Wednesday, August 12, 2009

Διαστάσεις | 12.08.2009

Ο Μπάρακ Ομπάμα υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επιδιώκει με όλες του τις δυνάμεις να περάσει τη δική του μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, διότι γύρω στα 46 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία υγείας.

Για "σοσιαλιστικές τάσεις και κρατικισμό" κατηγορείται ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα από τους αντιπάλους του, και τους ενδοκομματικούς, από τότε που ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ.

Διαμαρτυρίες γιατρών κατά των μεταρρυθμίσεων στην υγείαΔιαμαρτυρίες γιατρών κατά των μεταρρυθμίσεων στην υγεία

Χθες στο Πόρτσμουθ της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ σε ανοιχτή συγκέντρωση παρουσία περίπου 2000 Αμερικανών πολιτών εξήγησε καταχειροκροτούμενος ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο σύστημα υγείας της χώρας.

Ουδείς όμως από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν κατάφερε να αποφανθεί, εάν τα χειροκροτήματα οφείλονταν στις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ή στη χαρισματική αύρα του προέδρου ή εάν η πλειονότητα των παρευρισκομένων ήταν οπαδοί των Δημοκρατών.

Ωστόσο έξω από το κτίριο υπήρχαν οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με πλακάτ κατά των μεταρρυθμίσεων.

Γι’ αυτό και ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε «ελπίζω να ακούσει ο ένας τον άλλον και όχι να μιλάμε παράλληλα κωφεύοντας».

Στα 15 δις ετησίως θα συμπιέσουν τις εισφορές οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις

46 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία υγείας 46 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία υγείαςΟι βασικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να επιφέρει στο αμερικανικό σύστημα υγείας ο πρόεδρος Ομπάμα είναι η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από τους εργοδότες και η σύσταση δημόσιων ασφαλιστικών οργανισμών που θα ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο Ομπάμα δήλωσε στους συγκεντρωθέντες ότι «δεν θα επιτρέπεται οι ασφάλειες να απορρίπτουν την υγειονομική προστασία λόγω προϋπάρχουσας ασθένειας. Δεν θα επιτρέπεται επίσης να αρνηθούν την υγειονομική προστασία, εάν κάποιος αρρωστήσει τότε ακριβώς, ούτε επιτρέπεται να αρνηθούν την πληρωμή αναγκαίων υπηρεσιών.»

Να σημειώσουμε ότι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών δέχθηκε ήδη την απαίτηση του Ομπάμα για συμπίεση των εισφορών κατά 15 δισεκατομμύρια ετησίως. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε χθες τους συγκεντρωθέντες πολίτες ότι δεν έχουν καμία υπόσταση οι φήμες που κυκλοφορούν πως με τις μεταρρυθμίσεις καταργείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού ή ασφάλειας.

Παραδέχθηκε όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν υψηλό κόστος: γύρω στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Τα δύο τρίτα εξ αυτών εκτιμά ο Μπάρακ Ομπάμα ότι μπορούν να καλυφθούν από τη βελτίωση της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών και επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα μπορεί να καλύψει η φορολόγηση των εύπορων Αμερικανών πολιτών, εκείνων δηλαδή που κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια το χρόνο.

Τέλος ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι εάν το σύστημα υγείας παραμείνει ως έχει οι εξελίξεις θα είναι δραματικές εφ’ όσον καθημερινά χάνουν 14.000 την υγειονομική τους ασφάλεια. Και κατέληξε ότι ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Το αν η ‘αντεπίθεση’ Ομπάμα πείσει και τα λόμπι των γιατρών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι ακόμη ανοιχτό, διότι χρειάστηκαν τροποποιήσεις για να πειστούν ακόμη και οι Δημοκρατικοί βουλευτές.

Πάντως πρόσφατα επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομοσχέδιο.

Rüdiger Paulert / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ.Σύνταξης:Στ.Γεωργακόπουλος

antigrafikon from DW .-----kefalonia-kai-kosmos.

No comments:

Post a Comment