Διαστάσεις | 05.08.2009
Ο Μπιλ Κλίντον στη Β. Κορέα: αποστολή απελευθέρωσης εξετελέστη
Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί στις 17 Μαρτίου στα σύνορα της Κίνας με τη Β. Κορέα καθώς γύριζαν ένα ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες. Χθες ο πρόεδρος της χώρας τις αμνήστευσε μετά από προσωπική διαμεσολαβητική παρέμβαση του π. Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος και διαπραγματεύτηκε επί τόπου με το κομμουνιστικό καθεστώς. Μια διαμεσολαβητική αποστολή με πολλές αναγνώσεις.
«Ιδιωτική» αποστολή
Ο π. Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός με λουλούδια στη Πγιον ΓιανγκΟ Κιμ Γιονγκ Ιλ είναι ικανοποιημένος. Γιατί τώρα μπορεί να παρουσιάσει στο λαό του την επίσκεψη του υψηλού Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα ως μια μεγάλη νίκη της πυρηνικής του στρατηγικής: αυτή η μικροσκοπική Β. Κορέα με τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους τα έβαλε με το θεριό, τις ΗΠΑ, και να τις ανάγκασε να συρθούν σε άμεσες διαπραγματεύσεις. Το ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν έχει πια κυβερνητική ευθύνη είναι κάτι που αποσιώπησε.
Στο Λευκό Οίκο πάλι τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγματευτική αποστολή δεν ήταν επίσημη, ήταν μια ιδιωτική αποστολή. Βέβαια στο παρασκήνιο όλα είχαν προσυμφωνηθεί από την περασμένη εβδομάδα. Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει διαφορετικά πώς μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ο Μπιλ Κλίντον πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα που δεν είχαν καταφέρει άλλοι από το Στέιντ Ντιπάρτμαν όλους αυτούς τους 4 μήνες από τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. Παρατηρητές έλεγαν χθες ότι εφόσον το ταξίδι έγινε, η επιτυχία της αποστολής ήταν εξασφαλισμένη, δεν θα επέστρεφε πίσω ο Κλίντον με άδεια χέρια. «Δεν στέλνει κανείς έναν πρώην πρόεδρο χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα έχει επιτυχία», υποστήριξε ο γερουσιαστής Λίντσευ Γκράχαμ από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Όλες οι πλευρές έχουν κέρδος
Καθοδόν προ το αεροπλάνο του Κλίντον οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοιΕίναι αλήθεια ότι ο π. Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στη Β. Κορέα. Επί της προεδρίας του οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν και τόσο σφιγμένες, όσο σήμερα. Πάντως το σημείο καμπής για την χθεσινή εξέλιξη ήταν όταν η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο δημοσιογράφων για «ανθρωπιστικούς λόγους». Έτσι, ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος αμνήστευσε τις δύο γυναίκες θεωρώντας ως δεδομένο ότι ζήτησαν συγγνώμη για τις πράξεις τους.
Τί όμως θα πάρει η Β. Κορέα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση;
Καταρχήν μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία Κλίντον ως έμπρακτη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ παίρνουν στα σοβαρά τη χώρα στέλνοντας έναν πολιτικό του διαμετρήματος του π. Αμερικανού προέδρου. Και δεύτερον, μπορεί να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες στις σχέσεις της Πγιονγκ Γιανγκ με τη Ουάσιγκτον. Αυτό όμως είναι και το βασικό ερώτημα της αποστολής Κλίντον: πρόκειται αποκλειστικά για την απελευθέρωση δύο γυναικών, ή σημαίνει και κάτι περισσότερο;
Ελπίζουν σε βελτίωση των σχέσεων
Κάθε λόγο έχει ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ για να είναι ικανοποιημένοςΓια τον Λευκό Οίκο το καλύτερο θα ήταν αν θάβονταν η συνάντηση του Κλίντον με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Υπάρχουν όμως οι φωτογραφίες που βρίσκονται στο πρωτοσέλιδο όλων των εφημερίδων σήμερα. Η είδηση ότι ο π. Αμερικανός πρόεδρος ήταν κομιστής μηνύματος του Μπάρακ Ομπάμα διαψεύστηκε και ίσως η διάψευση να ισχύει. Μπορεί όμως να είναι και τακτικός ελιγμός.
Πάντως πολλοί στις ΗΠΑ επιθυμούν την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα, όπως και ο γερουσιαστής Λινστευ Γκράχαμ. «Δεν ξέρω αν η επίσκεψη αυτή αποτελεί το προοίμιο για κάτι το μεγαλύτερο, αλλά θα ήταν καλό, αν αποτελούσε τη βάση για καλυτέρευση των διμερών σχέσεων».
Sabine Müller/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment