Thursday, August 6, 2009

Επισκόπηση τύπου | 06.08.2009

NZZ «Φόβοι οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα»

H μεγάλη ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

«Φόβοι ύφεσης στην Ελλάδα», επιγράφει εκτενές σχόλιό της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και στον υπότιτλο σημειώνει:«Κλονισμένη εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

«Στην Ελλάδα τα έσοδα από τον τουρισμό και την εμπορική ναυτιλία έχουν μειωθεί αισθητά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και οι δυο τομείς αποτελούν ζωτικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση.

Η αντιπολίτευση πιέζει για πρόωρες εκλογές».

H Neue Zürcher Zeitung συνοδεύει το άρθρο της με μια φωτογραφία ενός μοναστηριού στην Αμοργό και το ρεπορτάζ ξεκινάει με την περιγραφή των διαφημιστικών σποτ από την ΕΡΑ, τα οποία προσπαθούν να προσελκύσουν στα νησιά τους Έλληνες τουρίστες: «Ποτέ πριν η βιομηχανία του τουρισμού δεν προσπάθησε τόσο πολύ μέσα στο καλοκαίρι να προσελκύσει τους Έλληνες πολίτες, όσο τώρα», υπογραμμίζει η εφημερίδα και εξηγεί: «Ο λόγος για αυτή την αλλαγή είναι εξόφθαλμος. Ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης οι επισκέπτες από τη δυτική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν επισκέπτονται την Ελλάδα».

Οι ελληνικές ομορφιές δεν προσελκύουν τόσους τουρίστες όσους στο παρελθόν Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οι ελληνικές ομορφιές δεν προσελκύουν τόσους τουρίστες όσους στο παρελθόν Η Neue Zürcher Zeitung παίρνει ως παράδειγμα το γραφικό νησί της Πάτμου, όπως το αποκαλεί, και μεταφέρει τις πληροφορίες που έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Άννα Ρωμαίο, η οποία δηλώνει πως οι Έλληνες αποτελούν τώρα πλέον τους καλύτερους πελάτες τους και πως ο τουρισμός σημειώνει μια πτώση το πρώτο εξάμηνο που φθάνει το 25%.

Παραοικονομία και διαφθορά

Στη συνέχεια και αφού η εφημερίδα παραθέτει μια σειρά στοιχείων για τους αριθμούς των απασχολουμένων στον τουρισμό αναφέρει ότι η διεθνής κρίση έχει πλήξει και τον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, τον δεύτερο σημαντικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Παραοικονομία και διαφθορά Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Παραοικονομία και διαφθορά Η Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει λίγο παρακάτω πως «Η κρίση έχει αγγίξει και τον μέσο πολίτη, ο οποίος έχει καταλάβει πως τα χρόνια της ευμάρειας πέρασαν. Η ελληνική μεσαία τάξη έζησε για χρόνια πάνω και πέρα από τις δυνατότητές της, γεγονός το οποίο κατέστη δυνατό χάρη στην παραοικονομία και σε μια άνευ προηγουμένου διαφθορά». Η εφημερίδα αναφέρεται στα στοιχεία για την παραοικονομία στην Ελλάδα που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ και υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση. Μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς έχει κλονίσει το τελευταίο διάστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στο κράτος. Ο φόβος μπροστά στην ύφεση και στην ανεργία δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Και η Neue Zürcher Zeitung καταλήγει:

«Εάν το ΠΑΣΟΚ πράγματι θέλει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι αμφίβολο. Διότι οι Σοσιαλδημοκράτες όσο καιρό ήταν στην εξουσία ανέχθηκαν – όπως ακριβώς τώρα κάνει η Νέα Δημοκρατία – την παραοικονομία και τη διαφθορά».

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

antigrafikon from dw. kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment