Επισκόπηση τύπου | 21.08.2009
L’ Alsace: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έφερε δημοκρατία
Το θέμα των εκλογών στο Αφγανιστάν κυριαρχεί σε όλο το γερμανόφωνο τύπο σήμερα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει σχετικά με την έξαρση της βίας που συνόδευσε τις εκλογές: «Ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για φιάσκο στο Αφγανιστάν. Τι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα θα φανεί αργότερα. Αλλά δεν είναι μόνο το πραγματικό εύρος της βίας που θα πρέπει να διερευνηθεί αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ευφορία που υπήρχε στις πρώτες προεδρικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια αμαυρώθηκε από ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Εκλογές που απαιτούν θάρροςΗ εφημερίδα Die Welt γράφει για το ίδιο θέμα: «Το γεγονός και μόνο ότι έγιναν εκλογές σε περιόδους τρομοκρατίας ήταν μια επιτυχία. Το ότι οι ψηφοφόροι τόλμησαν να πάνε στις κάλπες είναι αξιοθαύμαστο. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να επιδείξει ένα ηθικό ανάστημα. Και ότι οι Ταλιμπάν υπέστησαν μια ήττα είναι κάτι που χαιρετίζεται».
Η γαλλική εφημερίδα L’ Alsace γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι Αφγανοί πήγαν να ψηφίσουν ευρισκόμενοι ανάμεσα σε δυο μέτωπα. Από τη μια πλευρά η διεφθαρμένη οικονομικά κυβέρνηση και από την άλλη οι Ταλιμπάν που είναι έτοιμοι για όλα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καρπωθεί τη νίκη γιατί κατάφερε να γίνουν εκλογές. Και οι Ταλιμπάν από την άλλη πλευρά θα νιώσουν επιβεβαιωμένοι, επειδή κατάφεραν να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή τους. Με άλλα λόγια και εν συντομία: ο πόλεμος συνεχίζεται. Η επέμβαση του 2001 δεν έχει να κάνει τίποτα με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν ή του Μουλά Ομάρ. Και επιπλέον δεν έφερε καμία δημοκρατία στη χώρα».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μεγάλα τα πολιτικά συμφέρονταΤην υποδοχή ήρωα που επεφύλαξαν στο δράστη της βομβιστικής επίθεσης στο αεροσκάφος της PAN AM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας και τη χάρη που του δόθηκε σχολιάζει η Neue Osnabrücke Zeitung: «Χάρη για ένα δολοφόνο κατά συρροή; Δεν είναι απορίας άξιο ότι η απελευθέρωση του Λίβυου Μεγκράχι δεν βρίσκει κατανόηση και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Σε τελική ανάλυση σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι πάνω από τη Σκοτία. Και εκτός αυτού υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να κλείσει έτσι αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι δεν ήταν ο Μεγκράχι ο δράστης. Οι υποψίες τελικά ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονταν πολιτικά συμφέροντα τα οποία ήταν πιο σημαντικά γίνεται όλο και πιο πιστευτή».
Και τέλος η Schweriner Volkszeitung παρατηρεί αντίθετα : «Η μεταμόρφωση της Λιβύης από ‘χώρα του κακού’ σε εμπορικό εταίρο έγινε πολύ πριν από το πόκερ που παιζόταν με τον βαριά ασθενή Λίβυο κρατούμενο. Και κανένα πετρέλαιο από τη Λιβύη μπορεί να "λαδώσει" το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Σκοτίας».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνη σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
No comments:
Post a Comment