «Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω»

Αποφασισμένος να εφαρμόσει παρά τις αντιδράσεις το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, να πατάξει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή εμφανίζεται σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα είναι πολύ οδυνηρή. Πρόκειται όμως για την επιβίωση της χώρας μας. Και προς τούτο έχουμε την ευρεία στήριξη του λαού. Αυτό το ξέρουν ακόμα και τα συνδικάτα. Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του προς τη γερμανική επιθεώρηση ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της, κάτι που όπως διευκρινίζει, είναι χειρότερο από το δημόσιο χρέος. Υπόσχεται να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία, ενώ στο ερώτημα εάν για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων ευθύνεται και ο προκάτοχός του Κώστας Καραμανλής απαντά ότι δεν θέλει να αποφανθεί πριν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική έρευνα. «Φυσικά και δεν είναι υπεύθυνος μόνο ένας αξιωματούχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος οφείλει τη θέση του σε πολιτικό διορισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα όμως να αποφανθώ, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Δεν ζητήσαμε χρήματα από την Ευρώπη

Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην ΑθήναΟ Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην ΑθήναΟ κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από την ΕΕ και ζήτησε να αποφεύγονται οι συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις στα ΜΜΕ. «Κατανοώ τους Γερμανούς πολίτες που περνούν μια δύσκολη περίοδο. Δεν απαιτούμε όμως χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές έτσι το εμφανίζουν κάποιοι. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας, όπως έκανε και η Γερμανία κατά το παρελθόν. Ωστόσο, όπως όλα τα κράτη, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε δάνεια με κανονικούς όρους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την κάλυψη της ΕΕ. Διαφορετικά, το κράτος μας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Σε άλλο σημείο και εξηγώντας την κακή λειτουργία του κράτους τονίζει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη και ότι το πολιτικά μας σύστημα υποθάλπει ευνοιοκρατία και σπατάλη και διευκρινίζει: «Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους».

Περικοπές σε μισθούς και αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Καραμανλή για τα στατιστικά στοιχεία θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπήΕνδεχόμενες ευθύνες του κ. Καραμανλή για τα στατιστικά στοιχεία θα εξετάσει η εξεταστική επιτροπήΣύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. «Έχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων. Προγραμματίζουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία οι καλύτερα αμειβόμενοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα δικαιοσύνης και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή». Ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται στο μέλλον κατόπιν αυστηρών εξετάσεων.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά: «Τέτοια σκέψη δεν κάναμε ούτε εμείς ούτε κανένας σοβαρός συνομιλητής μας στην Ευρώπη. Αυτό θα αποδυνάμωνε δραστικά το κοινό εγχείρημα. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

4375494269_acf3b12637_o.jpg

Ομιλία Α. Σαμαρά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Από Factorx | Κυρ. 21 Φεβ 2010, 16:30 στην/στις κατηγορίες Επικαιρότητα.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι αισθάνομαι σήμερα

εδώ, μπροστά σας…

Λίγους μήνες πριν, ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι

από τη βαριά ήττα

Και βλέπω σήμερα

τη λάμψη της αυτοπεποίθησης, της αντεπίθεσης και της νίκης στα μάτια σας.

Σας θυμάμαι να στέκεστε ώρες ολόκληρες να ψηφίσετε

με απίστευτη επιμονή στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου.

Εκείνη τη μέρα ο λαός άλλαξε τη μοίρα των κομμάτων στην Ελλάδα

Πήρε στα χέρια του τη Νέα Δημοκρατία

και τη μετέτρεψε από ένα νικημένο κόμμα

σε μοναδική Ελπίδα για τον τόπο.

Διέψευσε όσους μιλούσαν για «τέλος της Πολιτικής»

Διέψευσε όσους προεξοφλούσαν το «τέλος των κομμάτων»

Διέψευσε όσους παρουσίαζαν τους Έλληνες

«απολίτικους», «παθητικούς»,

«αδιάφορους» για τα κοινά…

Κάποιοι θεωρούσαν τους Νεοδημοκράτες

πολίτες «δεύτερης κατηγορίας»,

εύκολους στόχους,

για να τους τρομοκρατήσουν ιδεολογικά,

για να τους χειραγωγήσουν πολιτικά,

για να τους απογοητεύσουν,

να τους στείλουν σπίτι τους απελπισμένους.

Και σεις βγήκατε από τα σπίτια σας

κι αποδειχθήκατε Πολίτες με το Πι κεφαλαίο.

Αποδειχθήκατε πρωτοπόροι της Πολιτικής, που δεν ξέφτισε.

Επιστρέφει!

Πρωτοπόροι της Ελπίδας, που δεν πέθανε.

Aναγεννιέται!

Και είναι η δική σας η εντολή για Ανανέωση,

για τομές, για αλλαγές, για νέες ιδέες,

που εγώ θα ακολουθήσω.

Εσείς είστε και θα είστε οδηγός και πυξίδα μου.

Γιατί όλοι αυτοί που μίλαγαν, χρόνια τώρα,

για «λαϊκό κίνημα»,

διαπιστώνουν έκπληκτοι,

ότι το πιο γνήσια δημοκρατικό,

το πιο αυθεντικά λαϊκό κίνημα

στην Ελλάδα σήμερα,

είναι το κίνημα των Νεοδημοκρατών

για να πάρουν το κόμμα τους στα χέρια τους.

Να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Να δώσουν νέα πνοή στην παράταξή τους.

Να δώσουν νέα προοπτική στην Ελλάδα.

Όλοι διαπιστώνουν έκπληκτοι

τον «κινηματικό χαρακτήρα»

της ειρηνικής σας εξέγερσης.

Κι όλοι τρίβουν τα μάτια τους πλέον

με το Δημοκρατικό κίνημα Ελπίδας

που γεννιέται σήμερα μέσα στη Νέα Δημοκρατία

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Οι Ελεύθεροι πολίτες, που πιστεύουν σε ιδανικά

Δεν υπάρχει τίποτε, που να μην μπορούν να το καταφέρουν

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, που να μην μπορούν να το ξεπεράσουν,

Φτάνει να πετύχουν δύο πράγματα:

– Να πιστέψουν στον εαυτό τους.

– Και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα

Ξεκινάμε έναν αγώνα,

Όχι για να νικήσουμε κάποιον αντίπαλο

- θα γίνει κι αυτό στην ώρα του -

ξεκινάμε σήμερα ένα δύσκολο αγώνα

για να νικήσουμε τον πιο δύσκολο αντίπαλο:

Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Να διδαχθούμε από τα σφάλματά μας.

Να αφήσουμε πίσω ό,τι μας πλήγωσε,

Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα

Να σηκωθούμε πολύ ψηλότερα.

Για να κάνουμε την Ελλάδα αντάξια της Ιστορίας της

Για να κάνουμε την παράταξή μας αντάξια της Ιδεολογίας της

Για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτό που της αξίζει,

αυτό που σας υποσχέθηκα,

αυτό που οφείλουμε και μπορούμε:

Το κόμμα των «αξιών και των αξίων».

Άξιοι υπάρχουν,

Αυτή τη στιγμή βλέπω απέναντί μου χιλιάδες άξιους…

Εσάς!

Κι οι αξίες μας υπάρχουν,

Είναι οι αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Πρέπει να τις σηκώσουμε ψηλά,

Να τις κάνουμε σημαία μας,

Να τις κάνουμε «μαγνήτη» για την κοινωνία.

Αυτό περιμένει η Ελλάδα από μας:

Να σηκώσουμε ψηλά τις ιδέες μας.

Όχι να τις κρύβουμε,

Να τις υπερασπιζόμαστε,

Όχι να τις αποσιωπούμε.

Τέρμα ο ιδεολογικός αφοπλισμός

Τέρμα τα ενοχικά πλέγματα.

Κοινωνίες χωρίς αξίες, είναι αγέλες αρπακτικών

Κόμματα χωρίς αξίες, είναι «άδεια πουκάμισα»

Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα αξιών.

Δοκιμασμένων στο καμίνι της Ιστορίας

Της Ελληνικής και της Παγκόσμιας.

Αυτές τις αξίες μας δεν τις διαπραγματευόμαστε

Δεν τις απεμπολούμε,

Δεν τις ξεπουλάμε.

* Πρώτη αξία μας: Η Ελευθερία

Που είναι προσωπική και συλλογική.

– Η προσωπική Ελευθερία.

Πρόταγμα σεβασμού του καθενός στον εαυτό του

Και στον διπλανό του.

Γιατί όσο περισσότερο σέβεται καθένας τον εαυτό του και τον διπλανό του

Τόσο λιγότερες απαγορεύσεις, χρειάζονται.

–Η συλλογική Ελευθερία είναι

η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος

η υπεράσπιση του Εθνικού συμφέροντος.

η υπεράσπιση της «Πόλης»

Και όπως δεν υπάρχει Πολίτης χωρίς Πόλη.

Δεν υπάρχει ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς Ελεύθερη Πατρίδα.

Η προσωπική Ελευθερία

Και η συλλογική Ελευθερία

Πραγματώνονται μέσα στη Δημοκρατία.

Και η Δημοκρατία βάζει τα όρια ανάμεσα

Στην Ελευθερία και την ασυδοσία

Ελευθερία δεν είναι πενήντα άνθρωποι να παραλύουν μιαν ολόκληρη πόλη

Ελευθερία δεν είναι μια μειοψηφία

να ταλαιπωρεί καθημερινά μιαν ολόκληρη κοινωνία.

Ελευθερία δεν είναι λίγοι θρασείς

να τρομοκρατούν και να φιμώνουν τους πολλούς.

Αυτό είναι Τυραννία!

Ελευθερία δεν είναι να πολιτογραφούμε αυτόματα

όποιους μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας

χωρίς να τους ενσωματώνουμε στην κοινωνία μας.

Ελευθερία είναι να φιλάμε τα σύνορά μας,

να κάνουμε τους ξένους να νιώσουν Έλληνες.

Και να γίνουν Έλληνες.

Όχι να κάνουμε τους Έλληνες

να νιώθουν άβολα και καχύποπτα απέναντι στους ξένους.

Ενσωματώνω τους μετανάστες

σημαίνει τους εντάσσω στην «Ημετέρα Παιδεία».

Γιατί η Ελευθερία και η Δημοκρατία

Προϋποθέτουν την Ημετέρα Παιδεία.

Δεν την καταργούν.

Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε:

Υπάρχει σήμερα ουσιαστική Δημοκρατία στην Ελλάδα;

Δημοκρατικοί κανόνες υπάρχουν.

Δημοκρατικό Σύνταγμα, Δημοκρατικοί νόμοι υπάρχουν.

Ελεύθερες εκλογές γίνονται.

Υπάρχει, όμως, αληθινή Ελευθερία;

Την απάντηση την ξέρετε…

Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει.

Η Δημοκρατία μας να ξεπεράσει επιτέλους

τις παιδικές τις ασθένειες.

Να ωριμάσει.

Να σέβεται τους πολίτες.

Να σέβεται την κοινωνία.

Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερη παράταξη

είναι αληθινά φιλελεύθερη παράταξη,

γιατί παλεύει για περισσότερη,

για πιο ώριμη, για πιο σύγχρονη Δημοκρατία.

* Άλλη θεμελιώδης αξία μας είναι η Δικαιοσύνη

Που προϋποθέτει Ήθος.

Δημόσιο και Προσωπικό Ήθος.

Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, χωρίς Ηθική

Η ηθική δεν είναι επιβολή φραγμών απ’ έξω

Ηθική είναι η επιβολή φραγμών που τους επιβάλλει από μέσα

η φωνή της συνείδησής μας.

Δικαιοσύνη δεν είναι τα δικαιώματα του καθενός ξεχωριστά.

Δικαιοσύνη είναι η Ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα όλων.

Όποιοι φωνάζουν για το «δίκιο» το δικό τους,

Αγνοώντας, περιφρονώντας ή καταπατώντας το δίκιο όλων των άλλων,

Δεν υπηρετούν τη δικαιοσύνη,

Επιβάλλουν την Αδικία.

Δεν υπάρχει Ελευθερία, χωρίς Δικαιοσύνη

Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη χωρίς Συνείδηση

Και δεν υπάρχει προσωπική συνείδηση χωρίς ήθος.

Γιατί Δικαιοσύνη,

δεν είναι η ισοπέδωση όλων.

Δικαιοσύνη είναι ίσες ευκαιρίες για όλους.

Δικαιοσύνη είναι δεύτερη και τρίτη ευκαιρία

για όσους δεν τα κατάφεραν με την πρώτη.

Αλλά Δικαιοσύνη είναι κι ένα δίκτυ προστασίας

για τους αδύναμους, για όσους δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Δικαιοσύνη είναι να μην πηγαίνει χαμένος κανένας που το αξίζει.

Δεν είναι Δικαιοσύνη να προκόβουν όλοι το ίδιο.

Δικαιοσύνη είναι να έχουν όλοι ίδιες ευκαιρίες να προκόψουν.

Δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν οι άξιοι μένουν στάσιμοι

και προωθούνται οι μέτριοι.

Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε

Υπάρχει σήμερα Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;

Υπάρχει ισότητα ευκαιριών;

Υπάρχει αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για τους ασθενέστερους;

Υπάρχει αξιοκρατία;

Υπάρχουν ηθικά πρότυπα;

Την απάντηση την ξέρετε…

Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει.

Να παραμεριστεί η αδικία που υπάρχει σήμερα παντού.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κοινωνική φιλελεύθερη παράταξη.

Γιατί παλεύει για Ελευθερία με Δικαιοσύνη.

* Μια τρίτη αρχή είναι η Ισονομία.

Οι άνθρωποι είναι τυπικά ίσοι απέναντι στο νόμο.

Αλλά δεν έχουν την ίδια μεταχείριση από το κράτος.

Κάποιοι έχουν μπλέξει τα προνόμια με τα δικαιώματα.

Τα προνόμια είναι αυτά που μπορούν να τα απολαύσουν μόνο λίγοι

Και τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.

Δικαιώματα είναι αυτά που οφείλουν να ισχύουν για όλους.

Υπάρχουν συντεχνίες, υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα, υπάρχουν κλίκες

υπάρχουν κάστες, υπάρχουν κυκλώματα

που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των πολλών,

επιβάλλοντας τα προνόμια των λίγων.

Αυτό αναιρεί στην πράξη

Την Ισονομία που υπάρχει στα χαρτιά.

Κι όταν αναιρείται η Ισονομία

Τότε φαλκιδεύεται και η Ελευθερία

Και η Δημοκρατία

Και η Δικαιοσύνη.

Κοιτάξτε γύρω σας κι αναρωτηθείτε

Υπάρχει σήμερα Ισονομία στην Ελλάδα;

Υπάρχει ίση μεταχείριση των πολιτών;

Την απάντηση την ξέρετε…

Ξέρετε και τι πρέπει να γίνει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι προοδευτικό λαϊκό κόμμα

Γιατί σηκώνει τη σημαία και θέτει το αίτημα της Ισονομίας…

Το πιο άμεσο, το πιο απαραίτητο, το πιο επιτακτικό!

– Άλλοι παριστάνουν τους «προοδευτικούς»

και προστατεύουν τα προνόμια των λίγων.

– Εμείς είμαστε αληθινά προοδευτικοί.

Γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα των πολλών.

* Τέταρτη θεμελιώδης αρχή μας είναι η Ανταγωνιστικότητα

Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων,

με όρους που μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές.

Σε μιαν ανοικτή Οικονομία,

σε μιαν ανοικτή Κοινωνία

ό,τι δεν είναι ανταγωνιστικό, τελικά πεθαίνει.

Η Ελλάδα έχει τεράστιο αναξιοποίητο δυναμικό

Ανθρώπινο και φυσικό:

Εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχους που είναι άνεργοι ή ετερο-απασχολούνται…

Εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ευκαιρία για προκοπή

και δεν βρίσκουν…

Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα.

Η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

σε πολλούς τομείς.

Τα περισσότερα δεν τα αξιοποιεί.

Μερικά τα αξιοποιεί ελάχιστα.

Και κάποια – όπως το φυσικό περιβάλλον – συχνά τα λεηλατεί.

Η Ελλάδα κάποτε είχε Γεωργία,

κάποτε είχε ανταγωνιστική βιομηχανία

Και μάλιστα με πολλές εξαγωγικές μονάδες.

Σήμερα παράγει γεωργικά προϊόντα,

που δεν πουλιούνται σε αγορές,

για να πάρει επιδοτήσεις.

Που κι αυτές τελειώνουν σε τρία χρόνια.

Τα περισσότερα εργοστάσιά της έχουν κλείσει.

Οι εξαγωγές της έχουν υποστεί καθίζηση.

Γυρίστε και κοιτάξτε γύρω σας.

Σχεδόν παντού χάνουμε την μάχη της ανταγωνιστικότητας

Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Κινδυνεύουμε να γίνουμε μια χώρα χρεοκοπημένη!

Κι όμως έχουμε πλούτο και δεν τον αξιοποιούμε

Έχουμε δυνατότητες και δεν παράγουμε

Κάτι δεν πάει καλά…

Για την ακρίβεια, τίποτε δεν πάει καλά!

Όλα πρέπει να αλλάξουν.

Η μάχη της ανταγωνιστικότητας

είναι η πρώτη που οφείλουμε και μπορούμε να κερδίσουμε.

Αλλά η ανταγωνιστικότητα δεν αφορά μόνο την παραγωγή.

Αφορά και όλες τις πλευρές τις κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αφορά και την Εξωτερική πολιτική.

Ανταγωνιστική Εξωτερική Πολιτική

Δεν σημαίνει συγκρουσιακή Εξωτερική Πολιτική.

– Η Ελλάδα έχει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.

– Έχει πλεονεκτήματα από τη θέση της στο διεθνές σύστημα.

– Έχει ακτινοβολία δυσανάλογα μεγαλύτερη από το μέγεθός της

– Έχει την πρώτη εμπορική Ναυτιλία στον Κόσμο

Αλλά δεν έχει ανταγωνιστικό ναυπηγικό κλάδο!

– Έχει ισχυρή Διασπορά σε όλο τον κόσμο,

αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει.

– Έχει ιστορικούς δεσμούς με πολύ ισχυρούς λαούς, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα

– Διαθέτει μοναδικό Πολιτιστικό Κεφάλαιο,

Αλλά δεν μπορεί να κρατήσει τα μουσεία της

ανοικτά τα απογεύματα.

Η Ελλάδα έχει τεράστιο «δυναμικό»,

μοναδικά πλεονεκτήματα.

Αλλά τα αξιοποιεί ελάχιστα.

Αυτές είναι οι γαλάζιες γραμμές της Εξωτερικής μας πολιτικής

Για τις οποίες ποτέ δεν έχουμε μιλήσει…

Αν είχα να σας πω ένα σύνθημα,

ένα μόνο σύνθημα που θα έπρεπε

να το χωνέψουμε, να το πιστέψουμε

όχι μόνο για να κερδίσουμε τις εκλογές,

αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα,

αυτό το σύνθημα θα ήταν

– Ανταγωνιστικότητα παντού!

Ανταγωνιστικότητα στην Παραγωγή, στην Οικονομία ευρύτερα,

Ανταγωνιστικότητα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό,

Ανταγωνιστικότητα στην Εξωτερική Πολιτική και στην Άμυνα.

Ανταγωνιστικότητα παντού!

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει,

να απελευθερώσουμε το δυναμισμό του Έλληνα

να εμπιστευθούμε το δαιμόνιο του Έλληνα

να στηριχθούμε στην Αξιοπρέπεια του Έλληνα

να μην κολακεύουμε τα ελαττώματά του,

να αποκαλύψουμε τις Αρετές του!

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει

Στροφή στην ποιότητα παντού.

Στροφή στη διαφάνεια παντού

Όχι στην κομπίνα.

Όχι στη δημιουργική λογιστική.

Όχι σ’ ότι μας διασύρει και μας μειώνει.

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει

ότι ψάχνουμε και βρίσκουμε φίλους παντού

δεν αναζητάμε προστάτες.

Ανταγωνιστικότητα σημαίνει

Να γίνει ξανά ο Έλληνας υπερήφανος δημιουργός

Αγαθών, Πλούτου και Πολιτισμού

Όχι επαίτης δανεικών

Όχι εξαρτημένος από την εύνοια

Φίλων που δεν μας σέβονται

Κι εταίρων που δεν μας εκτιμούν.

Θα μπορούσα να σας πω πολλά ακόμα

Το «ψαχνό» σας το είπα ήδη:

Συνοψίζονται σε τέσσερις λέξεις.

– Ελευθερία,

– Δικαιοσύνη,

– Ισονομία,

– Ανταγωνιστικότητα παντού.

Αυτές οι τέσσερις λέξεις,

φωτογραφίζουν τις αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού

Αυτές οι τέσσερις λέξεις

σκιαγραφούν και το όραμά μας για τη Νέα Μεταπολίτευση.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

* Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή

πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα,

αυτό που ονομάστηκε Μεταπολίτευση.

Στη ζωή, όμως, όλα εξελίσσονται.

Άλλα βελτιώνονται κι άλλα απαξιώνονται.

Άλλα αναπτύσσονται κι άλλα τελματώνουν.

Έτσι, στη δεκαετία του 80,

η χώρα φορτώθηκε χρέη,

ο κρατισμός γιγαντώθηκε,

ο κομματοκρατία κυριάρχησε,

ο λαϊκισμός επιβλήθηκε.

οι στρεβλώσεις πολλαπλασιάστηκαν.

Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα σύστημα

– Που αναδιανέμει δανεικά

Που χρεώνει τις επόμενες γενιές

για να συντηρήσει την καταναλωτική μανία της τωρινής.

– Ένα σύστημα που αναδιανέμει πελατειακές σχέσεις

των κομμάτων μέσα στο κράτος

και του ίδιου του κράτους μέσα στην κοινωνία

– Ένα σύστημα που δημιουργεί μια υδροκέφαλη κυβέρνηση

που δεν μπορεί να κυβερνήσει,

και μια τεράστια γραφειοκρατία

που δεν αφήνει τίποτε να προχωρήσει.

Αυτό το μοντέλο Ανάπτυξης,

αυτό το μοντέλο Οικονομικής και Πολιτικής Οργάνωσης

Εξαντλήθηκε, Χρεοκόπησε, Τελείωσε!

Η Ελλάδα χρειάζεται, επειγόντως,

αλλαγή υποδείγματος, αλλαγή μοντέλου.

Δουλειά μας ως το Συνέδριο είναι

να επεξεργαστούμε θεσμικές τομές,

στη διοικητική διάρθρωση της χώρας,

στο οικονομικό σύστημα,

στον χρηματοπιστωτικό σύστημα,

στην εκπαίδευση, στην Υγεία, παντού.

Η Ελλάδα πρέπει να τα αλλάξει όλα.

Να γίνει μια ώριμη Δημοκρατία

– Όχι μια αυτιστική κομματοκρατία

Να γίνει μια αναπτυγμένη Οικονομία

– Όχι μια δημόσια υπηρεσία

που εκλιπαρεί για δανεικά και μοιράζει επιδόματα

Ο λαός χρειάζεται ευκαιρίες και δουλειές.

– Όχι ψίχουλα.

Η κοινωνία χρειάζεται ενότητα.

– Όχι διχαστικά διλήμματα.

Οι πολίτες χρειάζονται αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια.

– Όχι ενοχικά πλέγματα και διεθνή διασυρμό.

Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται να σώσει ένα μοντέλο που χρεοκόπησε.

Εμείς τολμάμε να μιλήσουμε για «νέα Μεταπολίτευση».

Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε

στη Μεταπολίτευση του 1974,

Η νέα Νέα Δημοκρατία,

θα πρωτοστατήσει και στη νέα Μεταπολίτευση!

Κι αυτό δεν θα ξεκινήσει αύριο

Ξεκίνησε ήδη!

Από σήμερα.

Από χθες

Από την 29η Νοεμβρίου!

Πώς μπορούμε να ορίσουμε τη νέα Νέα Δημοκρατία;

Με έξι λέξεις:

Κόμμα των αξιών και των αξίων.

Για τις αξίες σας μίλησα

Για τους άξιους δεν χρειάζεται να σας πω τίποτε.

Είστε εδώ μέσα.

Χιλιάδες άξια μέλη και στελέχη.

Και πολύ περισσότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όταν οι αξίες συναντούν τους άξιους.

Τότε γίνεται αληθινή Επανάσταση,

Αναγέννηση συνειδήσεων,

Απελευθέρωση φρονήματος.

Το Συνέδριό μας θα είναι αυτό ακριβώς.

Η συνάντηση των αξιών με τους άξιους!

Θα δώσει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας

απ’ όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά

να γίνουν μέλη και στελέχη της νέας Νέας Δημοκρατίας

να γίνουν ενεργοί Πολίτες

να γίνουν δραστήρια μέλη

να γίνουν υπεύθυνα στελέχη.

Όχι απλοί χειροκροτητές

Όχι βουβοί οπαδοί.

Νεοδημοκράτες, Νεοδημοκράτισσες,

Δεν θα σας απασχολήσω με οργανωτικές λεπτομέρειες.

Μόνο μια κρίσιμη παρατήρηση:

Για να αναγεννηθεί ένα Κόμμα

– πρέπει να μπει μέσα στην κοινωνία,

– πρέπει η κοινωνία να μπει μέσα στο κόμμα,

– πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία στις γραμμές του

– και υπευθυνότητα στα όργανά του.

Το κόμμα μας είναι ήδη, εδώ και δεκαετίες,

βαθιά ριζωμένο μέσα στην κοινωνία

Τώρα γίνεται και το αντίστροφο:

Και η κοινωνία ανανεώνει, μπολιάζει και γονιμοποιεί το Κόμμα!

Αυτό άρχισε ήδη στις 29 Νοεμβρίου,

με τον εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Προχωράει σε δύο μήνες,

με την εκλογή αρχηγού και της ΟΝΝΕΔ από τη βάση.

Έτσι η ΟΝΝΕΔ θα είναι η πρώτη πολιτική νεολαία

που τόλμησε κάτι τέτοιο!

Και θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο

με το Συνέδριό μας τον Ιούνιο.

Μένει ακόμα να υπάρξει

αξιοκρατία στην ανάδειξη στελεχών

και υπευθυνότητα στα όργανα.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα,

Στο οποίο θα κριθούμε όλοι

Και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι:

Εσείς με τη συμμετοχή σας

Και η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

με τις προτάσεις της.

Και κάτι ακόμα: Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου

Οι νέοι μας μεγάλωσαν με αυτό

Επικοινωνούν μέσα απ’ αυτό…

Η επιτυχία μας εξαρτάται καθοριστικά

Από την παρέμβασή μας σε αυτό.

Θέλουμε συνεχή διάλογο μέσα στο διαδικτυακό χώρο.

Θέλουμε να ακούμε τις απόψεις και την κριτική τους.

Το διαδίκτυο είναι πια το νευρικό σύστημα της κοινωνίας

Μέσα στο οποίο όλοι είναι ίσοι,

όλοι έχουν φωνή, όλοι ακούν,

όλοι κρίνουν κι όλοι κρίνονται.

Εκεί θα πείσουμε για τις ιδέες και τις αξίες μας.

Εκεί θα βρούμε πολύ περισσότερους «άξιους».

Γιατί δεν πάμε απλώς να συσπειρώσουμε τους ψηφοφόρους μας

Δεν πάμε απλώς να επαναφέρουμε αυτούς που μας ψήφιζαν παλαιότερα

Δεν πάμε μόνο να κερδίσουμε οριακούς και ταλαντευόμενους ψηφοφόρους…

Πάμε να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.

Πάμε να διαψεύσουμε τη θεωρία του 60-40.

Αυτό τον ισχυρισμό ότι, δήθεν, η Κεντροδεξιά

δεν ξεπερνά το 40% της κοινωνίας.

Κι ότι, τάχα, το 60% των συμπολιτών μας

είναι μόνιμα αντίθετοι με μας…

Εμείς θα ανατρέψουμε αυτό τον ισχυρισμό!

Θα αποδείξουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ηγεμονική πολιτική δύναμη

Ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα.

Και για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε όλα τα άλλα.

Αλλά χρειαζόμαστε πλέον

να κερδίσουμε και τη μάχη στο διαδίκτυο.

Το ότι το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της τελευταίας 35ετίας χρεοκόπησε

Αυτό πια το παραδέχονται όλοι.

Ακόμα και οι αντίπαλοί μας

Ακόμα κι όσοι προσπαθούν να το διασώσουν…

Η Νέα Μεταπολίτευση θα έλθει έτσι κι αλλιώς.

– Θα έλθει από μας, ως θεμέλιο μιας ωριμότερης Δημοκρατίας.

– Διαφορετικά, θα έλθει ανεξέλεγκτα, ως σεισμός,

που θα γκρεμίσει το σύστημα και θα παρασύρει κι εμάς.

Η νέα Μεταπολίτευση,

δεν είναι απλά στόχος δικός μας

Είναι αίτημα των καιρών.

Που το αγκαλιάζει ολόκληρη η κοινωνία.

Εμείς το σηματοδοτούμε:

– Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα δύσκολα

Μπορεί να βγει από το τέλμα

Μπορεί να γίνει ισχυρή,

Με ευημερία, δικαιοσύνη, ανταγωνιστικότητα

απήχηση και επιρροή

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη. Είναι προικισμένη.

Δεν μπορεί να χρεοκοπήσει.

Μπορεί να γίνει πλούσια και δυνατή.

Δεν πάμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια

Πάμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα.

– Εμείς λέμε ότι η παράταξή μας

η νέα Νέα Δημοκρατία,

μπορεί να γίνει πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα

Κάποιοι το αμφισβητούν

Κάποιοι το απεύχονται.

Κάποιοι δυσπιστούν…

Αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι

ήδη δημιουργήσαμε την Ελπίδα.

ήδη ακτινοβολούμε την Ελπίδα

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα

Να μετατρέψουμε την Ελπίδα σε Πίστη

Δηλαδή να εξηγήσουμε, να πείσουμε,

να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιο δύσπιστων,

να συσπειρώσουμε την κοινωνία δίπλα μας

Η Ελπίδα είναι μια ακτίδα μέσα στο σκοτάδι.

Πολύτιμη.

Αλλά μόνο μια ακτίδα…

Η πίστη σε ένα σκοπό, είναι το φώς.

Εμείς εκεί βρισκόμαστε σήμερα:

Στην στιγμή που πρέπει να μετατρέψουμε

Την Ελπίδα σε Πίστη

Τη μοναχική ακτίδα, σε Φώς.

Είμαστε στη στιγμή που το σκοτάδι είναι πιο πυκνό από ποτέ.

Όχι για μας.

Για όλη την ελληνική κοινωνία

Και πρέπει να της μιλήσουμε

για το ξημέρωμα που έρχεται.

Για την αναγέννηση που δεν αργεί.

Αυτό είναι το μήνυμά μας τους επόμενους μήνες.

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες

Συμμαχητές και Συμμαχήτριες.

– Είμαστε το κόμμα που έχει όραμα για τον τόπο.

– Είμαστε το κόμμα που τόλμησε να μιλήσει για «νέα Μεταπολίτευση».

– Είμαστε το κόμμα που ξαναφέρνει την Πολιτική στο προσκήνιο.

– Είμαστε το κόμμα που καταργεί τα «στρογγυλεμένα λόγια»,

τα ξύλινα συνθήματα και τα φθαρμένα στερεότυπα.

– Είμαστε το κόμμα που τολμά να κάνει την αυτοκριτική του,

αλλά αποτινάσσει τα ενοχικά πλέγματα.

– Είμαστε το κόμμα που δεν ξεγράφει το Έθνος,

δεν περιφρονεί την Πατρίδα,

δεν καταδημαγωγεί το Λαό,

αλλά και δεν διαπραγματεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Είμαστε το κόμμα που δεν ευτελίζεται σε λαϊκισμούς,

δεν αναλώνεται σε καιροσκοπικά πυροτεχνήματα,

δεν υποκύπτει σε ιδεολογική τρομοκρατία,

δεν παγιδεύεται σε ψεύτικα διλήμματα,

δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς…

Σέβεται τους πάντες, αλλά πρώτα απ’ όλα σέβεται τον εαυτό του.

Και πάνω απ’ όλα σέβεται τον ελληνικό λαό.

Δεν προσπαθούμε απλά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Προσπαθούμε να πιστέψει ξανά ο Έλληνας στον εαυτό του!

Δέστε τι συζητάει ο κόσμος σήμερα

Συζητάει τα μέτρα που…δεν παίρνει το ΠΑΣΟΚ,

μετά από τέσσερις μήνες κυβερνητικής αβουλίας!

Και συζητάει, ακόμα, τα 23 μέτρα τόνωσης της Οικονομίας

που ήδη προτείναμε εμείς.

Η Κυβέρνηση «πρωταγωνιστεί» με τα μέτρα που δεν παίρνει.

Κι εμείς με τα μέτρα που προτείνουμε.

Και που πολλοί εισηγούνται στην κυβέρνηση να τα υιοθετήσει…

Ακόμα και αντίπαλοί μας!

Τι άλλο συζητάει ο κόσμος;

Τις αλλεπάλληλες προτάσεις της Κυβέρνησης για εξεταστικές Επιτροπές

Νόμιζαν ότι θα μας παγιδεύσουν.

Νόμιζαν ότι θα μας «στριμώξουν».

Ατύχησαν!

Τους το είπαμε απλά και καθαρά:

– Δεν φοβόμαστε τίποτε.

– Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε.

– Δεν καλύπτουμε κανένα…

– Όλα στο φώς!

Κι η πρόταση της Κυβέρνησης για νέα Εξεταστική Επιτροπή,

αντί να φέρει αμηχανία σε μας,

προκάλεσε «εξέγερση» μέσα στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα,

όπου διαφωνεί ακόμα και το μισό υπουργικό Συμβούλιο!

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν

πώς ένα κόμμα της αντιπολίτευσης

μπορεί να είναι υπεύθυνο,

χωρίς να δείχνει παθητικότητα

Πώς μπορεί να αποτολμά συγκρούσεις

χωρίς να καταλήγει στο λαϊκισμό

Πώς μπορεί να στηρίζει αυτά που πρέπει

Και να συγκρούεται γι’ αυτά που επιβάλλεται.

Δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι λιτότητα

σημαίνει να κόψουμε τις σπατάλες.

Όχι να περικόψουμε τις ζωτικές ανάγκες

της Κοινωνίας και της Οικονομίας.

Αυτό δεν θα το δεχθούμε ποτέ,

δεν θα το στηρίξουμε ποτέ

Την ώρα που περικόπτεις σπατάλες και φοροδιαφυγή

Πρέπει να δίνεις «ανάσες» στην αγορά

Πρέπει να στηρίζεις τη μεσαία τάξη

Πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να στηρίξεις το αδύναμο Έλληνα

και να αποφύγεις την κοινωνική έκρηξη.

Δεν μπορείς να στραγγαλίσεις την Οικονομία για να τη… «εξυγιάνεις»!

Δεν μπορείς να διαλύσεις την Κοινωνία για να τη… «σώσεις»!

Δεν μπορούν να καταλάβουν

ότι άλλο πράγμα είναι η Πολιτική Ευθύνη της Αντιπολίτευσης

Κι άλλο πράγμα η συνυπευθυνότητα στα σφάλματα της Κυβέρνησης.

Εμείς κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τον τόπο.

Αλλά δεν συγκυβερνάμε

Ούτε θα συγκυβερνήσουμε.

Παρέα στα σφάλματά τους εμείς δεν θα τους κάνουμε!

– Μας ρωτούν Συναίνεση η όχι;

– Απαντώ: Στηρίζω τη χώρα, όχι την Κυβέρνηση!

– Μας ρωτούν: Θα στηρίξετε την Εξεταστική για την Οικονομία;

– Απαντώ: Τέτοια ώρα είναι λάθος. Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας.

Κρεμάμε «στα μανταλάκια» των ξένων πρωτευουσών,

όσα μας εκθέτουν σαν χώρα!

Αλλά αν η κυβέρνηση προχωρήσει,

βεβαίως και θα δεχθούμε την Εξεταστική.

Ακριβώς γιατί δεν μας φοβίζει τίποτε.

Όλα στο φώς!

– Και προσέξτε: όταν λέω δεν καλύπτουμε κανένα, το εννοώ,

δεν καλύπτουμε κανένα!

Και κάτι ακόμα:

Εδώ, ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκε κατά της Εξεταστικής,

τον κ. Παπανδρέου η Νέα Δημοκρατία τον πείραξε;

– Μας ρωτούν:

– Τι είναι προτιμότερο;

Να πάρει τώρα τα μέτρα η Κυβέρνηση;

Ή να τα επιβάλλουν αργότερα οι Βρυξέλλες;

Απαντώ: Είναι ψευτοδίλημμα.

Γιατί υπάρχουν «μέτρα» και «μέτρα».

Μέτρα στραγγαλισμού της Οικονομίας, ποτέ!

Μέτρα νοικοκυρέματος, έπρεπε να έχουν παρθεί

από τις 5 Οκτωβρίου.

Γιατί όσο καθυστερούμε σφίγγει η θηλιά

με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Και οι Βρυξέλλες θα ανεβάζουν τη σκληρότητα των μέτρων.

Και ήδη καθυστερήσαμε απίστευτα.

Και ήδη τα μέτρα προμηνύονται εξουθενωτικά.

Και άδικα.

Θα μας βρουν απέναντι!

Όπως απέναντι θα μας βρουν,

αν τελικά μας οδηγήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

που είναι μια λύση αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη.

Ας το καταλάβουν:

* Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι ριζοσπαστική,

γιατί δεν προσπαθεί απλώς να διευρύνει τα όρια

του εκλογικού μας ακροατήριου.

Γκρεμίζει τα σύνορα

και τα τείχη και τις «διαχωριστικές γραμμές»…

* Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι ριζοσπαστική,

γιατί δεν περιχαρακώνεται

σε ρόλο συμπληρωματικό προς την κυβέρνηση.

Μας βάζει ήδη στο προσκήνιο.

Δεν απαντά σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Αναγκάζει την κυβέρνηση να απαντά στις δικές μας πρωτοβουλίες.

Δεν σκιαμαχεί με το χθες.

Χτίζει από σήμερα το αύριο.

Δεν είναι συνηθισμένο αυτό που κάνουμε…

Αλλά δεν είναι συνηθισμένοι και οι καιροί που ζούμε.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος που επιλέξαμε.

Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τα μεγάλα και τα αληθινά.

Γυρίστε και κοιτάξτε γύρω σας:

Κι αυτοί που μας ψήφιζαν πάντα,

κι αυτοί που μας ψήφισαν κάποτε

κι αυτοί που δεν μας ψήφισαν ποτέ,

όλοι παρακολουθούν την πορεία μας

με μεγάλο ενδιαφέρον,

μέρα με την ημέρα.

Όλοι πια αντιλαμβάνονται

ότι, αν κάτι πρόκειται να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο,

από μας μπορεί να αλλάξει.

Όλοι, κατά βάθος, αυτό περιμένουν.

Κι όλοι με αυτό μας μετράνε.

Θα φανούμε αντάξιοι αυτών των προσδοκιών:

Η νέα Νέα Δημοκρατία θα γίνει η Ελπίδα της Ελλάδας.

Μαζί θα φτιάξουμε την Ελλάδα της Ελπίδας.

Πριν από πέντε μήνες υποστήκαμε μια βαριά ήττα.

Μας είχαν «τελειωμένους» για χρόνια…

Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα,

εμείς ακτινοβολούμε Ελπίδα

Και το ΠΑΣΟΚ παραπαίει.

Αντί να κυβερνάει, φτιάχνει Εξεταστικές Επιτροπές

Αντί να αποφασίζει, διασύρει τη χώρα και διασύρεται.

Πριν από πέντε μήνες,

η Νέα Δημοκρατία ήταν παραλυμένη από το σόκ.

Σήμερα παραλυμένο και ταραγμένο είναι το ΠΑΣΟΚ.

Πριν από πέντε μήνες,

η Νέα Δημοκρατία περνούσε μια σοβαρή κρίση.

Σήμερα βγαίνουμε από την Κοινοβουλευτική μας ομάδα

μέχρι τη βάση μας, ενωμένοι όσο ποτέ.

Σήμερα η νέα Νέα Δημοκρατία

Κερδίζει το χαμένο έδαφος,

Μιλάει για «νέα Μεταπολίτευση»,

κερδίζει τις καρδιές των Ελλήνων,

κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Μετά το Συνέδριό μας,

η νέα Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων,

θα είναι εγγύηση για το μέλλον του τόπου,

θα είναι η Ελπίδα και η Προοπτική της Ελλάδας.

Αυτή η Ελπίδα κι αυτή η Προοπτική

Δεν είναι δική μου υπόσχεση πια.

Είναι δική σας υπόθεση!

Είναι δική σας ευθύνη!

Το 8ο Συνέδριο Θέσεων και Αρχών

θα είναι η δική σας σφραγίδα

στην Ιστορία της παράταξης,

θα είναι η δική σας υπογραφή

για την καινούργια Ελλάδα

Μετά από μια βαριά ήττα

στραφήκαμε στο λαό,

ανατρέψαμε όλα τα προγνωστικά

και αναγεννήσαμε την παράταξή μας

Μετά από μια μεγάλη κρίση

- Οικονομική και Κοινωνική -

η νέα Νέα Δημοκρατία

θα ξαναφτιάξει την Ελλάδα!

Καλύτερη, ισχυρότερη,

πιο Ελεύθερη, πιο Δημοκρατική,

πιο σίγουρη για τον εαυτό της

και αντάξια της Ιστορίας της.

Η Ελλάδα δεν θα μας πληγώνει πια.

Θα μας κάνει υπερήφανους.

Εσείς είστε η εγγύηση αυτής της Ελπίδας

Εσείς!

Εσείς είστε η συνείδηση, η δύναμη και η φωνή

Που φέρνει αυτό το δημοκρατικό κίνημα Ελπίδας

Εσείς,

Τα στελέχη, τα μέλη, οι μαχητές και πάνω απ΄ όλα η νεολαία

Της νέας Νέας Δημοκρατίας.

  • Share/Bookmark
Σχετικά με το post
Από Factorx τη(ν) Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010, 16:30 στην/στις κατηγορίες Επικαιρότητα. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 σχόλιο για “Ομιλία Α. Σαμαρά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας”

  1. gaetano says:

    NEA NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΡΑ . ΜΕ ΠΑΛΗΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ .
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ . ΝΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ , ΜΕ ΕΣΩΚΟΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ , ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ .
    Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
    ΚΑΙ ΧΑΙΔΕΜΑ ΑΥΤΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ” ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ” ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΦΕΟΥΔΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΤΙΣΕΙ ΜΕ ΚΟΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ .
    ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥς ΥΠΟΨΗΦΙΟΥς ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ , ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ?
    ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΞΙΑ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΦΕΟΥΔΟ ΑΝ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ . Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ.
    ΑΜΕΣΑ ΛΟΙΠΟΝ
    -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
    -ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΕΣ
    -ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ . ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ