Tuesday, August 18, 2009

Στο όρος Όρλιακα

αστεροσκοπείο Γρεβενών

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 18 Αυγούστου 2009 07:00

Θεσσαλονίκη,

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή και λειτουργία του αστεροσκοπείου, που θα εγκατασταθεί στο όρος Όρλιακα του νομού Γρεβενών, στις πλαγιές της Πίνδου, σύμφωνα με τον νομάρχη της περιοχής, Δημοσθένη Κουπτσίδη, ο οποίος πρόσθεσε πως οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2010.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της 3ης Αστρογιορτής, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην πόλη των Γρεβενών, παρουσία του Γρεβενιώτη αστροφυσικού συνεργάτη της ΝΑΣΑ, Αθ. Οικονόμου, ο οποίος, σε ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στα ευρήματα των πρόσφατων αποστολών στο Διάστημα και στον «κόκκινο πλανήτη», καθώς επίσης και στις προοπτικές που ανοίγει η κατασκευή του αστεροσκοπείου της Πίνδου.

Το αστεροσκοπείο θα αναγερθεί στο δημοτικό διαμέρισμα Ζιάκα του δήμου Θ. Ζιάκα, τόπο καταγωγής του κ. Οικονόμου, σε μία περιοχή, όπου σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα των αστροφυσικών του ΑΠΘ κ.κ. Σειραδάκη και Κάνουρα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη: Έχει την ελάχιστη δυνατή φωτορρύπανση, είναι σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και η πρόσβαση είναι άριστη. Το αστεροσκοπείο θα διαθέτει τρία τηλεσκόπια, εκ των οποίων τα δύο θα εξυπηρετούν ερευνητικούς σκοπούς και το τρίτο εκπαιδευτικούς. Πηγή-Ναυτεμπορική.

No comments:

Post a Comment