Επισκόπηση τύπου | 14.08.2009
«Παρά την ανάπτυξη του 0,3% το τέλος της κρίσης είναι ακόμη μακριά»
Η χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας για ανάπτυξη της τάξης του 0,3% της γερμανικής οικονομίας σχολιάζεται σήμερα από τον ευρωπαϊκό τύπο.
Η γερμανική Frankfurter Rundschau γράφει: «Αποσοβήθηκε τελικά …η συντέλεια του κόσμου και αρχίζει η ανοδική πορεία από τη μιζέρια, την γκρίνια και την απαισιοδοξία.
Η Γερμανία κατάφερε να τερματίσει την χειρότερη φάση στην οικονομική της ανάπτυξη….ασφαλώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά το γεγονός ότι ο ασθενής εγκαταλείπει τόσο γρήγορα την μονάδα εντατικής παρακολούθησης είναι φοβερά εντυπωσιακό.»
Η γαλλική Le Monde σχολιάζει: «Αυτή η απροσδόκητη επιστροφή σε μια χαμηλή, αλλά πραγματική αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία, στηρίζει την άποψη ότι τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν.
Στην πραγματικότητα υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα από την άνοιξη, όταν άρχισαν να σταθεροποιούνται το χρηματιστήριο του Παρισιού και οι γαλλικές τράπεζες και να πέφτουν οι τιμές.
Όμως ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για το τέλος της κρίσης.
Στο άμεσο μέλλον πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιτυχία δύο σοβαρά ζητήματα: την αύξηση της ανεργίας και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Το έλλειμμα της Γαλλίας αγγίζει τώρα τα 80 δις ευρώ και ενδέχεται ως το τέλος του χρόνου να φθάσει τα 130 δις. Είμαστε μακριά από το τέλος της κρίσης.»
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung εκφράζει τις επιφυλάξεις της:
«Η Γερμανία φαίνεται ακόμη να παλεύει με τις παλιές της αδυναμίες, δηλαδή με την ακαμψία στη διαμόρφωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Γερμανία πρέπει να προσέξει μήπως καθηλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μονοπάτι της χαμηλής οικονομικής ανάκαμψης.»
Η εφημερίδα της Βαρκελώνης El Periodico de Catalunya σημειώνει: «Τα απροσδόκητα ποσοστά ανάπτυξης στη Γαλλία και τη Γερμανία, κατά το δεύτερο τετράμηνο, είναι τα πρώτα σημάδια στην πορεία για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Τα ποσοστά αυτά, έστω και χαμηλά, είναι σημαντικά διότι πρόκειται για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και τη Γαλλία, την τρίτη σε οικονομική ευρωστία της Ευρώπης. Για να διατηρηθούν όμως και να βελτιωθούν τα ποσοστά αυτά πρέπει να σταθεροποιηθούν η ανεργία και οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Η ΕΕ ωστόσο φαίνεται να απειλείται από μία ασύμμετρη οικονομική ανάκαμψη, διότι ορισμένες χώρες όπως π.χ. η Ουγγαρία, οι βαλτικές χώρες ή η Βουλγαρία είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης. Απρόβλεπτη είναι επίσης και η κατάσταση στην Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία.»
«Δεν μπορούμε πια να διακρίνουμε κάποια στρατηγική»
Στις 20 Αυγούστου διεξάγονται οι εκλογές στο Αφγανιστάν και ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στη χώρα και τη στάση της Δύσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω σχόλια.
Σε πορεία εξόδου από την κρίση;
Süddeutsche Zeitung: «Η Δύση διεξάγει πόλεμο στο Αφγανιστάν με 65.000 στρατιώτες, χιλιάδες διπλωμάτες και βοηθητικό προσωπικό, αλλά είναι και ο κινητήριος μοχλός στην ανασυγκρότηση της χώρας. Άρα έχει το δικαίωμα να προβάλλει και αιτήματα. Πολλά από αυτά μάλιστα μπορεί, με τα μέσα που διαθέτει, να τα επιβάλλει.
Όμως οφείλει να αποδεχθεί ότι το Αφγανιστάν είναι πολύ μακριά από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον και πρέπει να βρει μόνο του το δρόμο προς την σταθερότητα και τη δημοκρατία. Εάν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος ο Καρζάι είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνον τους Αφγανούς.
Η Δύση δεν πρέπει να ασκεί πιέσεις διότι ειδικά στην παρούσα κατάσταση της χώρας μια τέτοια τακτική δεν είναι καθόλου εποικοδομητική. Ακόμη και ο Καρζάι αντελήφθη ότι πρέπει να κρατάει κάποιες αποστάσεις.»
Liberation: «Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει χαθεί. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επικεντρώθηκαν στους στρατιωτικούς στόχους σε βάρος του πληθυσμού που τώρα πια εκλαμβάνει τους ξένους από τη Δύση ως εχθρούς.
Πολιτικά η Δύση κάνει ακόμη ένα λάθος: στηρίζει τον Καρζάι που είναι ένας ανίσχυρος και διεφθαρμένος πρόεδρος.
Δεν μπορούμε πια να διακρίνουμε κάποια στρατηγική, αλλά ούτε και κάποιο ρόλο που ήθελε ή θα μπορούσε να παίξει η Γαλλία.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment