Saturday, August 22, 2009


"Έντιμες, αλλά όχι ελεύθερες οι εκλογές στο Αφγανιστάν"

Έντιμες, σε γενικές γραμμές, αλλά με μεγάλα προβλήματα ήταν οι προχθεσινές εκλογές εκτιμούν οι παρατηρητές της ΕΕ.

Στις πρώτες τους εκτιμήσεις, οι παρατηρητές της ΕΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εκλογές ήταν σε γενικές γραμμές έντιμες. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι σε πολλές περιοχές της χώρας η διαδικασία δεν ήταν ελεύθερη εξαιτίας της βίας και του εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές δηλώνει ο Φιλίπ ΜοριγιόνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές δηλώνει ο Φιλίπ Μοριγιόν

Αναφερόμενος στην λεγόμενη «Ανεξάρτητη Εφορευτική Επιτροπή», ο επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ, Φιλίπ Μοριγιόν επισήμανε ότι «σε γενικές γραμμές λειτούργησε αποτελεσματικά». Ο Γάλλος πρώην ευρωβουλευτής δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές της ΕΕ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.

Η σουηδική προεδρία ανησυχεί

Από την πλευρά της, η σουηδική προεδρία σε σχετική ανακοίνωσή της εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις περιπτώσεις εκλογικής νοθείας που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, αλλά οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι, Χαμίντ Καρζάι και Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, έσπευσαν χθες να «αυτοανακηρυχθούν» νικητές. Πρώτος ο Ντιν Μοχάμεντ, υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα του Καρζάι, δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος έχει διασφαλίσει τη νίκη και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. «Πρόκειται για προπαγάνδα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» απαντά ο εκπρόσωπος του Αμπντουλάχ Αμπμτουλάχ. «Οι ισχυρισμοί του στρατοπέδου Καρζάι είναι αβάσιμοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Αμπντουλάχ προηγείται με 62% έναντι 32% του Καρζάι, με βάση την καταμέτρηση των πρώτων ψηφοδελτίων. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουμε ακόμη στοιχεία από τις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες», δήλωσε ο Σαγιέντ Σανκχαράκι.

Άγνωστο και το ποσοστό συμμετοχής

Ο επικεφαλής της Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Εφορευτικής Επιτροπής" Νταούντ Αλί ΝαζάφιΗ «Ανεξάρτητη Εφορευτική Επιτροπή» έσπευσε να χαρακτηρίσει αβάσιμες όλες τις πληροφορίες που δεν έχουν τη δική της σφραγίδα. Ακόμη και τις εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή κινήθηκε μεταξύ 40 και 50% δεν τις επιβεβαιώνει ένας από τους επικεφαλής της επιτροπής, ο Νταούντ Αλί Ναζάφι. «Δεν έχουμε ιδέα από πού έρχονται αυτά τα στοιχεία. Εάν τα έχει αναφέρει κάποιος από το γραφείο μου, σίγουρα θα πρόκειται για εκτιμήσεις. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία που να αφορούν την συμμετοχή στις εκλογές», τονίζει ο αφγανός αξιωματούχος.

Βιομηχανοποιημένη καλπονοθεία;

Η απειλή των ισλαμιστικών επιθέσεων τοποθέτησε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα του αδιαβλήτου της εκλογικής διαδικασίας, μολονότι ήταν εκατοντάδες οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία και παρατυπίες. Δεν είναι μόνο ότι σε πολλές περιοχές δεν άνοιξαν καν τα εκλογικά τμήματα. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις που δεν επετράπη στους εκλογικούς παρατηρητές η πρόσβαση σε αυτά. Αναλυτές κάνουν λόγο για «μαύρες τρύπες» τόσο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας όσο και της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων. Παρατυπίες είχαν σημειωθεί και κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 2004. Αυτή τη φορά όμως γίνεται λόγος για «βιομηχανοποιημένη καλπονοθεία».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments:

Post a Comment