Wednesday, August 12, 2009

Το θέμα της ημέρας | 12.08.2009

Συνέντευξη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

Εδώ και ένα μήνα περίπου διανύουμε στη Γερμανία την καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραχώρησε χθες συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, τη Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θεωρείται από τους αναλυτές μη ανατρέψιμη. Στην παρατήρηση του RTL ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δεδομένο, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι:

«Τώρα έρχεται η πιο αποφασιστική περίοδος. Τώρα μιλάμε επί της ουσίας. Για μένα ο προεκλογικός αγώνας δεν καθορίζεται από απαντήσεις και ανταπαντήσεις των αντιπάλων, αλλά από τον αγώνα, με ποιο κόμμα, με ποια προγράμματα θα πάει η Γερμανία μπροστά, θα αντιμετωπίσει το μέλλον.»

«Να μην λειτουργήσουν ξανά ανεξέλεγκτα οι τράπεζες»

Αμερικανικές επιχειρήσεις ανακαλύπτουν τις γερμανικές τράπεζεςΑμερικανικές επιχειρήσεις ανακαλύπτουν τις γερμανικές τράπεζεςΣτη λέξη ‘μέλλον’ ενυπάρχουν συνήθως οι οικονομικές και εργασιακές διαστάσεις και προοπτικές της χώρας. Κατά πόσον ξεπεράστηκε όντως το ναδίρ της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές;

Στο ερώτημα αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι έστω και αν είναι έτσι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη πανταχού παρούσα.» Και υπογράμμισε: «Το ζητούμενο τώρα είναι λοιπόν να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, να αναπτύξουμε γενικά την οικονομία μας έτσι που όχι μόνον να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν να ξεσπάσει η κρίση, αλλά και να αναπτυχθεί παραπέρα. Το σημαντικότερο: πρέπει να φροντίσουμε επίσης και στη συνάντηση των '20' ώστε ο τραπεζικός κλάδος να μην λειτουργήσει ξανά ανεξέλεγκτα και επαναληφθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος».

«Μεγάλες οι διαφορές προγραμμάτων SPD και CDU»

Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών του Βεστερβέλε διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνησηΤο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών του Βεστερβέλε διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνησηΤέλος, στο ζήτημα μήπως θα ήταν πιο εύκολη η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, εφ’ όσον αντιμετώπισε μέχρι τώρα με επιτυχία την κρίση, όπως εκτιμούν ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, η κα Μέρκελ εκτιμά ότι σήμερα ένας μεγάλος συνασπισμός δεν είναι ρεαλιστικός: «Πρώτον διότι έχουμε πολύ διαφορετικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια του μεγάλου συνασπισμού χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να βρεθεί κοινός παρονομαστής σε πολλά θέματα. Δεύτερον το εκλογικό αποτέλεσμα του 2005 ήταν σαφές: έπρεπε να προχωρήσουμε στον μεγάλο συνασπισμό. Τώρα όμως αγωνιζόμαστε για την υπερψήφιση της Χριστιανικής Ένωσης και για ένα συνασπισμό με την FDP (σσ. Φιλελεύθεροι). Και αυτό διότι εκτιμώ πως έτσι η Γερμανία μπορεί να αποκτήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να ανακάμψει οικονομικά και να δρομολογήσει πιο γρήγορα τις μελλοντικές της προοπτικές.»

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι σημερινές δημοσκοπήσεις δίνουν πάλι το προβάδισμα στη Χριστιανική Ένωση με 38%. Το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών αγγίζει το 13% και το Σοσιαλδημοκρατικό φαίνεται για την ώρα καθηλωμένο στο 21%.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων αγγίζει αυτή τη στιγμή το 51%.

RTL-Peter Kloepel / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

antigrafikon from DW.-----kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment