Tuesday, August 25, 2009

Το θέμα της ημέρας | 24.08.2009

Πυρκαγιές και επικρίσεις

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF επιρρίπτει στην Ελλάδα αποτυχία στο πεδίο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Η Ελλάδα δεν διδάχθηκε τίποτε από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2007»

"Οι σημερινές πυρκαγιές ήταν θέμα χρόνου", δήλωσε σήμερα στη Φραγκφούρτη η ειδική για θέματα προστασίας δασών του WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) Νίνα Γκρισχάμερ. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «είναι πλημμελής η οργάνωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών και πως λείπει ένα ευρείας έκτασης δίκτυο πρόσβασης σε νερό».

Τα ξένα ΜΜΕ

"Πλημμελής η οργάνωση των επιχειρήσεων"Οι εικόνες των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν το τελευταίο τριήμερο στη βορειοανατολική Αττική κάνουν το γύρο του κόσμου. Σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ευρώπης αναφέρονται στο θέμα, υπενθυμίζοντας την τραγωδία του 2007 στην Ηλεία.

Στη Γερμανία οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι από το Σάββατο το κυρίαρχο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν κάθε τόσο εικόνες από τα πύρινα μέτωπα, προβάλλονται οι απεγνωσμένες προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών να δαμάσουν τις φλόγες ενώ συχνά φιλοξενούνται δηλώσεις κατοίκων που φωνάζουν ότι είναι αβοήθητοι.

«Το πάθημα δεν έγινε μάθημα»

"Αβοήθητοι πολλοί άνθρωποι"Οι συγκρίσεις με το 2007 είναι αναπόφευκτες. Αρκετοί Γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν πολύ χαρακτηριστικά ότι «το πάθημα της Ηλείας, το 2007, δεν έχει γίνει μάθημα». Η δημοσιογράφος Εβα Φρις, ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης μετέδιδε χθες το βράδυ από την Αθήνα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ARD: «Οι Έλληνες μάλλον διδάχθηκαν εξαιρετικά λίγα το 2007. Όλα εξελίσσονται πολύ χαοτικά. Δεν υπάρχουν ακόμη οι ειδικές μονάδες εξειδικευμένες στην κατάσβεση πυρκαγιών στα δάση, όπως είχε ζητηθεί πριν από δύο χρόνια. Εδώ δεν βλέπουμε ειδικούς. Η πυροσβεστική αντιμετωπίζει απλώς φωτιές εκεί όπου εκδηλώνονται, οι άνθρωποι φωνάζουν για βοήθεια και αυτή δεν έρχεται ποτέ ή πολύ αργά. Η κατάσταση είναι χαοτική...»

Για τους λόγους

"Η Ελλάδα δεν διδάχθηκε από το 2007..."«Υπάρχει μια έντονη φημολογία», έλεγε σήμερα το πρωί ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης στην Αθήνα, στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ARD, «ότι σε περιοχές όπου δεν δίνονται άδειες δόμησης, με μια πυρκαγιά δημιουργούνται αμέσως νέα δεδομένα».

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα», είπε στη συνέχεια, «οι πυροσβέστες για παράδειγμα παραπονιούνται για τον πολλές φορές κακό εξοπλισμό και το περιορισμένο προσωπικό, ωστόσο γεγονός είναι, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι πάντα πολύ μεγάλος, και αυτό είναι κάτι που το έζησα και ο ίδιος…»

Κώστας Σύμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

antigrafikon from dw.------ kefalonia-kai-kosmos

No comments:

Post a Comment