Monday, August 17, 2009



«Διακοπές» στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς
Ψήφοι: 3
Δημοσίευση: 14-08-2009 21:45 από Ομάδα TVXS
Προβολές: 553 - Σχόλια: 6 - Κατηγορία: Υγεία - Διατροφή



Αποστολή με email Προσθήκη στο Facebook

Για πέντε εβδομάδες έκλεισε το Ωνάσειο και μαζί του το μοναδικό τμήμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς στην χώρα μας. Συνέπεια των «διακοπών» των γιατρών της κλινικής ήταν να χαθούν πέντε δότες και τα μοσχεύματα τους να οδηγηθούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», από τις 17 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου απορρίφθηκαν από το Ωνάσειο συνολικά πέντε δότες και τα μοσχεύματα τους.Δύο καδιές και τέσσερις πνεύμονες στάλθηκαν στο εξωτερικό, αφήνοντας 25 εγγεγραμμένους ασθενείς σε λίστα αναμονής.

Την εγκληματική ολιγωρία της κλινικής προσπάθησε να αιτιολογήσει ο υπεύθυνος του προγράμματος μεταμοσχεύσεων κ. Π. Σφυράκης, λέγοντας πως η απόρριψη των μοσχευμάτων οφείλεται «σε αδυναμία συγκρότησης ομάδας μεταμοσχεύσεων λόγω θερινών διακοπών».

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Καρδιάς «Συνεχίζω», ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο του Ωνασείου, καθηγητή κ. Ι. Παπαδημητρίου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου είναι το μοναδικό στην χώρα και οφείλει εκ των πραγμάτων να λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο». Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι «με βάση την δυσαναλογία υποψήφιων ληπτών – δοτών, η μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων μοσχευμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στον θάνατο αντίστοιχο αριθμό ασθενών από τη λίστα αναμονής».

Αξίζει να τονιστεί πως το τμήμα μεταμοσχεύσεων κλείνει για πρώτη φορά λόγω καλοκαιριού ενώ πέρυσι και πρόπερσι μεταμοσχεύσεις είχαν γίνει κανονικά. Συγκεκριμένα, το 2007 έγιναν έξι μεταμοσχεύσεις, ενώ οκτώ μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2008. Η ευθύνη αποδίδεται στην διοίκηση του τμήματος μεταμοσχεύσεων, το οποίο δείχνει να μην μπορεί να οργανωθεί κατάλληλα μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του προγράμματος κ. Π. Αλεβιζάτου. Ήδη, από το Σεπτέμβριο του 2008 οι προσπάθειες του κ. Παπαδημητρίου για ανανέωση του τμήματος απέβησαν άκαρπες. Συνολικά δέκα άτομα έθεσαν υποψηφιότητα στην προκήρυξη που έγινε από την κλινική, όμως, καθώς δεν μελετήθηκαν τα βιογραφικά τους, ο κ. Αλεβιζάτος επέστρεψε στην θέση του, πραγματοποιώντας 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα.

Στην συνέχεια προτάθηκε από τον ίδιο τον κ. Παπαδημητρίου ένας νέος Έλληνας καρδιοχειρούργος, ο οποίος όμως δεν είχε εμπειρία σε πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων. Το πρόβλημα φάνηκε προς στιγμήν να λύνεται με το νεοεκλεγή διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής. Ωστόσο, και σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων «Συνεχίζω», καταγγέλλεται πως ο συγκεκριμένος γιατρός ναι μεν είναι ειδικευμένος στην επεμβατική καρδιολογία αλλά δεν αποσαφηνίζεται η σχέση του με την παρακολούθηση μεταμοσχεύσεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί την συνεχή παρακολούθηση του ασθενή από τον γιατρό εφ’ όρου ζωής. Εν τέλει, η θέση δόθηκε στον υποδιευθυντή του τμήματος κ. Π. Σφυράκη.

Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου λειτουργεί από το 1996 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 77 μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν το 95% τον πρώτο χρόνο και 70% τη δεκαετία και είναι υψηλότερα σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο(85% τον πρώτο χρόνο και 50% τη δεκαετία). Γίνεται κατανοητή λοιπόν η αναγκαιότητα συνεχούς λειτουργίας αυτού του προγράμματος για τους ασθενείς, οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να μεταβούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση μοσχεύματος.

Πηγή: «Ο Κόσμος του Επενδυτή»
Φωτογραφία: stavrochoros.pblogs.gr

1 comment:

  1. ΄με τέτοιες νοοτροπίες διαλυθήκαμε σαν κοινωνία ,τώρα πάμε για την ζούγκλα ,ισως εκεί βρεθούν ψήγματα λογικής. λορνιόν .-

    ReplyDelete