Wednesday, August 19, 2009

Ακαδημία Πλάτωνος.

Μεγάλη στιγμή για τον ελληνικό κινηματογράφο αποτελεί η βράβευση με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη ανδρικής ερμηνείας του Αντώνη Καφετζόπουλου στο 62ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για τη δουλειά του στη δεύτερη ταινία του Φίλιππου Τσίτου με τίτλο «Ακαδημία Πλάτωνος». Στην εξαιρετικά επίκαιρου θέματος, ελληνογερμανικής συμπαραγωγής, ταινία του Τσίτου, η οποία κέρδισε επίσης το Βραβείο Οικουμενικότητας και το Βραβείο Νεότητας, ο Καφετζόπουλος υποδύεται τον Σταύρο, έναν ψιλικατζή παρατημένο από τη γυναίκα του, ο οποίος επί 24ώρου βάσεως έχει την έγνοια μιας άρρωστης μητέρας και ως αγαπημένη ασχολία το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων που στήνουν το μαγαζί τους απέναντί του.

Η δουλειά δεν έχει τέλος, αφού οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε ο Σταύρος και οι φίλοι του αρχίζουν τα στοιχήματα. Θα γαβγίσει ο σκύλος τον Αλβανό ή όχι; Η ώρα περνά χαλαρά και «χαβαλεδιάρικα» ώσπου μια ημέρα ένας περαστικός Αλβανός αναγνωρίζει στη μητέρα του Σταύρου τη δική του χαμένη μητέρα...

«Η ταινία είναι η ευρωπαϊκή εκδοχή της απελπισίας» είπε το περασμένο Σάββατο στον ευχαριστήριο λόγο του ο Καφετζόπουλος αναφερόμενος στο ξέσπασμα της νεολαίας με αφορμή τον θάνατο του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου πέρυσι τον Δεκέμβριο. «Η “Ακαδημία Πλάτωνος” είναι ένα πολιτικό love story που μας αφορά όλους» προσέθεσε. Αφού ευχαρίστησε όλους τους βασικούς συντελεστές της ταινίας (Τσίτος, Αλέξης Καρδαράς - σεναριογράφος, Κωνσταντίνος Μοριάτης - παραγωγός), ο ηθοποιός δεν παρέλειψε μια αναφορά και στη ριζοσπαστική θέση αρκετων ελλήνων κινηματογραφιστών να μη συμμετάσχουν στο επερχόμενο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αν δεν κατατεθεί νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο στη Βουλή. «Χωρίς τη στοιχειώδη λογική είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τις ταινίες μόνοι μας» κατέληξε ο Καφετζόπουλος.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ τα εισιτήρια και για τις τρεις προβολές της «Ακαδημίας Πλάτωνος» είχαν ξεπουλήσει. Ο ίδιος ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ένας καλλιτέχνης που διακρίνεται για τη σεμνότητά του, σημείωσε σχετικά: «Είμαστε ευχαριστημένοι, κυρίως από την αποδοχή του κόσμου. Η ταινία “μίλησε” στους θεατές. Για τέσσερις μέρες ζήσαμε μια έντονη ατμόσφαιρα».

Το βραβείο ερμηνείας του Καφετζόπουλου είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια χωρίς μια τόσο σημαντική διάκριση για έλληνα επαγγελματία ηθοποιό. Το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, πάντως, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία προς την ελληνική παρουσία. Το 2002 η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» απέσπασε το ίδιο βραβείο για τον 9χρονο τότε Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος είχε υποσκελίσει διάσημους και καταξιωμένους διεθνείς ηθοποιούς, όπως ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ («Αime ton pere»), ο Τζέιμς Σπέιντερ («Secretary»), ο Ρόμπιν Γουίλιαμς («Οne hour photo») και ο Ματ Ντέιμον («Gerry»).

Η «Ακαδημία Πλάτωνος» θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και αργότερα θα διανεμηθεί εμπορικά στις αίθουσες.

No comments:

Post a Comment