Saturday, August 15, 2009

κινητικότητα στο κουρδικό.

Το θέμα της ημέρας | 15.08.2009

Κινητικότητα στο Κουρδικό

Το Κουρδικό είναι το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία. Όπως εκτιμούν αναλυτές οι συνθήκες για την επίλυσή του έχουν ωριμάσει.

Οι συνθήκες για την επίλυση του Κουρδικού είναι καλύτερες παρά ποτέ, εκτιμούν αναλυτές. Αλλαγή πλεύσης διακρίνει κανείς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν: «Θα πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας ορισμένα ερωτήματα. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ασχοληθούν με το ζήτημα. Πού κάναμε λάθη; Πού εφαρμόσαμε λανθασμένες πολιτικές; Πού κινηθήκαμε λάθος;»

Η χρονική συγκυρία της προσωπικής ενασχόλησης του Ταγίπ Ερντογάν με το Κουρδικό δεν είναι τυχαία. Σήμερα ο αρχηγός του PKK, Αμντουλάχ Οτσλανάν, επρόκειτο να δημοσιεύσει ένα είδος «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Κουρδικού.

Έτοιμη για παραχωρήσεις η κυβέρνηση

Από διαδήλωση Κούρδων στη ΓερμανίαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από διαδήλωση Κούρδων στη ΓερμανίαH τουρκική κυβέρνηση φαίνεται μάλιστα διατεθειμένη να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις. Προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένα κίνητρα στους αντάρτες του PKK προκειμένου να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους ενώ προτίθεται να επιτρέψει σε δήμους και κοινότητες της νοτιοανατολικής Τουρκίας να χρησιμοποιούν και πάλι τα κουρδικά τους ονόματα. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα μετέβη στην επαρχία Μπιτλίς ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιουλ για να αναγγείλει την μετονομασία της πόλης Γκιούρομακ.

Συνάντηση Ερντογάν με DTP

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ερντογάν προχώρησε σε ένα βήμα αποφασιστικής σημασίας: συναντήθηκε με εκπροσώπους του κουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος DTP, το οποίο εθνικιστικοί κύκλοι έχουν βαφτίσει ως «το μακρύ χέρι του PKK». Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι «δεν βάζει τις δύο ομάδες στο ίδιο καζάνι». Τη δήλωση αυτή έσπευσε να χαιρετίσει ο αρχηγός του κόμματος DTP Αχμέτ Τουρκ: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής όπου οι λαοί μας εδώ στην Τουρκία έρχονται ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Ελπίζουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Φυσικά μας περιμένει πολύ δουλειά και μεγάλες ευθύνες».

Διαφωνεί η αντιπολίτευση

Κούρδοι στο ΝτιγιάρμπακιρBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Κούρδοι στο ΝτιγιάρμπακιρΗ πλειονότητα των Τούρκων φαίνεται πως στηρίζει τις πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις. Η αντιπολίτευση ωστόσο εκτιμά ότι η προσέγγιση αυτή συνιστά προδοσία των σχεδίων του Κεμάλ Ατατούρκ για ένα πολιτισμικά και γλωσσικά ομοιογενές κράτος. Όπως τονίζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ: «Σκοπός τους είναι να διαιρέσουν και όχι να ενώσουν την Τουρκία».

Ulrich Pick/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

No comments:

Post a Comment