Thursday, August 20, 2009

Ζώντας στη Γερμανία | 20.08.2009

Η έκβαση των εκλογών περνά από το ίντερνετ

Η έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων στις χώρες της Δύσης κρίνεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντλούν τις πολιτικές τους πληροφορίες από το ίντερνετ.

Εκλογές δεν κερδίζονται χωρίς ίντερνετ. Το www έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο την ενημέρωσή μας αλλά και τις προτεραιότητές μας. Ακόμη πιο σημαντικός είναι ο ρόλος του διαδικτύου στις μικρές ηλικίες. Οι νέοι χρησιμοποιούν το ίντερνετ περισσότερο από τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι τρεις στους τέσσερις νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών αντλούν την πολιτική τους ενημέρωση από τις ιστοσελίδες. Το αντίστοιχο ποσοστό στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι κάτω από 20%. Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους είναι σήμερα πεπεισμένος ότι οι εκλογές κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από το διαδίκτυο, αναφέρεται στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διενήργησαν το ινστιτούτο Forsa και ο Σύνδεσμος υψηλής τεχνολογίας Bitcom. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Άουγκουστ Βίλχελμ Σέερ χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το εύρημα ότι οι νέοι αναζητούν στο ίντερνετ περιεχόμενα που οι γονείς τους βρίσκουν σε άλλα μέσα, όπως στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. «Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν τις ιστοσελίδες των εφημερίδων, των περιοδικών, των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Το περιεχόμενο προέρχεται από τα κλασικά ΜΜΕ, απλά προτιμούν την ηλεκτρονική μορφή», λέει ο κ. Σέερ.

Από τι επηρεάζονται οι πολιτικοί;

Twitter και πολιτική στο παράδειγμα του ΙράνTwitter και πολιτική στο παράδειγμα του ΙράνΚοινωνικά δίκτυα όπως Facebook και το StudiVZ ή άλλα παρόμοια φόρουμ όπως Blogs και Twitter διαδραματίζουν σήμερα σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και τον πολιτικό διάλογο. Διευκολύνουν τους ψηφοφόρους να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα των υποψηφίων. Και όπως λέει ο κ. Σέερ: «Οι χρήστες θέλουν να πληροφορηθούν την πολιτική πορεία των υποψηφίων, να μάθουν περισσότερα για το περιβάλλον τους. Θέλουν να ξέρουν εάν μπορούν να τους εμπιστευθούν, να μάθουν ποιες είναι οι διασυνδέσεις τους και εάν αυτές επηρεάζουν τις πολιτικές τους απόψεις και αποφάσεις».

Συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του χαρίσματος

Οι χρήστες αναζητούν στο ίντερνετ ουσιαστικές πληροφορίες για τους υποψηφίουςΟι χρήστες αναζητούν στο ίντερνετ ουσιαστικές πληροφορίες για τους υποψηφίουςΟ επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, Μάνφρεντ Γκούλνερ εκτιμά ότι το ίντερνετ μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της πολιτικής από τους ψηφοφόρους. Να γίνει αντίδοτο στην πολιτική απογοήτευση. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Γερμανών στις πρόσφατες ευρωεκλογές θα ήταν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη εάν οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν και μέσω διαδικτύου. Αλλά αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι το ίντερνετ μπορεί να υποκαταστήσει το πολιτικό προσωπικό και τις ικανότητές του, διευκρινίζει ο κ. Γκούλνερ: «Δεν μπορεί κανείς να άρει τα ελλείμματα της πολιτικής μέσω του ίντερνετ. Εάν οι υποψήφιοι δεν διαθέτουν χάρισμα, το καλύτερο ίντερνετ είναι άχρηστο. Όμως το ίντερνετ είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα και η σωστή χρήση του συμβάλει στην ανακοπή της διαδικασίας αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων από την πολιτική», καταλήγει ο Γερμανός επιστήμονας.

Marcel Fürstenau/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

αντιγραφικόν από DW.-----kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment